REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas patvirtino, kad jis vyks į Iraną, nepaisydamas pranešimų apie galimą sąmokslą jį nužudyti, - praneša „BBC“.

REKLAMA
REKLAMA

„Žinoma, aš vykstu“, - pasakė Putinas spaudos konferencijoje, taip išsklaidydamas jo vizitą gaubusius neaiškumus.

REKLAMA

Tačiau Irano prezidento tarnyba pranešė, kad Putinas atvyks ne pirmadienį, kaip buvo planuota, o antradienį.

Anksčiau rusų žiniasklaida citavo neįvardintas saugumo pajėgas, kurios teigė, kad savižudžiai sprogdintojai ketina Teherane pasikėsinti į Putiną.

Irano užsienio reikalų ministras atmetė pranešimus kaip „visiškai neturinčius pagrindo“.

Antradienį Putinas ketina dalyvauti Kaspijos jūros valstybių aukščiausio lygio susitikime.
Jis bus pirmas Rusijos vadovas, vykstantis į Iraną po Josifo Stalino laikų, kai šis lankėsi Irane 1943 m.

REKLAMA
REKLAMA

Putinas sakė, kad jis su Irano vadovais aptars kontroversišką Irano branduolinę programą. „Beprasmiška gąsdinti Iraną ir jo žmones. Jie nebijo“, - kalbėjo Putinas. Jis kvietė taikiai išspręsti ginčą dėl Irano branduolinių tyrimų ir paragino tarptautinę bendriją parodyti kantrybę.

Apie tai Putinas kalbėjo spaudos konferencijoje Vesbadene, Vokietijoje, po derybų su vokiečių kanclere Angela Merkel.

JAV kaltina Iraną siekiu gaminti branduolinius ginklus, tačiau Iranas tikina, kad jo programa visiškai taiki.

A. Merkel pasakė, kad Iranas turįs skaidriau nušviesti savo branduolinę programą ir tvirtai laikytis JT rezoliucijų. „Mūsų požiūriu taip pat aišku, kad jei Irano vadovybė to nedarys, bus panaudotos naujos sankcijos“, - teigė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Putino atstovas spaudai Dmitrijus Pskovas patvirtino, kad buvo neaiškumų dėl prezidento vizito į Iraną, susijusių su rengiamu pasikėsinimu. „Tie pranešimai buvo labai rimti, tačiau aš negaliu pateikti jums jokių detalių apie tai, ką aptiko mūsų saugumo tarnybos, nes visa tai labai jautru“, - jis sakė „BBC“.

Vėliau Irano prezidento Mahmoudo Ahmadinejado tarnyba pranešė, kad Putinas išvyko iš Vokietijos į Maskvą ir atvyks į Teheraną antradienį. Kremliaus spaudos tarnyba atsisakė pranešti Putino atvykimo laiką.

Naujienų agentūros „Interfaks“ duomenimis, rusų saugumo tarnybos turėjo žinių, kad kelios savižudžių sprogdintojų grupės Teherane rengėsi pasikėsinimui. Tarnybos rėmėsi informacija, gauta iš kelių neįvardytų šaltinių už šalies ribų, - praneša agentūra.

REKLAMA

Tuo tarpu Hosseinis pasakė, kad pranešimai tėra „priešų kurstomo psichologinio karo dalis, siekiant sugriauti santykius tarp Irano ir Rusijos“. „Tokie pranešimai niekaip nepaveiks programos, jau numatytos Putino vizitui į Teheraną“, - sakė jis.

Pasak žurnalistų, Maskvos ir Teherano santykiai yra geri. Rusija padeda statyti kontroversišką Bušero atominę elektrinę Pietų Irane.

Rusijos parlamento saugumo komiteto narys Genadijus Gudkovas teigė, kad pranešimai apie pasikėsinimą buvo „labai patikimi“. „Yra pakankamai daug radikalių ekstremistinių organizacijų, jėgų ir judėjimų, nukreiptų prieš Rusiją, kurie norėtų pakenkti Rusijos prezidentui“, - pasakė jis valstybinei rusų naujienų laidai „Vesti TV“. „Teherane tikrai esama tokio tipo organizacijų“.

REKLAMA

Rusų valdžia jau ne pirmą kartą kalba apie pasikėsinimus prieš Putiną nuo 1999 m. gruodžio, jam tapus prezidentu. Iškart jį išrinkus, Ukrainos saugumo tarnybos pranešė atskleidusios planą nužudyti Putiną buvusių tarybinių respublikų aukščiausio lygio susitikime Jaltoje. 2003 m. Londono policija pranešė areštavusi du žmones, susijusius su kitu ketinimu į jį pasikėsinti.
 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų