REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nepaisant kai kurių nesklandumų, Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras (LNOBT) tikina tinkamai pasiruošęs naujam sezonui ir jau mėnesio pabaigoje žada žiūrovus pakviesti į operos premjerą.

REKLAMA
REKLAMA

"Pastaruoju metu darbas vyko apgulties sąlygomis. Bilietų platinimo sistema buvo sugedusi, turėjome didelių problemų su bilietų pardavimu. Kiti sunkumai - besibaigianti renovacija ir prasidedantis sezonas. Įtampa yra, tačiau tai nieko blogo", - spaudos konferencijoje antradienį kalbėjo teatro direktorius Gintautas Kėvišas.

REKLAMA

Teatras 88-ąjį sezoną pradės Christopho Willibaldo Glucko opera "Orfėjas ir Euridikė". Premjerinius spektaklius žadama parodyti rugsėjo 28, 29 ir spalio 5 dienomis.

Anot pastatymo muzikinio vadovo ir dirigento Martyno Staškaus, C.W.Glucko opera buvo šioks toks išbandymas muzikantams.

"Mūsų teatras nedažnai stato barokinę muziką, todėl šiuo požiūriu tai buvo tam tikra iššūkis atlikėjams", - sakė M.Staškus.

Spektaklio režisierius Jonas J.Jurašas teigia žiūrovams pateiksiantis netikėtumų ir siurprizų.

REKLAMA
REKLAMA

"Spektaklis užminuotas netikėtumais, žiūrovų laukia siurprizai. Mano kūrybiniam braižui tai gali atrodyti netikėta ir nebūdinga medžiaga, tokia trapi, ažūrinė. Aš dažniausiai su sunkesnio svorio dalykais užsiiminėju. Man šis spektaklis suteikė tokio visuotinio, totalinio teatro galimybę, kur jungiasi viskas, kas teatre geriausia: vaizdas, judesys, muzika. Šis spektaklis - tai opera ir baletas kartu", - kalbėjo režisierius.

Euridikės vaidmenį spektaklyje kurs daininkės Asmik Gregorian ir Regina Šilinskaitė, Orfėjo - solistai iš Izraelio Yanivas D'Oras ir Alonas Harari. Euridikės antrininkėmis scenoje bus balerina Eglė Špokaitė ir aktorė Eglė Mikulionytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot režisieriaus J.J.Jurašo, skirtingi vaidmenų atlikėjai scenoje kurs du atskirus spektaklius.

"Spektaklis buvo modeliuojamas pagal tą pačią schemą, tačiau jis bus skirtingas. Turime dvi Euridikes, du Orfėjus. Visi atlikėjai, tiek E.Špokaitė, tiek E.Mikulionytė, tiek A.Gregorian turi savo braižą, kas suteikia spektakliui išskirtinumo", - kalbėjo režisierius.

Anot Orfėjo vaidmens atlikėjo Y.D'Oro, šis pastatymas nuo kitų skiriasi tuo, jog jis mažiau mitologizuotas ir artimesnis kasdieniniam gyvenimui.

"Šis spektaklis - tai įdomus šiuolaikinis požiūris į mitą. Daugelyje pastatymų scenoje vaikšto dievai ir viskas yra gražu. Tačiau šiuo atveju mitas perkeliamas į šiuolaikinį pasaulį, vaizdas scenoje rezonuoja su tuo, ką kasdien išgyvena žmogus", - sakė Y.D'Oras.

REKLAMA

Spektaklio šviesų dailinikas - Martin Conboy iš Kanados, choreografiją kūrė Vesta Grabštaitė.

Anot spektaklio kūrėjų, geresnį skambesį spektakliui suteiks ir vasarą atnaujinta scenos įranga.

"Dabar ir tyliausiose muzikos vietose nesigirdės bildesių, variklio ūžesio. Atlikėjai tai tikrai pajus", - teigė muzikinis vadovas ir dirigentas M.Staškus.

LNOBT šį sezoną žiūrovams žada pristatyti ir daugiau naujų pastatymų. Naujuosius metus teatras kvies pasitikti žiūrint baletą "Bajaderė". Viena didžiausių kitų metų premjerų, anot LNOBT direktoriaus G.Kėvišo, taps spektaklis "Borisas Godunovas", kurį stato lenkų režisierius Mariuszas Trelinskis ir muzikinis vadovas Robertas Šervenikas. Balandžio mėnesį žiūrovams bus pristatyti du vienaveiksmiai baletai - "Ugnies paukštė" ir "Diagilevas. Fantazijos".

REKLAMA

Anot G.Kėvišo šiais metais teatre nebus nacionalinių veikalų pastatymų.

"Šiuo metu kalbamės su Onute Narbutaite, Mindaugu Urbaičiu. Geriausia teatrui užsakyti kūrinį nuo pat pradžių. Sudarius sutartis su autoriumi, jis turi parašyti kūrinį laiku. Dabar kompozitorių ir mūsų ritmai nesutampa, kūrėjai niekaip negali suspėti", - teigė teatro vadovas.

Anot jo, nacionaliniai kūriniai teatrui yra būtini. Per pastaruosius metus žiūrovams buvo pristatyti penki nacionaliniai pastatymai, o naujausio galima tikėtis sulaukti 2009 metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak G.Kėvišo, šį sezoną teatras tikisi sulaukti dar daugiau lankytojų.

"Tikimės, kad bilietų pardavimai bus neblogi. Birželio mėnesį, pradėjus pardavimą, tendencijos buvo geresnės nei praėjusiais metais. Bilietų platinimo sistemos gedimai situaciją komplikavo, tačiau tikiuosi, kad spalio mėnesį įsivažiuosime ir padėsime gerą, produktyvų darbą", - kalbėjo teatro vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų