REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas ragina patikrinti viešai skelbiamas neoficialių asmenų prielaidas, esą kai kurie Lietuvos diplomatai galėjo nuslėpti savo bendradarbiavimą praeityje su sovietų represinėmis slaptosiomis tarnybomis.

REKLAMA
REKLAMA

"Čia galbūt būtų ta informacija, kurią reikėtų patikrinti atitinkama darbo tvarka. Yra Lietuvoje institucijos, kurios turėtų tuo užsiimti", - interviu Žinių radijui trečiadienį dėstė Seimo pirmininkas.

REKLAMA

Jam taip pat keista, kad diplomatų tariamų praeities ryšių su KGB tema pradėta eskaluoti būtent dabar, nuvilnijus vadinamajam VSD skandalui.

"Mane jaudina, kodėl būtent dabar tas klausimas iškeltas, kai mes daugiau negu pusmetį klausimus, susijusius su VSD, nagrinėjame. Tie patys žmonės, kurie dabar tuos klausimus kelia, jie gi liudijo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui, buvo ir Liustracijos komisijos pirmininkais, ir visos galimybės jiems buvo pasakyti apie tai - daugelį dalykų, kurių mes nežinojome", - stebisi V.Muntianas.

REKLAMA
REKLAMA

Seime šią savaitę kilo iniciatyvos aiškintis, ar dalis Užsienio reikalų ministerijos darbuotojų, šiuo metu užimančių ambasadorių postus ES ir NATO šalyse, nėra nuslėpę, jog anksčiau bendradarbiavo su sovietų KGB.

Anot iniciatyvos autoriaus liberalo Algio Kašėtos, pradėti tokį tyrimą galima būtų remiantis buvusio VSD pareigūno ir Liustracijos komisijos vadovo Vytauto Damulio pareiškimu, esą dalis URM pareigūnų "liustraciją perėjo" tuometinių VSD vadovų kabinetuose.

2006 -ųjų pabaigoje V.Damulis, kuris žiniasklaidoje buvo vadinamas vienu iš "kurmių", esą neteisėtai teikusių tarnybinę informaciją kai kuriems politikams, neteko leidimo dirbti su slapta informacija ir buvo atleistas iš pareigų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

URM tuo tarpu atmeta prielaidas, esą kai kurie Lietuvos diplomatai galėjo nuslėpti savo bendradarbiavimą su KGB ir vadina jas spekuliacijomis.

"URM nėra gavusi jokių duomenų iš kompetentingų institucijų apie diplomatus, nuslėpusius savo bendradarbiavimą su KGB", - antradienį pareiškė URM.

Ministerija teigia pasitikinti Lietuvos institucijų, NATO ir Europos Sąjungos (ES) partnerių kompetencija spręsti apie Lietuvos diplomatų patikimumą.

Liustraciją - patikrinimą, ar aukštas pareigas užimantys asmenys neturėjo ryšių su sovietinio laikotarpio slaptosiomis tarnybomis - Lietuvoje vykdo Liustracijos komisija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų