REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rytoj Seimo didžiojoje konferencijų salėje vyks tarptautinė konferencija "Pripažinti mūsų poreikius: pokalbiai apie lytiškumą ir homoseksualumą", rašo "Lietuvos žinios".

REKLAMA
REKLAMA

Ją rengia Seimo Narkomanijos prevencijos komisija kartu su Lietuvos Šv.Kazimiero mažesniųjų brolių ordino provincija. Pranešimus konferencijoje skaitys sociologai, psichoterapeutai, šeimos konsultantai, kunigai ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Kanados bei Prancūzijos. Renginyje, kuris vertinamas labai nevienareikšmiškai, galės dalyvauti visi iš anksto užsiregistravę.

REKLAMA

Atvyks garsių svečių

"Tema iš tiesų gana kontroversiška, todėl mes apie tai turime kalbėtis", - paklaustas, kodėl pranciškonai sutiko dalyvauti tokiame renginyje, LŽ sakė kunigas Arūnas Peškaitis.

Pasak A.Peškaičio, per konferenciją bus svarstoma nemažai svarbių klausimų. Pavyzdžiui, kas yra lytis, lyties tapatumas, lyties keitimas, ar jis apskritai įmanomas, kas yra homoseksualumas. "Renginys skirtas visiems. Jis turėtų skatinti visuomenėje dialogą, o ne priešpriešą", - sakė A.Peškaitis pripažindamas, kad lyčių tema Lietuvoje traktuojama gana primityviai ir vulgariai. Kunigo nuomone, atsikratyti tokio požiūrio pirmiausia padėtų dialogas. "Mūsų visuomenėje netrūksta stereotipų, kaltinimų ir įtarinėjimų, tačiau labai pasigendama supratimo ir noro kalbėtis", - sakė A.Peškaitis.

REKLAMA
REKLAMA

Pranciškonai į konferenciją pakvietė du garsius lektorius.

Vienas jų - žinomas kunigas ir rašytojas iš Prancūzijos Danielis Ange.

Jis skaitys pranešimą tema "Seksualumas - tai stebuklas, kurį reikia išgelbėti". "Kunigas D.Ange daugelį metų Paryžiuje užsiima jaunimo ir homoseksualių asmenų pastoracija. Jis pats labai įdomus žmogus, daugelio knygų autorius, kai kurios jų išverstos ir į lietuvių kalbą", - pasakojo A.Peškaitis.

Kitas garsus svečias - kanadietis Toni Dolfo-Smithas - yra šeimos ir santuokos konsultantas. Jis dirba tarptautinėje krikščioniškoje organizacijoje, kuri padeda žmonėms spręsti lyties tapatumo krizes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Susijusios kelios problemos

Narkomanijos prevencijos komisijos vadovė parlamentarė Ramunė Visockytė teigė, kad konferencija jau seniai buvo numatyta komisijos veiklos plane. Ją surengti paskatino tai, kad šiandien narkomanija bei ŽIV yra labai paplitusi tarp homoseksualių asmenų. "Konferencijos tema iš tiesų gali pasirodyti pikantiška, tačiau tai nebus homoseksualumo propagavimas. Kita vertus, tai tikrai nebus aklas šių žmonių puolimas", - LŽ sakė R.Visockytė.

Paklausta, kodėl konferencija rengiama tuo pat metu kaip ir plenarinis Seimo posėdis, parlamentarė aiškino, kad niekaip nepavyko suderinti užsienio svečių atvykimo laiko. "Manau, kolegos, kurie domisi šiais klausimais, ras laiko užsukti ir pasiklausyti", - vylėsi Seimo narė.

REKLAMA

Paklausta, kas šį renginį finansuoja, R.Visockytė sakė, kad kelionės išlaidas apmoka arba patys svečiai, arba rėmėjai. "Seimas padengs tik vaišių - arbatos su sausainiais - išlaidas. Vertėjus, sutikusius padirbėti veltui, susiradome patys", - teigė komisijos vadovė. Ji prognozuoja, kad konferencijoje dalyvaus apie du šimtus žmonių.

Kadangi renginį organizuoja parlamento komisija, Seimo konferencijų salė bus suteikta nemokamai.

Neįžvelgia problemos

"Manęs į tokius renginius nekviečia, nes aš šiuo klausimu turiu tvirtą nuomonę", - LŽ sakė parlamentarė, Šeimos ir vaiko reikalų komisijos narė Irena Degutienė. Seimo narė prisipažino negalinti suprasti, kodėl apie lytiškumą ir homoseksualumą reikia kalbėti kaip apie didžiausią problemą. "Iš tiesų šalia mūsų gyvena tokie žmonės, tačiau kodėl mums reikia šią temą visą laiką gvildenti, eskaluoti? Iš to tik randasi visokios kalbos, neva jie yra diskriminuojami", - piktinosi I.Degutienė. Parlamentarei šitos problemos atrodo dirbtinės. "Žinoma, tokioje valstybėje kaip Olandija daug kas leidžiama - rengti gėjų paradus, vartoti narkotikus, verstis prostitucija. Tačiau mes - per maža valstybė, kad galėtume sau leisti tokią prabangą", - įsitikinusi I.Degutienė. Parlamentarė prisipažino, kad dėl kai kurių pažiūrų yra vadinama senamadiška. "Matyt, tokia ir liksiu", - atsiduso konservatorė.

Raimonda Ramelienė  

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų