REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Žmonijos išsigelbėjimas – kūrybiškai neprisitaikiusiųjų rankose“. Tokiais Martino Liuterio Kingo (jaun.) žodžiais šį trečiadienį, spalio 10 d.,  psichikos pacientus vienijanti visuomeninė organizacija Klubas „13 ir Ko“ atidarys savo narių paveikslų parodą „Seni geri paveikslai…“.

REKLAMA
REKLAMA

Tai jau aštuntoji Klubo narių darbų paroda, rengiama bendradarbiaujant su Lietuvos medicinos biblioteka. Paroda skirta Pasaulinei psichikos sveikatos dienai, kuri nuo 1992 m. spalio 10 d. švenčiama visame pasaulyje, sakoma pranešime spaudai.

REKLAMA

„Meno terapija – pasaulyje seniai žinomas vienas efektyviausių pacientų reabilitacijos bei socialinės integracijos būdų“, – sako Klubo „13 ir Ko“ vadovė bei pirmosios dailės studijos Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninėje įkūrėja psichiatrė Danguolė Survilaitė. – „Lietuvoje mes buvome pirmieji, pritaikę meno terapiją psichikos ligoniams. Jos pagalba ne vienam savo pacientui padėjome ne tik realizuoti save, bet ir suteikėme galimybę kitaip pažvelgti į savo gyvenimą, paženklinta sunkia liga.“

REKLAMA
REKLAMA

Be to, paveikslai, kuriuos sukuria psichikos sutrikimų patyrę asmenys, padeda nustatyti paciento savijautą, ligos paūmėjimą, kartais – net tikslią diagnozę. Pasaulyje jau seniai tuo domimasi, net atsirado kelios atskiros psichiatrijos pakraipos – patografija (ligos eigos, patologijos nustatymas, remiantis asmenybės biografija, laiškais, kūryba), psichopatologinė ekspresija (psichikos sutikimų raiška pacientų kūryboje). Gydytoja D.Survilaitė meno ir psichiatrijos sąsajomis domisi jau beveik keturiasdešimt metų, nuo pat savo darbo pradžios, todėl jos sukauptas pacientų darbų archyvas yra įspūdingas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klubo „13 ir Ko“ narių sukurti darbai saugomi itin atidžiai – dalis jų įstiklinti ir profesionaliai įrėminti, jų kopijos saugomos elektroninėse laikmenos. „Neretai tenka atsisveikinti su pacientų darbais – kartais juos dovanojame savo bičiuliams ar Klubo rėmėjams, todėl stengiamės išsaugoti bent jų kopijas“, – sako D.Survilaitė.

Parodoje „Seni geri paveikslai…“  eksponuojami paveikslai iš Klubo „13 ir Ko“ „aukso fondo“. „Šie paveikslai Klubo nariams yra labai brangūs, jie turi išliekamąją vertę. Šį kartą didelį dėmesį kreipėme į paveikslų eksponavimo estetiką. Medicinos biblioteka, kurioje skaito medikai nuo studentų iki profesorių – labai tinkama vieta šiai parodai. „Būtent dėl to Pasaulinės psichikos sveikatos dienos proga jau ne pirmus metus Klubo narių parodas rengiame šioje vietoje“,– sako Klubo „13 ir Ko“ vadovė Danguolė Survilaitė. „Labai tikimės, kad Medicinos bibliotekoje pažiūrėti pacientų darbų ateis ne tik čia nuolat besilankantys medicinos studentai ir gydytojai, bet ir visi, besidomintys daile, menu, o taip pat ir psichikos ligų bei meno sąsajomis“.

REKLAMA

Klubo narys Sergėjus, kurio eksponuojami net penki prieš trejus metus sukurti darbai „Žuvys“, sako, kad anksčiau jis turėjęs net kelias profesijas, tačiau niekas apie jį nežinojo, ir tik susirgęs bei pradėjęs piešti, tapo populiarus, buvo pakviestas eksponuoti savo darbus užsienyje – Latvijoje, Rusijoje, Lenkijoje. Sergėjaus darbai buvo spausdinami įvairių parodų kataloguose, kalendoriuose, atvirukuose. „Gal piešdamas aš žmonijos ir neišgelbėju, bet pasijuntu tikrai sveikesnis, geresnės nuotaikos, užmirštu apie savo rūpesčius ir problemas,“ – sako Sergėjus.

Paroda „Seni geri paveikslai“ Lietuvos Medicinos bibliotekoje (Kaštonų g. 7, Vilniuje) veiks iki spalio 31 d. Parodos atidarymas – 2007 m. spalio 10 d. 15 val. Kviečiame dalyvauti!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų