REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Buvęs JAV prezidentas Jimmy Carteris pareiškė, jog jo šalis, kankindama kalinius, pažeidžia tarptautinę teisę. Taip J. Carteris atsakė į dabartinio JAV vadovo Georgo Busho pranešimą apie tai, kad JAV nekankina žmonių, skelbia „Guardian“.

REKLAMA
REKLAMA

2002 m. Nobelio taikos premijos laureatas J. Carteris, duodamas interviu žurnalistams,  apkaltino G. Bushą kuriant savą kankinimo sąvoką. Kritikos kliuvo ir jo viceprezidentui Dickui Cheney.

REKLAMA

"Mūsų valstybė pirmąkart mano gyvenime pažeidė pagrindinius žmogaus teisių principus", - J. Carterio žodžius citavo "Guardian".

Anksčiau JAV spauda paviešino slaptus valstybės departamento dokumentus, kuriuose pritariama žiauriems tardymo metodams.

"Mes sakėme, kad Ženevos konvencijos, ginančios ir karo belaisvius, netaikomos įtariamiems teroristams, laikomiems Abu Graibo ir Gvantanamo kalėjimuose. Mes taip pat sakėme, kad galime kankinti kalinius ir laikyti nelaisvėje nepareikšdami įtarimų", - dabartinės JAV valdžios politika piktinosi J. Carteris.  

REKLAMA
REKLAMA

Buvęs JAV vadovas teigė, kad tokie tardymo metodai, kaip daužymas per galvą, skandinimo imitacija ir smarkus šaldymas yra kankinimas, jeigu šį terminą suprantame pagal tarptautinę teisę - taip, kaip jis išdėstytas  Jungtinių Tautų Visuotinėje žmogaus teisių deklaracijoje.

"Tačiau galima sugalvoti savo žmogaus teisių apibrėžimą ir sakyti, jog jų nepažeidi. Taip pat galima sukurti kankinimo apibrėžimą ir teigti, jog to nedarai", - tvirtino buvęs JAV prezidentas.

Atskirame interviu J. Carteris kritikavo JAV viceprezidentą D. Cheney, kaip karingą žmogų, kuris pats išsisuko nuo karinės tarnybos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų