REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prisiminę daugiau nei prieš metus Maskvoje vykusį vidaus reikalų ministro Raimondo Šukio susitikimą su Lietuvos teisingumo tuomet ieškotu Darbo partijos ekslyderiu Viktoru Uspaskichu, grupė Seimo narių pradėjo rinkti parašus dėl interpeliacijos liberalcentristų į Vyriausybę deleguotam ministrui.

REKLAMA
REKLAMA

Interpeliacijos iniciatoriai savo sprendimą grindžia tuo, kad už neseniai vykusį susitikimą su V.Uspaskichu Seimo Etikos ir procedūrų komisijos vadovės posto gali netekti "darbietė" Romualda Kšanienė. Dėl jos atleidimo Seimas balsuos ketvirtadienį.

REKLAMA

Rugsėjo viduryje R.Knašienė kartu su grupe Darbo partijos frakcijos narių viešėjo Maskvoje, kur dalyvavo V.Uspaskicho spaudos konferencijoje. Į Rusijos sostinę Darbo partijos frakcijos atstovai išvyko be Seimo valdybos pritarimo.

Seimo nariai primena, kad ir R.Šukys su V.Uspaskichu Maskvoje susitiko savo iniciatyva.

"Susiskambinau su savo buvusiu kolega vidaus reikalų ministru Gintaru Furmanavičiumi ir per 15 minučių buvo sutarta, ir iš tikrųjų netrukus atvyko ponas V.Uspaskichas", - R.Šukio ankstesnius paaiškinimus cituoja interpeliacijos iniciatoriai.

REKLAMA
REKLAMA

"Akivaizdu, jog abu šie atvejai yra analogiški, tačiau pasekmės pareigūnams kardinaliai skiriasi. Aukštesnes ir atsakingesnes pareigas einantis R.Šukys iki šiol vadovauja ministerijai, o R.Kšanienė nedelsiant atleidžiama iš Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pareigų", - rašoma interpeliacijos tekste.

Jame ministro klausiama, ar susitikdamas su V.Uspaskichu jis nesukūrė "blogo precedento, išprovokavusio ir kitų Lietuvos pareigūnų analogiškus veiksmus" ir ar nemano, kad kad šiuo susitikimu diskreditavo Seimo nario mandatą bei ministro statusą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl inperpeliacijos R.Šukiui antradienį pavakarę buvo pasirašę 13 parlamentarų - Petras Gražulis, Romualda Kšanienė, Algimantas Salamakinas, Jonas Juozapaitis, Antanas Stasiškis, Algirdas Monkevičius, Antanas Matulas, Remigijus Ačas, Saulius Lapėnas, Aldona Staponkienė, Dalia Teišerskytė, Manfredas Žymantas, Petras Baguška.

Pagal Seimo statutą, interpeliaciją ministrui, reikalaudami paaiškinti priimtų sprendimų motyvus, gali pateikti ne mažiau kaip penktadalis - 29 parlamentarai iš 141.

Gavęs interpeliaciją ministras per dvi savaites turi perduoti Seimui raštišką atsakymą, kurį Seimas sesijos metu turi apsvarstyti posėdyje ne vėliau kaip per 5 darbo dienas.

REKLAMA

Pernai spalį vykęs R.Šukio susitikimas su V.Uspaskichu buvo sukėlęs abejonių, ar ministras neviršijo savo įgaliojimų ir ar šio pokalbio negalima vertinti kaip spaudimo įtariamajam.

Maskvoje R.Šukys įtikinėjo V.Uspakichą pasiduoti Lietuvos teisėsaugai, esą taip siekdamas, kad jo slapstymasis nepakenktų Lietuvos įvaizdžiui.

Daugiau nei metus Maskvoje nuo Lietuvos teisėsaugos slapstęsis V.Uspaskichas yra įtariamas byloje dėl jo vadovautos Darbo partijos apgaulingo apskaitos tvarkymo ir neteisingų duomenų apie partijos pajamas ir jų naudojimą pateikimo Valstybinei mokesčių inspekcijai ir Vyriausiajai rinkimų komisijai. Šiuo kaltinimus neseniai į Lietuvą grįžęs V.Uspaskichas neigia.

Anksčiau skelbta, kad prokurorų aptikta Darbo partijos "juodoji buhalterija" buvo vertinama maždaug 8 mln. litų, vėliau, nepatvirtintais žiniasklaidos duomenimis, pradėta kalbėti apie 25 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų