REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seime surengtoje spaudos konferencijoje Teisės ir teisėtvarkos komiteto narė Vilija Aleknaitė -Abramikienė ir advokatas Stasys Šedbaras pristatė Tėvynės sąjungos iniciatyvas teismų uždarumo problemai įveikti, pranešė Tėvynės sąjungos frakcijos spaudos tarnyba.

REKLAMA
REKLAMA

Įstatymų projektų rengėjai spaudos konferencijoje pabrėžė, jog bylų skirstymas teisėjams neturėtų priklausyti nuo administratorių: turėtų būti sukurta kompiuterinė skirstymo sistema. Kalbėta ir apie valdžių tarpusavio balansą, administracinių teismų statuso pakeitimą, teisėjų padėjėjų komandos stiprinimą, atsisakant kandidatų į teisėjus, išplėstinės teisėjų kolegijos įvedimą teismo proceso atnaujinimo procedūroje, teismų sistemų vadovų metinius pranešimus ir kt.

REKLAMA

Seimo narė Vilija Aleknaitė Abramikienė sakė, jog "pagrindinės problemos, kurias mes keliame, ir tikslai, yra teismų sistemos uždarumo įveikimas ir atskaitomybės įvedimas, nepažeidžiant teisėjų ir teismų nepriklausomumo. Teismų sistemos uždarumas pasireiškia tuo, jog, tarkim, Lietuvos Vyriausiojo administracinio teismo teisėjai, kurie dabar priima galutinius sprendimus šioje teisenoje, yra skiriami į pareigas labai uždaru būdu, galima sakyti, Prezidento kanceliarijos, tad visuomenė nelabai gali žinoti, kokie asmenys paskiriami. Jeigu Seimas pritartų mūsų siūlomoms Konstitucijos pataisoms, Lietuvos Vyriausiojo administracinio teismo teisėjai būtų skiriami tokia pat tvarka, kaip Lietuvos Apeliacinio teismo teisėjai, t.y. jų kandidatūroms turėtų pritarti Seimas. Šiems teisėjams galėtų būti taikomas ir apkaltos institutas. Tokiu būdu administracinių teismų uždarumas būtų sumažintas. Į visas teisėjų savivaldos institucijas, išskyrus Garbės teismą, siūlome įtraukti visuomenės atstovus, vadovaudamiesi mechanizmu, kurį implikuoja pati Konstitucija".

"Svarbu, kad būtų išlaikomas valdžių tarpusavio balansas.  Jeigu, pavyzdžiui, administraciniai teismai kontroliuoja vykdomąją valdžią, Konstitucinis teismas – Vyriausybę ir įstatymų leidybą, svarbu, kad būtų tam tikras tarpusavio informacijos apsikeitimas ne apie konkrečias bylas, bet apie iškylančias problemas, apie teismų sistemos spręstinus klausimus, dalyvaujant Seimui, Vyriausybei, valstybės vadovui; kad būtų tarpusavio bendravimas, susikalbėjimas ir kad tą kalbėjimą girdėtų ir visuomenės informavimo priemonės bei pati visuomenė. Tokiu atveju, mes manome, būtų daugiau  pasitikėjimo teismų veikla", – pranešime cituojamas vienas iš įstatymų pataisų autorių  advokatas, buvęs Konstitucinio teismo teisėjas Stasys Šedbaras. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų