REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naktinė aukso karštligė

Prie Lietuvos banko kasos Kaune vakar rytą eilėje stovėjo apie trys šimtai žmonių, norinčių įsigyti auksinių monetų, skirtų Lietuvos vardo minėjimo tūkstantmečiui.

Iš gryno aukso

Prie Lietuvos banko kasos Kaune vakar rytą eilėje stovėjo apie trys šimtai žmonių, norinčių įsigyti auksinių monetų, skirtų Lietuvos vardo minėjimo tūkstantmečiui.

Iš gryno aukso

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos bankas į apyvartą išleido pirmąją 100 litų proginę monetą iš serijos, skirtos Lietuvos vardo minėjimo tūkstantmečiui. Jos tiražas – 5000 vienetų, kaina – 750 litų. Monetos pagamintos iš 999,9 prabos aukso. Jų skersmuo - 22,30 milimetro, masė – 7,78 gramo. Kitos dvi šios serijos aukso monetos bus išleistos 2008 ir 2009 metais.

REKLAMA

Vakar išskirtinis pinigas buvo pardavinėjamas Lietuvos banko kasose Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje.

Kaune į eilę žmonės stojo antradienio vakare, naktį budėjo keisdamiesi. „Čia stovime nuo pusės vienuolikos vakaro. Anksčiau niekada nebūdavo tokių eilių“, - stebėjosi vienas jaunas kolekcionierius. Kartu su juo atėjo ir mama bei tėvas. Jie nusipirko šešias monetas - vienam pirkėjui buvo parduodama tik po dvi monetas.

Dalis pirkėjų buvo labai paslaptingi.

„Jokių komentarų. Tai mano asmeninis reikalas“, - atrėžė pirmasis eilėje stovėjęs solidaus amžiaus vyras.

Dalis pirkėjų perparduos

REKLAMA
REKLAMA

Kauno medicinos universiteto klinikose dirbantis gydytojas teigė, kad ši moneta – išskirtinė. „Ji – pirmoji iš šios serijos, be to – auksinė. Matau, kad eilėje stovi ne tik kolekcionieriai. Turbūt nemažai šiandien nupirktų monetų vėliau bus perparduota. Pavyzdžiui, kai kurios pernai išplatintos monetos dabar pardavinėjamos dvigubai brangiau“, - pasakojo medikas, kolekcionuojantis įvairius daiktus.

„Jei valstybė tiek įkainojo, matyt, verta už ją mokėti 750 litų“, - gūžčiojo pečiais viena moteris. „Nelabai šiuos dalykus išmanau. Manęs pažįstamas paprašė nupirkti dvi monetas“, - neslėpė jaunuolis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kolekcionierius Petras Klimantavičius stebėjosi, kad susidarė tokia ilga eilė. „Visuomet ateidavau apie pusę aštuonių, būdavo nedaug žmonių. Nežinau, kaip tai paaiškinti. Gal žmonės labai gerai gyvena, turi daug pinigų? Stebina, kad čia matau daug jaunų veidų. Anksčiau monetų pirkti ateidavo tik vyresnio amžiaus žmonės. Gal ne visi supranta, kad nusipirkta viena moneta neturi jokios reikšmės. Turiu beveik visas Lietuvos banko išleistas progines monetas. Nepasakyčiau, kad tam reikia daug pinigų. Sidabrinės monetos kainuoja nebrangiai – po 70-90 litų“, - sakė kolekcionierius.

REKLAMA

Atvyko su šeimomis

„Monetas kolekcionuoju nuo 5 metų, senelis tuo sudomino. Nustebau, kad tiek daug žmonių. Nemanau, kad čia dauguma yra kolekcionierių. Atrodo, daugelis monetas stengsis kuo greičiau perparduoti“, - įsitikinęs Ramūnas.

Kai kurie kolekcionieriai šiai dienai rengėsi iš anksto. Juozas iš Rokiškio rajono į Kauną atvažiavo iš vakaro, čia nakvojo, o ryte pusę šešių atsistojo į eilę.

„Nežinau, kodėl tiek daug pirkėjų. Paprastai prašydavau pažįstamų, kad man nupirktų. Šį kartą pats atvažiavau ir dukrą pasiėmiau, kad galėtume nusipirkti keturias monetas“, - sakė Juozas.

Aliuzija į Vytį

REKLAMA

Moneta buvo iškilmingai pristatyta sostinėje, Gedimino pilies bokšte. „Tai 51-oji Lietuvos banko išleista proginė moneta, tarp jų - šešios iš gryno aukso. Šiemet tai jau antroji aukso moneta. Pirmoji buvo dešimties litų pagal programą „Mažiausios aukso monetos pasaulyje. Aukso istorija“, - sakė Lietuvos banko valdybos pirmininkas Reinoldijus Šarkinas.

Šiemet sukanka 10 metų, kai Lietuvos bankas išleido pirmąją aukso monetą - 1 lito monetą, skirtą Lietuvos banko ir lito 75-erių metų sukakčiai.

Pirmosios aukso monetos tiražas buvo 1500 vienetų, o naujoji moneta išleista 5000 vienetų tiražu, siekiant patenkinti didėjantį susidomėjimą proginėmis monetomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Monetos grafinio projekto autorius Liudas Parulskis vienoje jos pusėje moderniai pateikė stilizuoto pakabučio su raiteliu ant žirgo piešinį. Žalvarinis pakabutis rastas Plungės rajone ir galėjo būti sukurtas XI-XII a. Raitelis monetoje vaizduojamas naudojant oparto būdą - abstrakčiais, geometriniais elementais, - taip sukuriama judėjimo, pulsavimo optinė iliuzija: raitelis atsiranda tarsi iš amžių glūdumos. Tai savotiška aliuzija į Vyčio simbolį. Lietuvos valstybės heraldika formavosi kiek vėliau, antspauduose raitelį matome tik po kelių šimtmečių.

REKLAMA

Kitoje monetos pusėje pateiktas fragmentas teksto iš žinomo istorinio šaltinio „Kvedlinburgo analai“, kuriame pirmą kartą paminėtas Lietuvos vardas. Kompoziciją juosia lotyniškas užrašas ANNALES QUEDLINBURGENSES ir iškili mūsų valstybės istorijos data - 1009-ieji. Monetos gipsinio modelio autorius - skulptorius Giedrius Paulauskis.


Dainoras LUKAS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų