REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Norime atkreipti Jūsų dėmesį į Lietuvos kultūrinę žiniasklaidą žlugdančius valdžios sprendimus ir raginame skubiai juos keisti.

REKLAMA
REKLAMA

Iš aukščiausių Lietuvos valstybės tribūnų deklaruojama, kad kultūra yra tautos išlikimo ir harmoningos raidos garantas. Kas jei ne kultūra yra terpė, kurioje mūsų pilietis turėtų garbingai ir oriai jaustis čia, savo tėvynėje, ir pasaulyje? Kas jei ne kultūra yra tautos tapatumo ir kūrybingumo pagrindas? Tačiau Lietuvos valdžios institucijos, tai deklaruodamos, neketina savo žodžių pagrįsti veiksmu. Dabartiniame valstybės reikalų peizaže kultūra stumiama į horizonto pakraštį  kaip nereikšminga viešojo gyvenimo sritis.  

REKLAMA

Per visą mūsų Nepriklausomybės laikotarpį kultūrinė žiniasklaida, kultūros leidiniuose dirbantys bei jiems rašantys žmonės gyveno „bado dieta“: tik ištvermingiausi, dantis sukandę, dar išsilaikė, tikėdami pažadais, kad po ekonomikos ir BVP augimo ateis laikas, kai viešųjų lėšų skirstytojai ims ir atsigręš į tas vargo peles, dirbančias kultūrai. Tenka apgailestauti, kad atsitiko priešingai. Prieš mėnesį kultūrinės žiniasklaidos leidėjams iš Finansų ir Kultūros ministerijų buvo pasiųsta žinia, kad iš teikiamos skurdžios biudžeto paramos redakcijų darbuotojams galima skirti tik 10 procentų „projekto“ lėšų, o tai reiškia, kad kultūros periodiniai leidiniai yra prilyginti vienadieniams projektams. Tai reiškia, kad periodiniuose kultūriniuose leidiniuose liks tik po vieną darbuotoją, turintį 1000 litų mėnesinį atlyginimą ir socialines garantijas. Taigi toks ministerijų sprendimas  negrįžtamai sužlugdys Lietuvos kultūrinę žiniasklaidą. Kol kas ji finansuojama per Lietuvos spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondą, kuriam skiriamos skurdžios, nuo  kitų sričių atlikusios pinigų sumos. Lietuvos valdžia per metus išleidžia dešimtis kartų didesnes lėšas savo viešiesiems ryšiams – taigi komercinei žiniasklaidai finansuoti, negu  periodiniams kultūros leidiniams remti. Civilizuotame krašte kultūros leidiniai honorarais turėtų palaikyti ir skatinti intelektualinę bei meninę kultūros žmonių kūrybą. Deja, savo autoriams šiandien Lietuvos kultūros leidiniai išgali mokėti tik simbolinius honorarus kavai be pyragaičio. Didžioji dauguma kultūrinės spaudos darbuotojų, skyrių redaktorių, stilistų, korektorių, maketuotojų dirba tik pagal autorines sutartis už minimalų honorarą ir neturi jokių socialinių garantijų. Nebeįmanoma suformuoti nuolat dirbančio redakcijos kolektyvo, nes nebėra kaip motyvuoti darbuotojo pažadais, šakėmis ant vandens rašytais. Vyriausybė, žadėdama kelti kultūros darbuotojams atlyginimus, apie kultūrinės spaudos darbuotojus net neužsimena.

REKLAMA
REKLAMA

Kultūros leidinys – ne vienadienis projektas. Jis turi turėti pastovų bendradarbių ratą, tam tikrą tradiciją. Tai ne renginys, kuriam pasibaigus surenkamos šiukšlės. Stebina tai, kad Kultūros, Švietimo ir mokslo ministerijos neįstengia pasirūpinti net kultūrinės spaudos prenumerata regionų ir mokyklų bibliotekoms.

Kultūros leidinių redakcijos ir Piliečių Santalka ragina Jus, gerbiamieji ponai, atsižvelgti į išdėstytus argumentus ir civilizuotu būdu išspręsti kultūrinės žiniasklaidos finansavimo problemas. Kodėl Latvijos ir Estijos kultūros fondai sugeba skirti savo kultūros leidiniams kelis kartus daugiau lėšų? Kodėl augant Lietuvos ūkiui kūrybinę visuomenę ugdanti kultūrinė žiniasklaida valdžios žlugdoma?
Pagarbiai,

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Piliečių Santalkos kultūros grupės vadovas Liudvikas Jakimavičius
Kultūros barų vyriausiasis redaktorius Bronys Savukynas
Literatūros ir meno vyriausiasis redaktorius Kornelijus Platelis
Metų žurnalo vyriausiasis redaktorius Danielius Mušinskas
7 meno dienų vyriausiasis redaktorius Linas Vildžiūnas
Vilniaus žurnalo vyriausiasis redaktorius Eugenijus Ališanka
Šiaurės Atėnų vyriausioji redaktorė Jūratė Visockaitė
Nemuno vyriausiasis redaktorius Viktoras Rudžianskas
Dailės žurnalo vyriausioji redaktorė Danutė Zovienė
Atgimimo vyriausioji redaktorė Indrė Makaraitytė
Bernardinai lt.  Internetinio portalo vyriausiasis redaktorius Andrius Navickas

Kreipimasis adresuotas Lietuvos Respublikos Ministrui Pirmininkui Gediminui Kirkilui, Lietuvos Respublikos Seimo Pirmininkui Viktorui Muntianui, Lietuvos Respublikos kultūros ministrui Jonui Jučui, Lietuvos Respublikos finansų ministrui Rimantui Šadžiui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų