REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teismas nepatenkino prokurorų prašymo buvusį Darbo partijos lyderį Viktorą Uspaskichą leisti suimti trims mėnesiams ir paskyrė švelnesnę kardomąją priemonę - pusės metų namų areštą.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo 20 val. vakaro iki 8 val. ryto jis turės būti savo namuose Kėdainiuose. Jis taip pat negalės susitikti su kitais įtariamaisiais byloje.

REKLAMA

Pasak V. Uspaskicho advokato Vytauto Sviderskio, tokio teismo sprendimo buvo sunku tikėtis.

„Jei nebūtina žmogų laikyti suimtą, to jo, kandidatuojančio į Seimą, negali tenkinti namų areštas, nes taip aiškiai apribojamos teisės į rinkimus“, – po teismo posėdžio sakė advokatas.

Prokuroras Saulius Verseckas kol kas negalėjo atsakyti, kokie bus tolesni prokurorų veiksmai.

„Peržiūrėsim teismo sprendimą ir žiūrėsim, ar jį skųsti“, – tvirtino jis.

Kaltinančiųjų argumentas, dėl kurio buvusį politiką prašyta leisti suimti maksimaliam terminui – trims mėnesiams – buvo baimė, kad jis vėl gali pabėgti iš šalies, praneša www.lrt.lt portalas.

REKLAMA
REKLAMA

Prokurorai, baimindamiesi dėl galimo V. Uspaskicko pabėgimo, teigia, kad jis Rusijoje turi turto.

Taip pat jis šioje šalyje prašė politinio prieglobsčio, be to, jie neatmeta, kad buvęs Darbo partijos pirmininkas gali prašyti ir Rusijos pilietybės.

„Jei neprašė pilietybės tiek laiko, kam jam prašyti dabar?“, – į prokurorų argumentus atsako V. Sviderskis. Pasak jo, jei asmuo prašo politinio bėglio statuso, o paskui išvyksta iš šalies, reiškia, kad jis tokio ketinimo atsisako.

Šiandien 15 val., buvęs ūkio ministras ir Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas iš areštinės buvo nuvežtas į  Vilniaus miesto II apylinkės teismą. Teismo posėdis truko ilgiau nei 6 valandas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Uspaskichas po pusantrų metų slapstymosi nuo Lietuvos teisėsaugos trečiadienį grįžo iš Maskvos. Jis buvo sulaikytas prie lėktuvo ir iškart išvežtas į areštinę.

Kaltės nepripažino

Trečiadienį prokurorai V. Uspaskichą apklausinėjo beveik 4 valandas.

Pasak prokuroro Sauliaus Versecko, Uspaskichui oficialiai įteiktas pranešimas apie įtarimus dėl neskaidrios Darbo partijos finansinės veiklos.

Buvusio politiko advokatai tikisi, kad apklausa ketvirtadienį truks iki pietų, o paskui teismas spręs, kokia kardomąją priemonę skirti. Be teismo V. Uspaskichas gali būti sulaikytas ilgiausiai iki penktadienio 10 val.

REKLAMA

Pasak advokato Vytauto Sviderskio, apklausos metu V. Uspaskichas savo kaltės nepripažino, bet neatmetė galimybės, jog nebuvo pajėgus sužiūrėti visų partijos reikalų.

Mano išeisiant laisvėn

Generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis lrt.lt teigė, kad trečiadienį popiet V. Uspaskichas buvo oficialiai supažindinamas su pateikiamais įtarimais ir apklausiamas.

Pasak G. Jasaičio, V. Uspaskichui įteiktas oficialus pranešimas apie įtarimus, kurie suformuluoti dar pernai. Papildomų kaltinimų nėra.

V. Uspakicho advokatas Vytautas Sviderskis Lietuvos radijui tvirtino, kad ginamasis areštinėje neužsibus, nes jis nėra smurtiniu nusikaltimu įtariamas asmuo.

REKLAMA

„Kardomoji priemonė jokiu būdu nebus susijusi su laisvės suvaržymu. Tai ne smurtiniu nusikaltimu įtariamas asmuo, ne kriminalinės pakraipos elementas.

Pagaliau tie nusikaltimai, kuriais įtariamas V. Uspaskichas, – vienas lengvas, kitas – apysunkis, t. y., nesunkus“, – sakė V. Sviderskis.

Sulaikė vos įkvėpusį Lietuvos oro

Giedrius Mišutis, Valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovas spaudai, lrt.lt pasakojo, kad sulaikant V. Uspaskichą nebuvo jokių trukdžių, procedūros atliktos labai greitai.

„Atskridus lėktuvui, prie jo privažiavo pasieniečiai su mobilia dokumentų tikrinimo įranga. Prie lėktuvo patikrinus dokumentus nustatyta, kad vienas asmuo yra ieškomas. Jis perduotas paieškos iniciatoriui – kriminalinei policijai“, – kalbėjo G. Mišutis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, sulaikant V. Uspaskichą taikytos visos įprastinės procedūros, kurios naudojamos panašiu atveju.

G. Mišučio teigimu, pasieniečiai turėjo informacijos, kad lėktuvu gali grįžti policijos ieškomas asmuo. Todėl V. Uspaskichas sulaikytas prie lėktuvo, o ne oro uosto terminale.

Pasitiko gerbėjai

Į oro uostą sutikti V. Uspaskicho buvo atvykę Jonas Pinskus, Antanas Bosas bei kiti Darbo partijos nariai. Europarlamentarė Ona Juknevičienė nuo 10 val. ryto V. Uspaskicho laukė prie Generalinės prokuratūros. Kiek vėliau čia su gėlėmis atvyko ir daugiau Darbo partijos narių.

REKLAMA

Buvęs „darbiečių“ vadovas įtariamas Valstybinei mokesčių inspekcijai ir Vyriausiajai rinkimų komisijai pateikęs apgaulingus duomenis apie jo vadovautos partijos pajamas ir jų naudojimą.

V. Uspaskichas kandidatuoja į Seimo narius Dzūkijos vienmandatėje apygardoje pakartotinai rengiamuose parlamento rinkimuose.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), paprašius prokurorams, rugsėjo pradžioje leido V. Uspaskichą patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų