REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

G. Kirkilo Vyriausybė palikta likimo valiai

Konservatoriai premjero Gedimino Kirkilo mažumos Vyriausybę palieka likimo valiai. Socialdemokratų lyderiui prabilus apie pirmalaikius rinkimus, A. Kubilius tokią galimybę vadina gera, bet sunkiai įgyvendinama, rašo „Kauno diena“.

REKLAMA
REKLAMA

Tėvynės sąjungos taryba šeštadienį beveik vienbalsiai nusprendė, kad partijos Seimo frakcija neturi pratęsti arba atnaujinti anksčiau su socialdemokratais pasirašytų susitarimų.

REKLAMA

Pasak dienraščio, oficialiai įvardijami argumentai – auganti korupcija, valstybės institucijose kuriami savi klanai, stabdomas Valstybės saugumo departamento (VSD) ir bendrovės „Dujotekana“ reikalų tyrimas.

Tėvynės sąjungos pirmininkas Andrius Kubilius buvusius susitarimus su socialdemokratais pavadino išsisėmusiais ir nebereikalingais.

Jis „Kauno dienai“ tvirtino, kad mažumos Vyriausybės ateitis priklausys nuo jos darbo ir pastangų išgyventi. „Mūsų manymu, dabar jie gali dirbti ir be mūsų paramos, nes liberalcentristai yra paskelbę, kad sudaro strateginę partnerystę su socialliberalais“, - aiškino konservatorių lyderis.

REKLAMA
REKLAMA

Beje, konservatoriai nemano, kad nutraukę paramą turi atsisakyti Seime gautų postų, pastebi dienraštis.

Pasak A. Kubiliaus, jeigu Vyriausybė imsis svarbiausių darbų, kurių sąrašą jai pateikė konservatoriai, ji tam tikrais atvejais gali tikėtis dešiniųjų pritarimo. „Kad nebūtų tie metai iki rinkimų visiškai tušti“, - pridūrė politikas.

Konservatoriai pasiūlė iki kitų metų sausio įkurti Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) padalinį, kuris kontroliuotų partijų finansavimą, sutvarkyti rinkimų kampanijų ir partijų finansavimo tvarką, priimti kovos su korupcija įstatymus, pagal kuriuos būtų tikrinama, ar valdininkai gali pagrįsti pajamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iki šių metų spalio reikalaujama suderinti planą kaip bus baigtas VSD reikalų tyrimas ir pertvarkyta ši institucija. Taip pat greičiau išspręsti dvigubos pilietybės klausimą, priimti Teismų įstatymo pataisas.

Be to, pasak „Kauno dienos“, konservatoriai nori, kad Ignalinos atominės elektrinės antrojo bloko uždarymas būtų atidėtas iki bus pastatyta nauja elektrinė.

Tuo tarpu premjeras G. Kirkilas po konservatorių sprendimo ėmė kalbėti apie pirmalaikius rinkimus, teigia dienraštis. Pasak G. Kirkilo, tai „gal ir būtų geriau, jei tai įmanoma – padarysime“. Premjero ir socialdemokratų partijos pirmininko teigimu jo vadovaujamai partijai pirmalaikiai rinkimai būtų palankūs, nes ji šiuo metu pirm,auja pagal reitingus.

REKLAMA

Savo ruožtu A. Kubilius tokį scenarijų laiko geru, bet sunkiai įgyvendinamu. Mat prezidentas Vladas Adamkus yra pareiškęs, kad pirmalaikių rinkimų neremia, o Seime vargu ar atsirastų reikalingas skaičius tokią idėją palaikyti galinčių parlamentarų.

Politologas Algis Krupavičius mano, kad nepaisant konservatorių atsitraukimo, mažumos Vyriausybė turi realias galimybes išsilaikyti iki kitų Seimo rinkimų, tačiau jai teks tapti kur kas lankstesnei, nei buvo.

Jo teigimu priimant sprendimus Seime G. Kirkilui kiekvienu atveju teks ieškoti atskirų frakcijų palaikymo.

A. Krupavičius tvirtina, kad konservatorių įvardyti bendradarbiavimo nutraukimo argumentai skirti viešajai nuomonei formuoti. Tikroji priežastis, jo manymu, yra artėjantys rinkimai į Seimą, rašo „Kauno diena“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų