REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo nariai pritarė vadinamojo Liustracijos įstatymo pataisoms, kuriomis numatomi profesinės veiklos apribojimai buvusiems sovietų specialiųjų tarnybų kadriniams darbuotojams ir slaptiesiems bendradarbiams.

REKLAMA
REKLAMA

Už šias pataisas balsavo 59 parlamentarai, 6 susilaikė ir niekas nebalsavo prieš.

Priimtame įstatyme buvusiems kadriniams ir slaptiesiems bendradarbiams nebeliko draudimo eiti vadovaujančias pareigas privačiame sektoriuje, bet jie ir toliau negalės dirbti tokio darbo, kur asmens patikimumas bei lojalumas Lietuvos valstybei nacionalinio saugumo požiūriu yra ypatingos svarbos.

REKLAMA

Kadriniams darbuotojas ir slaptiesiems bendradarbiams ir toliau draudžiama dirbti valstybės institucijų vadovais, teisėsaugos srityje, krašto apsaugoje, taip pat darbą, susijusį su įslaptintos informacijos naudojimu, vadovauti nacionaliniam saugumui strateginę reikšmę turinčioms įmonėms bei eiti kai kurias kitas pareigas, kurioms valstybė nustato specialius reikalavimus.

Priimti įstatymo pakeitimus Seimui teko po to, kai 2004 ir 2005 metais Europos Žmogaus Teisių Teismas nutarė, jog darbo ribojimai privačiame sektoriuje pažeidžia buvusių Sovietų Sąjungos specialiųjų tarnybų darbuotojų ir bendradarbių teises.

REKLAMA
REKLAMA

Pataisomis taip pat pakeista Liustracijos sudarymo tvarka, išplėsta jos sudėtis - dabar ją sudarys septyni nariai vietoje ankstesnių penkių, juos skirti ir atšaukti galės tik prezidentas.

Komisijos veikla bus finansuojama iš valstybės biudžeto lėšų. Iki šiol ji dirbo visuomeniniais pagrindais, t.y. jos nariai negavo už tai atlyginimo. Dabar jiems numatytas atlygis už darbą.

Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Povilas Malkauskas praėjusią savaitę Seime kalbėjo, kad komisija negali dirbti visuomeniniais pagrindais, nes jai trūksta advokatų, kurie teisme atstovautų komisijai, todėl ne visos KGB bendradarbių bylos įrodomos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Dabar komisija dirbs visiškai kitais pagrindais. Apskritai anksčiau buvo tikrai tragiška padėtis, ši sritis buvo labai apleista. O šis įstatymas turėtų kiek sutvarkyti visą situaciją", - BNS ketvirtadienį sakė konservatorė Rasa Juknevičienė.

Pasatruoju metu komisijoje buvo belikę 3 nariai iš buvusių 5.

P.Malakauskas neseniai ramino parlamentarus, jog komisija galutinai nepakriks, ir jis jau radęs kuo pakeisti atsistatydinusią komisijos vadovę Dalią Kuodytę, bet kandidato neatskleidė.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų