REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

URM neturi žinių apie Lietuvos ambasadorių bendradarbiavimą su KGB

Užsienio reikalų ministerija (URM) teigia atmetanti spekuliacijas, kad kai kurie Lietuvos diplomatai būtų nuslėpę galimą savo bendradarbiavimą su sovietų slaptosiomis tarnybomis.

REKLAMA
REKLAMA

"URM nėra gavusi jokių duomenų iš kompetentingų institucijų apie diplomatus, nuslėpusius savo bendradarbiavimą su KGB", - teigiama antradienį išplatintame ministerijos pranešime.

REKLAMA

Jame taip pat teigiama, kad ministerija pasitiki Lietuvos institucijų, NATO ir Europos Sąjungos (ES) partnerių kompetencija spręsti apie Lietuvos diplomatų patikimumą ir atmeta parlamentaro Algio Kašėtos siūlymus tikrinti galimus Lietuvos ambasadorių ryšius su KGB.

URM atkreipia dėmesį, kad ji nėra įgaliota vykdyti liustraciją - patikrinimą, ar aukštas pareigas užimantys asmenys neturėjo ryšių su sovietinio laikotarpio slaptosiomis tarnybomis. Ministerijos teigimu, vadovaujantis Lietuvoje galiojančiais teisės aktais tokia pareiga tenka Liustracijos komisijai.

REKLAMA
REKLAMA

"Diplomatams leidimus dirbti su Lietuvos valstybės paslaptį sudarančia informacija nustatyta tvarka išduoda Lietuvos valstybės saugumo departamentas (VSD). Lietuvos diplomatų patikimumą atitinkama tvarką patvirtina NATO ir ES institucijos. Asmenys, nepraėję tokio patikrinimo ir neturintys atitinkamų leidimų, negali dirbti diplomatinėje tarnyboje", - aiškina URM.

Opozicinei Liberalų sąjūdžio frakcijai priklausantis A. Kašėta pirmadienį Seimo komitetams pasiūlė aiškintis, ar dalis URM darbuotojų, šiuo metu užimančių ambasadorių postus ES ir NATO šalyse, nėra nuslėpę, jog anksčiau tarnavo sovietų KGB.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak liberalo, pradėti tokį tyrimą galima remiantis buvusio VSD pareigūno ir Liustracijos komisijos vadovo Vytauto Damulio pareiškimu, esą dalis URM pareigūnų "liustraciją perėjo" tuometinių VSD vadovų kabinetuose.

Politikas siūlė, jog artimiausiu metu būtų sušauktas bendras Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos bei Užsienio reikalų komitetų posėdis, kuriame dalyvautų ir VSD vadovas Povilas Malakauskas.

"Jei V. Damulio žodžiuose yra tiesos, ir Liustracijos komisijai neprisipažinę buvę KGB slaptieji bendradarbiai iš tiesų atstovauja Lietuvai ES, NATO šalyse, tai tokia skandalinga situacija turi būti keičiama", - pranešime spaudai cituojamas NSGK pirmininko pavaduotojas A. Kašėta.

REKLAMA

2006 -ųjų pabaigoje tuometinis VSD vadovas Arvydas Pocius iš V. Damulio ir jo kolegos Kęstučio Braziulio, kurie žiniasklaidoje buvo vadinami "kurmiais", esą teikusiais neteisėtai informaciją kai kuriems politikams, atėmė leidimus dirbti su slapta informacija ir atleido iš pareigų.

Seimo Tėvynės sąjungos frakcija antradienį pranešė inicijuojanti Seimo narių parašų rinkimą, kad artimiausiame Seimo plenariniame posėdyje būtų pradėtas svarstyti naujas liustracijos įstatymų paketas.

„Inicijuojame teikti Seimui iš naujo svarstyti šiuos liustracijos įstatymus, nes liustracijos procesas yra užblokuota, o problemos tik gilėja. Ne vienas liustracijos komisijos narys atsistatydino. Pastarosios žinios apie galimas problemas diplomatinėje tarnyboje gal paskatins Seimo frakcijas nedelsti ir pagaliau priimti taip reikalingus įstatymus“,- teigė NSGK narė konservatorė R. Juknevičienė.

Gegužę Seimas neįveikė prezidento Valdo Adamkaus veto, kuriuo parlamentui buvo grąžintos įstatymo pataisos iš vadinamojo liustracijos paketo - juo siūlyta numatyti darbo apribojimus KGB rezervininkams, kuriuos šalies vadovas įvertino kaip ribojančius žmogaus teises ir laisves. Dėl šios priežasties liko galioti senoji - dar 1999 metais priimta - įstatymo versija.
Seimui nepavykus priimti naujos redakcijos vadinamųjų liustracijos įstatymų pataisų, iniciatyvos spręsti klausimą ėmėsi konservatoriai - Tėvynės sąjungos pirmininkas Andrius Kubilius sudarė darbo grupę, turėjusią parengti teisės aktų pataisas, kuriose būtų kiek švelniau sprendžiama KGB rezervo karininkų problema.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų