REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

68 procentai lietuvių mano, kad žmonės, turintys psichikos sveikatos problemų, yra pavojingi. Tą parodė 2006 metų „Eurobarometro“ tyrimas.

REKLAMA
REKLAMA

Jame Lietuva pasižymėjo kaip labiausiai bijanti psichikos sveikatos problemų turinčių asmenų.

REKLAMA

Tuo metu statistika rodo, kad tokie žmonės Lietuvoje įvykdė tik 4 proc. visų nusikaltimų.

Kaip atsakas į visuomenėje įsitvirtinusias klaidingas nuostatas šią savaitę prasidėjo Pasaulinei psichikos sveikatos dienai, minimai spalio 10 d., skirta tolerancijos akcija „Griauname sienas, ugdome toleranciją“, kurią organizuoja viešoji įstaiga „Globali iniciatyva psichiatrijoje“.

Jos metu vyks filmų apie psichikos sveikatos sutrikimų turinčius asmenis vakaras, žurnalistų mokymai, meno renginiai.

REKLAMA
REKLAMA

„Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, vienas iš keturių pasaulio gyventojų bent kartą gyvenime patiria psichikos sveikatos problemų, todėl nesunku įsivaizduoti kokiam dideliam skaičiui žmonių neigiamos aplinkinių nuostatos neleidžia visaverčiai gyventi.

Darbdavių, pažįstamų, kolegų, kaimynų, šeimos narių – visų, supančių psichikos negalią turintį asmenį, požiūris turi įtakos jo gyvenimo kokybei. Lietuvoje, kuri pagal įvairius tyrimus neretai pirmauja netolerancijos ir ksenofobijos srityje, psichikos problemų turinčių asmenų bijoma, vengiama, šaipomasi“, – teigė „Globalios iniciatyvos psichiatrijoje“ direktorė Karilė Levickaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininko Dainiaus Radževičiaus, „Eurobarometre“ užfiksuotos nuostatos iš dalies yra ir žiniasklaidos darbo rezultatas.

„Tiesiogiai visuomenė neturi tiek daug galimybių prisiliesti prie psichikos negalės problematikos. Todėl didelę reikšmę jos nuostatoms turi tai, kaip žiniasklaidos atstovai savo darbuose vaizduoja psichikos negalią turinčius asmenis“, – teigė D. Radzevičius.

Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininko žodžius patvirtina ir „Globalios iniciatyvos psichiatrijoje“ užsakyta žiniasklaidos stebėsena. Ji parodė, kad didžioji dalis joje pasirodžiusių naujienų psichikos sveikatos sutrikimų turinčius asmenis vaizduoja kriminaliniame kontekste.

REKLAMA

„Žurnalistai tikriausiai nesuvokia, kad neretai daro didelę žalą, diskriminuoja, verčia jaustis nevisaverčiu. Pasigendu informacijos apie tai, kokių gerų rezultatų savo veikloje esame pasiekę ar kaip kai kurie iš mūsų dėl negalios buvo išnaudojami, buvo pažeidžiamos mūsų teisės.

Pastarųjų atvejų ypač dažnai pasitaiko“, – teigė Socialinių mokslų daktaras, psichikos sveikatos paslaugų vartotojas Saulius Pečiulis. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų