REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Švedijos bendrovė „TerraNet“ Tanzanijoje ir Ekvadore pradėjo savo sukurtos mobiliojo ryšio sistemos bandymus. Ši naujovė gali iš esmės pakeisti ryšių technologijas „trečiojo pasaulio“ šalyse, nes suteikia galimybę nemokamai kalbėtis mobiliuoju telefonu net ir atokiose vietose, kur išvis nėra mobiliojo ryšio infrastruktūros arba tokio ryšio aprėptis yra labai menka, skelbia BBC.

REKLAMA
REKLAMA

„TerraNet“ naujovės esmė – vadinamojo tiesioginio kompiuterių jungimosi (P2P, peer-to-peer) principo perkėlimas į mobiliuosius telefonus. Lygiai taip pat kaip kompiuteriai, susijungę į P2P tinklą, gali siųstis reikiamą informaciją ne iš centrinio serverio, o vienas iš kito, „TerraNet“ sukurtiems telefonams nebereikia mobiliojo ryšio operatoriaus, tai yra, jo tinklo bazinių stočių, antenų, retransliatorių ir kitos infrastruktūros.

REKLAMA

Apie „TerraNet“ technologiją bendrovės įkūrėjas Andersas Carlius pasakojo „BBC World Service“ programoje „Digital Planet“. P2P telefonų idėja jam kilusi 2002 metais per safarį Tanzanijoje. Dėl blogo ryšio jis negalėjo prisiskambinti savo draugams, nors šie tebuvo nuo jo vos už keliolikos metrų – važiavo kitu džipu.

Jam kilo mintis, ar nebūtų galima bendrauti tiesiogiai, be mobiliojo ryšio bazinių stočių. „Pamaniau, kodėl negalėtume užmegzti ryšio tiesiogiai tarp mudviejų telefonų ir kalbėtis be tos kitos ryšio įrangos“, - sakė A. Carlius.

REKLAMA
REKLAMA

Ilgainiui jo idėja įsikūnijo naujo tipo „TerraNet“ telefonuose. Jie atlieka ryšio mazgų funkciją, nukreipdami balso skambučius ar duomenis į kitus prie tinklo prisijungusius telefonus, o taip pat išplėsdami viso tinklo aprėptį. Bendrovė teigia, kad vienas toks telefonas gali efektyviai veikti maždaug 2 kilometrų spinduliu. Nors abonentams nereikia mobiliojo ryšio operatoriaus, priklausomai nuo konkrečios vietovės „TerraNet“ technologija gali susidurti su laisvų radijo dažnių problema.

Kadangi skambučiai nukreipiami tiesioginio jungimosi telefonų tinklu, pokalbiai ir SMS žinutės šio tinklo vartotojams bendraujant tarpusavyje nieko nekainuoja. Kai „TerraNet“ telefonas įjungiamas, jis ima ieškoti kitų kaimynystėje esančių telefonų. Jeigu juos suranda, ima jungtis prie jų ir išplečia radijo ryšio tinklą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Surinkus numerį telefonas patikrina, ar abonentas, kuriam skambinama, yra pasiekiamas. Jei taip, skambutis „šokinėja“ nuo vieno telefono prie kito, kol nukreipiamas į reikiamo abonento telefoną. Maksimalus „telefonų – tarpininkų“ skaičius – 7. Nors pavieniai telefonai gali užmegzti ryšį tik 2 km atstumu, bet kuris telefonas tarp kitų dviejų gali nukreipti skambučius, taip padvigubindamas distanciją. Daug kartų panaudotas toks principas leidžia sukurti nedidelį tinklą. Jis gali aprėpti universiteto miestelį, kaimą ar įmonės teritoriją.

REKLAMA

Be to, ši ryšio sistema gali būti naudojama ir mišriuose (mesh) „TerraNet“ tinkluose, išplėsdama ryšio aprėptį iki maždaug 20 kilometrų. Prisijungus prie „TerraNet“ bevielio interneto mazgo galima nemokamai skambinti kitiems interneto telefonijos vartotojams po visą pasaulį – ši technologija gali būti lengvai integruota į laidinius ar bevielius „VoiP“ sprendimus.

Kol kas „TerraNet“ technologija galima naudotis tik turint specialų aparatą, tačiau A. Carlius tikisi, kad ilgainiui ši galimybė bus įdiegta visuose mobiliuosiuose telefonams ir taps standartine funkcija, tokia, kaip, pavyzdžiui, „Bluetooth“. Pasak jo, jei taip atsitiks, tai galėtų reikšti nuosprendį dabartiniam GSM verslo modeliui.

REKLAMA

„TerraNet“ įkūrėjas BBC sakė, kad stambioms komunikacijų kompanijoms nepatiko idėja naudoti P2P modelį telefonuose.

„Viena didžiausių problemų, su kuriomis susiduriame, yra ta, kad didieji GSM operatoriai ir technologijų bendrovės nusistatę prieš mus: jie tvirtina, kad ši technologija neveiks ir kad ji neturi verslo modelio, - sakė Andersas Carlius. – Puiku, tik kodėl jiems neatvykus pas mus į Lundą ir savo akimis nepamačius, kaip ši technologija veikia? Būtų galima pasiklausti ir mūsų klientų, kaip jiems patinka toks mūsų verslo modelis.“

Tačiau ne visi svarbūs telekomunikacijų rinkos dalyviai nusiteikę priešiškai prieš nemokamus pokalbius P2P telefonų tinkluose: Švedijos bendrovė „Ericsson“ investavo į „TerraNet“ maždaug 3 milijonus svarų sterlingų, o tai gali reikšti, kad technologija turi perspektyvą, skelbia BBC.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų