REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Izraelio karinių oro pajėgų ataka Sirijos teritorijoje rugsėjo 6 dieną buvo nukreipta prieš spėjamą branduolinio reaktoriaus statybų vietą, sekmadienį skelbia dienraštis „The New York Times“, remdamasis neįvardytais šaltiniais Izraelio ir JAV žvalgybos tarnybose.

REKLAMA
REKLAMA

Teigiama, kad reaktorius buvo statomas pagal Šiaurės Korėjos modelį, tačiau nėra iki galo aišku, koks buvo tikrasis šiaurės korėjiečių indėlis. JAV ir Izraelio pareigūnų teigimu, iki reaktoriaus užbaigimo Sirijai buvo likę mažiausiai keletas metų.

REKLAMA

Jeigu pasitvirtintų šie teiginiai, Izraelio išpuolį būtų galima prilyginti analogiškam įvykiui 1981 metais, kai izraeliečių lėktuvai sunaikino Osirako (Tammuzo) jėgainę Irake, tokiu būdu, kaip manoma, daugeliui metų pristabdydami Irako branduolinių ginklų programą. Nors tąkart JAV prezidentas Ronaldas Reaganas oficialiai pasmerkė Izraelio veiksmus, izraeliečiai vertina išpuolį kaip vieną įsimintiniausių karinių operacijų turtingoje įvykių šalies istorijoje.

REKLAMA
REKLAMA

JAV ir Izraelis iki šiol oficialiai atsisako teikti bet kokią informaciją apie išpuolį. Manoma, jog Izraelio spaudai apskritai uždrausta apie tai rašyti. Sirijos prezidentas Basharas al-Assadas yra pripažinęs, kad subombarduotas objektas buvo „susijęs su kariuomene“, tačiau esą "nebuvęs naudojamas“.

Nė viena arabų šalis nepareiškė protesto dėl Izraelio išpuolio. Priešingai negu Šiaurės Korėja, tylėjo ir Iranas, akivaizdžiai nesuinteresuotas kaimyninės Sirijos galios ir įtakos augimu.

Dienraščio šaltinių teigimu, JAV valstybės sekretorė Condoleezza Rice ir gynybos sekretorius Robertas Gatesas buvo ypatingai susirūpinę dėl prevencinio smūgio, kurį ketinta įvykdyti nejaučiant betarpiškos grėsmės. Visą vasarą tarp JAV prezidento George‘o W. Busho administracijos ir aukščiausio rango Izraelio pareigūnų vyko diskusijos, kaip derėtų reaguoti į žvalgybos pranešimus apie statomą reaktorių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagal Sirijos pasirašytą Branduolinių ginklų neplatinimo sutartį, ji nebuvo įpareigota informuoti kitų valstybių apie reaktoriaus statybų pradžią. Ji taip pat turėjo teisę užbaigti statybas, jeigu sugebėtų įrodyti, kad reaktorius skirtas išimtinai elektros energijos gamybai.

Šiuo metu Sirija turi vieną veikiantį branduolinį reaktorių, skirtą moksliniams tyrimams. Jis nėra pakankamai didelio pajėgumo, kad padėtų šaliai pasigaminti branduolinių ginklų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų