REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Buvusio KGB karininko straipsnyje reiškiamas susirūpinimas dėl vyriausybinius postus užimančių aukštų Rusijos specialiųjų tarnybų pareigūnų grumtynių, rašo JAV dienraštis „Los Angeles Times“.

REKLAMA
REKLAMA

Daug metų su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu pažįstamas buvęs KGB karininkas antradienį pareiškė, kad esamų ir buvusių specialiųjų tarnybų karininkų, užimančių įvairiais pareigas vyriausybėje, nesantaika Rusijoje gali sukelti politinį nestabilumą.

REKLAMA

Pasak dienraščio, Rusijos Federalinės narkotikų kontrolės tarnybos vadovas Viktoras Čerkesovas pabrėžė, kad buvę KGB darbuotojai, kuriuos į svarbius postus paskyrė buvęs žvalgybininkas Putinas, išgelbėjo Rusiją nuo kracho, grėsusio po 1990-ųjų chaoso. Tačiau dabar, pasak jo, tarp jų įsiplieskė rimta kova.

Daugelis laukia, kad Putinas, kuris, sutinkamai su Rusijos konstitucija kitų metų pavasarį turi palikti savo postą, artimiausiais mėnesiais įvardys savo pasirinktą įpėdinį. Vis dėlto bus sunku surasti variantą, kuris patenkintų visas Putiną supančias ir dėl valdžios bei su ja susijusios ekonominės naudos kovojančias grupuotes.

REKLAMA
REKLAMA

Viešai apie šias grumtynes prabilęs (o tai nutinka labai retai) Čerkesovas užsiminė, kad jos gali virsti atviru politiniu grupių, siekiančių daryti poveikį įpėdinio pasirinkimui, karu.

„Visų karas prieš visus pasibaigs korporacijos žlugimu, – perspėjo Čerkesovas dienraščio „Kommersant“ paskelbtame straipsnyje. – Negalima leisti, kad įvyktų skandalas ir muštynės.“

Nors analitikai dažnai kalba apie Kremliuje vykstančią kovą, tiesiogiai joje dalyvaujantys asmenys retai kada pripažįsta esant kokių nors konfliktų, rašo „Los Angeles Times“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Putinas į KGB atėjo 8-ąjį praėjusio amžiaus dešimtmetį, tarnavo Rytų Vokietijoje, pasitraukė iš tarnybos 1991 m. 1998 m. jis buvo paskirtas KGB įpėdinės – Federalinės saugumo tarnybos (FSB) – vadovu, ir šias pareigas ėjo beveik vienerius metus.

Tapęs prezidentu jis į visą eilę svarbiausių valstybės postų paskyrė daugelį buvusių KGB karininkų, tarp jų ir pirmąjį vicepremjerą Sergejų Ivanovą, kuris laikomas svarbiausiu kandidatu į būsimus Rusijos prezidentus.

Pasak dienraščio, šie pareigūnai, dažnai vadinami „jėgos struktūrų atstovais“, retai pripažįsta faktą, kad, būdami tos pačios komandos nariai, yra atsakingi už svarbiausią vaidmenį šalies valdyme. Tačiau Čerkesovas pasigyrė, kad buvę KGB karininkai tapo „kabliu“, kurio nusitvėrė posovietinė visuomenė, kad „neįkristų į bedugnę“. O dabar, pasak jo, šios grupės vienybė silpsta.

REKLAMA

Analitikų manymu šis straipsnis signalizuoja apie tai, kad Kremliuje vis labiau stiprėja rimta priešprieša, teigia dienraštis.

„Aš nežinau, kas atsitiko pačioje valdžios viršūnėje ir kas išprovokavo šį vulkano išsiveržimą, tačiau tai mažų mažiausiai turėjo būti atominis sprogimas Kremliaus rūsiuose“, - dienraščiui sakė Maskvoje veikiančio analitinio centro „Taikomosios politikos institutas“ direktorė Olga Kryštanovskaja.

„Reikia manyti, kad Putino komandoje kunkuliuoja aistros, jeigu Čerkesovas buvo priverstas viešai paskelbti tokį pareiškimą. Iš tikrųjų Čerkesovas padarė Putinui blogą paslaugą, nes savo straipsnyje atskleidė, kad tarp įvairių Kremliaus klanų ir grupuočių vyksta karas“, - tvirtino ji.

REKLAMA

Čerkesovą viešai prabilti paskatino tai, kad praėjusią savaitę buvo suimti keli jo pavadiniai, įtariami tarnybinių įgaliojimų viršijimu, rašo „Los Angeles Times“. Šie žmonės, pasak Rusijos žiniasklaidos, tyrė plačiai nuskambėjusią baldų kontrabandos bylą. Tyrimo metu praėjusį pavasarį buvo areštuoti 5 aukšti FSB karininkai.

Čerkesovas pabrėžia straipsnį parašęs ne dėl to, kad apgintų savo pavaldinius. Tačiau antradienį jis į Maskvos teismą pasiuntė tris savo pavaduotojus, kurie turėjo pabandyti išlaisvinti generolą leitenantą Aleksandrą Bulbovą – vieną iš suimtų karininkų, kaltinamą valstybės paslapties išdavimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes pasiruošę suteikti garantijas, kad Bulbovas nepasislėps, atvyks į apklausas ir laikysis visų įstatymo nustatytų apribojimų“, - pareiškė Čerkasovo pavaduotojas Aleksandras Fedorovas.

Iš pažiūros Čerkesovo straipsnis nėra adresuotas kam nors konkrečiai, tačiau jis panašus į atvirą laišką, galbūt pačiam Putinui, teigia dienraštis. Čerkesovas paskutiniojo praėjusio amžiaus dešimtmečio pabaigoje buvo pirmasis Federalinės saugumo tarnybos vadovo pavaduotojas, įskaitant ir tą laikotarpį, kai FSB vadovavo Putinas.

REKLAMA

„Visiems, kas gali padėti narkotikų kontrolės tarnybai išsiaiškinti „vilkolakius su antpečiais“ ir nuo jų apsivalyti, būsiu aktyvus ir patikimas sąjungininkas“, - žadėjo Čerkesovas. Ir, aiškiai užsimindamas apie areštus, pridūrė: „Tačiau kiekvienas, kuris pabandys kilnią kovą su korupcija paversti neaiškiomis, dviprasmiškomis rietynėmis, sulauks kategoriško atkirčio.“

Nacionalinės strategijos instituto prezidentas, žinomas rusų politologas Stanislavas Belkovskis „Los Angeles Times“ sakė, kad šiuo atveju kalbama ne apie „kelis korumpuotus karininkus“, o apie Putino administracijos vadovo pavaduotojo Igorio Sečino šalininkų ir priešininkų kovą. Sečinas daugelio stebėtojų manymu yra svarbiausias „jėgos struktūrų atstovų“ lyderis.

REKLAMA

„Čerkesovas visada buvo Sečino oponentas. Šiuo metu už grotų esantis generolas Bulbovas – Čerkesovo žmogus – vykdė aukštų FSB ir Vidaus reikalų ministerijos karininkų sekimo operaciją“, - sakė Belkovskis.

Jo teigimu kariaujantys klanai suprato, kad jau nebegali apsiriboti vien tik intrigomis, ir tai privertė Čerkesovą pažeisti taisykles ir imtis viešosios politikos, o tai precedento neturintis žingsnis. „Tai reiškia, kad muštynės dabar vyksta ne po kilimu, o atvirai“, - sakė politologas „Los Angeles Times“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų