REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Neišmokėta pensijų dalis turi būti grąžinta visiems dirbusiems pensininkams, tačiau ne per vienerius metus, tvirtina Prezidentas. O Premjero teiginiai apie atsistatydinimą, anot Valdo Adamkaus, yra nepagrįsti.

REKLAMA
REKLAMA

„Su juo tuo klausimu nekalbėjau, nebuvau susitikęs – čia jo sprendimas. Manau, kad jis turi įvertinti tikrąją padėtį, toks išankstinis tvirtinimas neturi jokio pagrindo.

REKLAMA

Seimas ir Premjeras turi galutinai išspręsti šį klausimą. Aš manau, kiek esu susipažinęs su situacija, jog reikia principingai pasisakyti, kad žmonės turi teisę į tas pensijas, kurių jie prašo. Tačiau reikia pasižiūrėti, kaip tai įgyvendinti“, – Lietuvos radijui sakė Prezidentas V. Adamkus.

Ministras Pirmininkas prieš kelias dienas žadėjo atsistatydinti, jei Seimas priims sprendimą grąžinti visiems dirbusiems pensininkams neišmokėtą pensijos dalį už 1995–2002 metus.

REKLAMA
REKLAMA

Pensijų mokėjimas apribotas dar 1995–2002 metais priimtais teisės aktais. Vieniems – nes pajamos viršijo nustatytas viršutines maksimalios pensijos ribas, kitiems – nes šie dirbdami gaudavo papildomų pinigų, o sudėjus juos kartu su pensijomis, pajamos viršydavo nustatytas ribas. Dėl to per kelerius metus 160 tūkst. pensininkų ar neįgaliųjų negavo daugiau nei 500 mln. Lt.

2002-ųjų pabaigoje Konstitucinis Teismas nustatė, kad toks pensijų atėmimas iš asmenų prieštarauja Konstitucijai.

Vyriausybė pritarė Seimo siūlymui grąžinti tik per 2001–2002 metus neišmokėtą pensijų dalį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjusį ketvirtadienį Seimas po svarstymo pritarė pensijų grąžinimą numatančiai įstatymo pataisai. Už ją balsavo 61 parlamentaras, prieš – 13, susilaikė – 24.

Premjeras jau įžvelgia galimybių

Visgi premjeras taip pat jau pradeda įžvelgti galimybes išmokėti negautą pensijos dalį visiems nuo 1995 metų dirbusiems pensininkams, jei mokėjimo terminas bus pratęstas.

"Jeigu šiek tiek Seimas sušvelnins savo poziciją, pratęs mokėjimą, manau galima rasti bendrą sutarimą ir konsensusą šiuo klausimu. Juk niekas nekvestionuoja to dalyko, kad reikia. Yra sprendimas, ir mes jo nekvestionuojam. Tik klausimas kaip ir kada", - žurnalistams antradienį aiškino Gediminas Kirkilas.

Panašią nuomonę kiek anksčiau yra išsakęs ir įstatymo pataisos vienas iniciatorių Gintaras Šileikis.
"Įstatymo galutinio priėmimo stadijoje Seimas dar galės apsvarstyti ir priimti sprendimą dėl kitų terminų", - BNS sakė G.Šileikis.
Pasak jo, per trejus metus - kasmet biudžete numatant maždaug po 100 mln. litų - skolą pensininkams atiduoti valstybei būtų pakeliama našta.
Tuo metu G.Kirkilas švelnina poziciją ir netiesiogiai pripažįsta pasikarščiavęs.
"Aš gi ne dėl to čia, kad didelį malonumą jausčiau, tokius pareiškimus darydamas, tiesiog paprasčiausiai nėra galimybių (grąžinti iškart - BNS)", - kalbėjo mažumos Vyriausybės vadovas socialdemokratas G.Krikilas.
Galutinį sprendimą dėl pensijų mokėjimo dirbusiems pensininkams Seimas priims balsuodamas už visą įstatymą, kurio pradinis variantas numatė, kad nesumokėta pensijos dalis bus kompensuota tik 2001-2002 metais dirbusiems pensininkams. Jiems nesumokėta pensijos dalis - iš viso apie 200 mln. litų- turėtų būti grąžinta iki 2008-ųjų kovo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų