REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybės saugumo departamento vadovas Povilas Malakauskas mano, kad Liustracijos komisija neturėtų būti formuojama visuomeniniais pagrindais. Tai jis pareiškė po Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) posėdžio, kuriame buvo patenkintas dar vienos Liustracijos komisijos narės Birutės Burauskaitės atsistatydinimo pareiškimas.

REKLAMA
REKLAMA

Liustracijos komisijos darbas beveik sustojo iš vadovo posto pasitraukus Daliai Kuodytei, o Seimui delsiant priimti Liustracijos procesą reguliuojančius įstatymus, praneša Lietuvos radijas.

REKLAMA

Pasak VSD vadovo P. Malakausko, vienas iš pagrindinių Liustracijos komisijos darbo stabdžių tas, jog ji dirba visuomeniniais pagrindais.

P. Malakausko įsitikinimu, Liustracijos komisijai turėtų būtų skiriamas finansavimas.

„Sunku surasti žmonių, kurie atliktų šį sunkų darbą visuomeniniais pagrindais. Jie turi savo nuolatinį darbą ir savo šeimas“, – teigia P. Malakauskas.   

VSD vadovo tvirtinimu, komisija neturi už ką pasisamdyti stiprių advokatų, todėl dažnai teismuose jai tenka atstovauti ne teisininkams.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau esminis dalykas, P. Malakausko manymu, yra netgi ne atlyginimai.

„Teismuose vis sunkiau laimėti šias bylas. Tai pradeda diskredituoti liustracijos procesą ir pačią komisiją.

Žmonės sunku, nes morališkai dažnai viskas yra aišku, o įstatymų kalba yra kita ir ne visuomet pakanka įrodymų“, – sako P. Malakauskas. 

Anot VSD vadovo, skirtingai nuo kitų šalių, kurios buvo Varšuvos pakto valstybės ir kuriose liko visi archyvai, Lietuva turi tik nedidelę jų dalį.

„Ta dalis, kur buvo apčiuopiamos informacijos, jau yra beveik sutvarkyta. Kuo toliau dirbame su tais dokumentais, tuo mažiau lieka įrodomų dalykų. Tikimybė pralaimėti teismuose vis didėja“, – tvirtina P. Malakauskas.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VSD vadovas kol kas neatsako, kas galėtų būti paskirtas Liustracijos komisijos vadovu.

NSGK komiteto vadovo Algimanto Matulevičiaus teigimu, įstatymai, susiję su Liustracijos komisijos formavimu, turėtų būti kuo greičiau įtraukti į Seimo darbotvarkę.

Dėl to NSGK nusprendė kreiptis į Seimo Pirmininką, Seimo valdybą bei Seniūnų sueigą.

Tėvynės sąjunga dėl jų įtraukimo į darbotvarkę jau renka parašus.

Tokios iniciatyvos konservatoriai ėmėsi, kai buvęs VSD pareigūnas Vytautas Damulis viešai pareiškė, jog diplomatinėje tarnyboje gali būti buvusių KGB bendradarbių, neprisipažinusių pagal galiojančius įstatymus.

Užsienio reikalų ministerija atmetė tokias viešai reiškiamas prielaidas.

Tuo metu Seimo Užsienio reikalų komitetas dėl diplomatų, galimai bendradarbiavusių su KGB, nutarė kreiptis į VSD. P. Malakauskas to viešai nekomentuoja. Jis sako, kad bus ištirta tai, ko prašoma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų