REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus atstovai nusprendė nebetylėti stebėdami, kaip niokojami ilgą laiką uostamiestį puošę prieš 30–35 metus sukurti meno kūriniai.

REKLAMA
REKLAMA

Menininkų kantrybės taurė persipildė po to, kai šeštadienį buvo nugriauta M.Mažvydo alėją puošusi dailininko Dmitrijaus Jefremovo sukurta dekoratyvinė skulptūra iš ąžuolo „Du gaideliai“.

Virto malkomis

REKLAMA

Dienraštis „Klaipėda“ jau rašė, kad prieš 35 metus sukurta skulptūra buvo išrauta vykdant M.Mažvydo alėjos rekonstrukciją.

Menininkai pastebėjo, kad tai ne vienintelė Klaipėdos puošmena, kurios pastaruoju metu neliko.

Jau kurį laiką prekybos centro „Aitvaras“ sienos nebepuošia 1971 metais dailininko Edvardo Malinausko ąžuolo reljefas „Kuršiai“. Anot E.Malinausko, „Kuršius“ savo sodyboje dar norėjo išsaugoti tautodailininkas Vytautas Majoras, tačiau jam mirus kūrinys virto malkomis. Ant Dailės kombinato fasado nebėra Algirdo Boso sukurtos reljefinės skulptūros.

REKLAMA
REKLAMA

Lengvosios atletikos maniežo fasadas liko be Regimanto Midvikio sukurtos dekoracijos „Bėgikai“.

Buvusioje kavinėje „Du gaideliai“ uždažyta to paties pavadinimo freska, kurią sukūrė Juozas Vosylius ir Vidas Pinkevičius.

Pasak dailėtyrininkės Kristinos Jokubavičienės, nebelikusių puošmenų, kurios niokojamos autoriams nežinant, sąrašas būtų netrumpas.

Siūlė keisti kopijomis

„Esame pasipiktinę tuo, kas vyksta mieste. Dauguma tų suniokotų kūrinių buvo tapę Klaipėdos veidu, vizitine kortele. Medinės skulptūros, kurių nebelieka, yra Lietuvos aukso lobynas. Jas buvo galima restauruoti, atkurti ir išsaugoti, bet miesto valdžia tuo nesirūpina“, - piktinosi Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininkas Arūnas Sakalauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dailininkai įsitikinę, kad jeigu nepareikš savo griežtos pozicijos prieš į meno kūrinius nukreiptą vandalizmą, Klaipėdoje jie bus dar įnirtingiau naikinami.

A.Sakalauskas nemano, kad skulptūras, saugant nuo vėjo ar lietaus, reikėtų kišti po stogu. Jos privalo likti, kur stovėjusios. O kūrinius, kurių dėl vienokių ar kitokių priežasčių negalima eksponuoti viešai, pirmininkas siūlė pakeisti kopijomis, o originalus saugoti muziejuose.

Nuomonės nepaisė

Klaipėdos savivaldybės Kultūros skyriaus vyriausiasis specialistas Vidas Pakalniškis pasiūlė dailininkų sąjungai išsakyti aiškią savo poziciją miesto valdžiai ir patarti, kaip toliau elgtis su Klaipėdos viešąsias erdves puošiančiais meno kūriniais.

REKLAMA

V.Pakalniškis teigė, kad M.Maž-vydo alėjos rekonstrukcijos projekto autoriai savivaldybės Kultūros skyriaus ir Klaipėdos miesto vyriausiojo dailininko klausė, kaip elgtis su „Dviejų gaidelių“ skulptūra.

Nors rekomenduota ją palikti, skulptūra buvo išrauta ir numesta prie statybinės tvoros, kur ir tebeguli.

Giedrė Balčiūtė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų