REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Amerikiečių karinių pajėgų Irake vadas generolas Davidas Patraeusas vakar pareiškė, jog Irano ambasadorius Irake yra prieštaringai vertinamos Irano Revoliucinės gvardijos narys, praneša „Guardian“.

REKLAMA
REKLAMA

Pasirodę kaltinimai, jog Irano ambasadorius Hassaanas Kazemi-Qomi priklauso Quds pajėgoms - Irano Revoliucinės gvardijos daliniui - dar labiau išryškina JAV konfrontaciją su Iranu, kurį Vašingtonas kaltina smurto Irake kurstymu. Šie kaltinimai taip pat iškėlė abejonių, ar pasitelkdamos tokią retoriką JAV nesiruošia kariniams smūgiams prieš Revoliucinės gvardijos objektus Irane.

REKLAMA

„Ambasadorius yra Quds pajėgų narys. Tačiau jis turi diplomatinį imunitetą, todėl prieš jį dabar negali būti nukreiptas tyrimas“, - savaitgalį žurnalistams pareiškė generolas D. Patraeus.

Netrukus po D. Petraeuso pranešimo, JAV kariuomenė paskelbė suėmusi tris Irano remiamos sukilėlių grupuotės narius, kaip įtariama, atsakingus už 5 britų pagrobimą praėjusią gegužę. Britai - kompiuterių specialistas ir 4 jo apsauginiai - buvo pagrobti iš Irako finansų ministerijos pastato Bagdade ginkluotų vyrų, persirengusių policijos uniformomis.

REKLAMA
REKLAMA

Amerikiečių pajėgų Irake vadas, praėjusį mėnesį JAV Kongresui teigęs, jog Iranas vaidina vis pavojingesnį vaidmenį Irake tiekdamas šiitų gaujoms ginklus, nepateikė jokių įrodymų, pagrindžiančių mestus kaltinimus. Pažymėtina, jog tas pats Irano ambasadorius jau kelis kartus buvo susitikęs su vyriausiuoju JAV diplomatu Bagdade Ryanu Cockeriu aptarti smurto Irake problemos.

Tuo tarpu Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Mohammadas Ali Hosseini pareiškė, jog tokie kaltinimai nėra nauji ir jie tiesiog atkartoja ankstesniuosius. Teheranas neigia savo vaidmenį smurto draskomame Irake, taip pat kaip ir Vakarų šalių įtarimus dėl atominio ginklo gamybos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip teigiama „Guardian“ pranešime, šių metų rugpjūtį JAV prezidento Georgo Busho administracija jau ketino įtraukti Irano Revoliucinę gvardija į teroristinių organizacijų sąrašą. Tačiau, anot spaudos, praėjusį mėnesį vietoj to buvo išskirtas tik gvardijos dalinys Quds pajėgos. Šis žingsnis leis G. Busho administracijai imtis finansinių sankcijų prieš šį elitinį dalinį.

Pati Irano Revoliucinė gvardija yra speciali Irano kariuomenės dalis, turinti savo atskirą žvalgybos tarnybą, laivyną, oro bei sausumos pajėgas. Tačiau dėl tariamo bendradarbiavimo su Irako šiitų gaujomis, JAV linkusios ją laikyti teroristine organizaciją.

REKLAMA

D. Patraeusas savaitgalį teigė neturįs abejonių dėl Quds pajėgų vaidmens Irake, kaltindamas šį dalinį medžiagų šalikelėms bomboms gaminti. Dėl šių užtaisų Irake jau žuvo daugybė JAV karių bei provincijų valdininkų.

Taip pat pranešta, jog Irako vyriausybės tyrimo metu nustatyta, jog rugsėjo 17 d. Bagdade įvykusio incidento metu privatūs apsaugininkai iš „Blackwater“ kompanijos atidengė ugnį į civilius neprovokuoti. Šio plačiai nuskambėjusio įvykio metu nuo „Blacwater“, kurios darbuotojai yra samdomi JAV pareigūnų apsaugai, darbuotojų kulkų žuvo 17 žmonių. Premjero Nurio al-Malikio vadovaujamos vyriausybės atstovas spaudai paskelbė, jog į „Blackwater“ apsaugininkų lydėtą automobilių koloną nebuvo mestas net akmuo, kai apsaugos darbuotojai atidengė ugnį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų