REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas po pateikimo pritarė nutarimo projektui dėl dvigubos pilietybės įteisinimo, tačiau tokio referendumo kritikai tvirtina, kad taip balsuoti galėjo tik aktyvūs dvigubos pilietybės priešininkai.

REKLAMA
REKLAMA

Šiandien po pateikimo Seimas pritarė nutarimo projektui dėl dvigubos pilietybės įteisinimo. Už tai balsavo 48, prieš – 22, susilaikė 8 Seimo nariai, pranešė Seimo Ryšių su visuomene skyrius.

REKLAMA

Pagrindiniu komitetu šiam projektui svarstyti paskirtas Teisės ir teisėtvarkos komitetas, papildomais – Biudžeto ir finansų, Užsienio reikalų bei Žmogaus teisių komitetai. Pavesta Seimo Konstitucijos komisijai apsvarstyti šį projektą. Preliminari svarstymo Seimo posėdyje data – gruodžio 11 d.

Nutarimo projekte, kurį pateikė jo iniciatorius Seimo narys Artūras Paulauskas, siūloma paskelbti privalomąjį referendumą dėl Lietuvos Respublikos Konstitucijos pakeitimo dėl dvigubos pilietybės įteisinimo bei pateikti referendumui tokį tekstą: „Pritariu, kad Lietuvos Konstitucijos 12 straipsnio 2 dalis būtų išdėstyta taip: „Lietuvos Respublikos pilietis gali būti ir kitos valstybės piliečiu“.

REKLAMA
REKLAMA

Labiausiai šį nutarimą parėmė Darbo partijos (už - 16, prieš - 0) ir Socialdemokratų ( už - 11, prieš - 0) partijų frakcijos, prieš daugiausiai balsavo Tėvynės sąjungos frakcija (už - 0, prieš - 20).

Prieš pradedant balsavimą Seimo Valstiečių liaudininkų ir pilietinės demokratijos frakcija išplatino pranešimą, kuriame abejojama tokio referendumo tikslingumu.

"Nors referendumo iniciatoriai teigia, kad jie yra už Lietuvos pilietybės išlaikymą, tačiau daro priešingai – siekia surengti referendumą, kuris pasmerktas žlugti. Taip gali elgtis tik aktyvūs dvigubos pilietybės priešininkai. Mat Konstitucijos 1 skirsnio pakeitimai, kurių reikia įteisinti dvigubą pilietybę, yra laikomi priimtais, jeigu tam pritartų daugiau kaip pusė rinkimų teisę turinčių ir į rinkėjų sąrašus įrašytų piliečių. Tai reiškia, kad į referendumą turėtų ateiti ne mažiau nei 51 proc. rinkėjų ir visi turėtų pasisakyti "už", – pranešime cituojama Valstiečių liaudininkų ir pilietinės demokratijos frakcijos narė Laima Mogenienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo narė siūlė pritarti Pasaulio lietuvių bendruomenės nuomonei, kuri kviečia Seimo narius nepritarti referendumo idėjai.

Konstitucinis Teismas 2006 m. lapkričio 13 d. nutarimu „Dėl teisės aktų, reguliuojančių Lietuvos Respublikos pilietybės santykius, nuostatų atitikties Lietuvos Respublikos Konstitucijai“ pripažino, kad Lietuvos Respublikos pilietybės įstatymo nuostatos dėl dvigubos pilietybės prieštarauja Lietuvos Respublikos Konstitucijos 12 straipsnio 2 daliai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų