REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Europos Žmogaus Teisių Teismui (EŽTT) už tai, kad pernelyg ilgai nagrinėjant jo baudžiamąją bylą, jam visą tą laiką buvo taikomas kardomasis kalinimas, o jam pasibaigus jis buvo deportuotas.
Latvijos užsienio reikalų ministerijos spaudos centras pranešė BNS, kad EŽTT atmetė V.Estricho skundą, kad kardomojo kalinimo metu jam buvo draudžiama susirašinėti su neoficialia žmona ir motina, bet pripažino, kad kalinimas truko pernelyg ilgai, o Pilietybės ir migracijos reikalų valdyba neišvengė pažeidimų, priimdama sprendimą išsiųsti buvusį kariškį iš Latvijos.
Iš Latvijos išvedus sovietų kariuomenę, buvęs jos kariškis V.Estrichas išvažiavo į Rusiją, bet kelis kartus buvo atvažiavęs aplankyti savo neoficialios žmonos ir dukters. 1997 metais jo vizos galiojimo laikas baigėsi, ir buvęs kariškis neteisėtai liko Latvijos teritorijoje, susidėjo su gauja, plėšusia privačius asmenis ir įmones.
1998 metų vasarį V.Estrichas su kitais šešiais gaujos nariais buvo suimtas, kardomasis kalinimas jam ne kartą buvo pratęstas.
2000 metų rugsėjo 4 dieną V.Estricho baudžiamoji byla buvo perduota Rygos apygardos teismui, bet kardomoji priemonė nebuvo pakeista.
V.Estricho kardomasis kalinimas iš viso truko 4 metus, 3 mėnesius ir 20 dienų.
2002 metų birželio 5 dieną Rygos apygardos teismas apkaltino V.Estrichą dalyvavus apiplėšimuose ir neteisėtai laikius ginklus bei šaudmenis, ir nuteisė puspenktų metų kalėti vėliau išsiunčiant iš Latvijos. Buvęs kariškis apskundė nuosprendį Aukščiausiajam Teismui.
Atlikęs bausmę, 2002 metų rugpjūčio 19 dieną V.Estrichas atgavo laisvę, o 29 dieną buvo deportuotas į Rusiją.
EŽTT, išnagrinėjęs skundą, konstatavo, kad byla buvo sudėtinga, bet Rygos apygardos neveiklumas, trukęs metus ir aštuonis mėnesius, yra nepateisinamas. Taip pat konstatuota, kad nebuvo teisinio pagrindo uždrausti kaltinamajam susitikti su sugyventine ir išsiųsti jį iš šalies, nes V.Estrichas buvo apskundęs teismo nuosprendį, ir šis nebuvo įsigaliojęs.
Nurodęs, kad Latvijos teismas šios bylos nagrinėjimą pradėjo tik praėjus dvejiems metams nuo gavimo dienos, Strasbūro teismas konstatavo Latvijos teismų sistemos problemą.
V.Estrichas iš Latvijos reikalavo 100 000 eurų (345,5 tūkst litų) kompensacijos.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų