REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinių Tautų (JT) Generalinėje asamblėjoje Irano prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas vėl gynėsi, jog jo šalies vykdoma branduolinė programa yra taiki ir skaidri. Irano gynybą palaikė ir Nikaragvos prezidentas Danielis Ortega, praneša BBC.

REKLAMA
REKLAMA

M. Ahmadinejadas pakartojo savo teiginius, jog visa jo šalyje vykdoma branduolinė programa yra „taiki ir skaidri“. Pasak jo, diskusijos dėl Teherano branduolinės programos buvo baigtos ir dabar šis reikalas yra JT kontrolierių rankose.

REKLAMA

Irano prezidentas pasmerkė jo žodžiais tariant „arogantiškas“ ir „pagyrūniškas“ nuolatines JT Saugumo tarybos nares, kurios jo šaliai skiria sankcijas. Be to, M. Ahmadinejadas pasiūlė mokymo programas šalims, kurioms reikia pagalbos vykdant savo branduolines programas.

Savo kalboje Irano prezidentas taip pat sukritikavo Izraelį, teigdamas, šią šalį pavadindamas „nelegaliu sionistų rėžimu“. Izraelio ir JAV atstovų M. Ahmadinejado kalbos metu salėje nebuvo.

REKLAMA
REKLAMA

Tą pačią dieną Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy teigė, kad nors Iranas ir turi teisę gaminti branduolinę energiją, tačiau leisti Teheranui sukurti branduolinį ginklą būtų „nepriimtina rizika“ regiono ir viso pasaulio stabilumui.

Tačiau JT Generalinėje asamblėjoje buvo ir kitokių, Iraną palaikančių nuomonių. Nikaragvos prezidentas Danielis Ortega kalbėjo – „Kokiais įgaliojimais remdamasis G. W. Bushas neigia Irano ir Šiaurės Korėjos teisę vykdyti branduolines programas taikiems tikslams? Ir netgi jeigu šios šalys branduolinės energijos siekia dėl karinių tikslų, kokią turime teisę tai ginčyti? Juk JAV yra vienintelė šalis pasaulyje, kuri panaudojo branduolinį ginklą prieš nekaltus žmones Hirosimoje ir Nagasakyje.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų