REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Regis, jos sugeba tai, apie ką taip svajoja kai kurie kariškiai – išvesti priešus iš rikiuotės jų net nesužeidus. Amerikiečių kariuomenė galėtų naudoti mikrobangų patrankas Irake, tačiau artimiausioje ateityje jos nepapildys čia dislokuotų pajėgų ginkluotės. JAV karinė vadovybė baiminasi būti apkaltinta Irake naudojanti kankinimus, rašo Vokietijos žurnalas „Der Spiegel“.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak leidinio, tai primena epizodą iš kino epopėjos „Star Trek“: saugumo tarnybos tramdo įsiaudrinusią minią ne šūviais, o energijos srautu. Panašus ginklas galėtų padėti JAV kariškiams Irake išsaugoti taikių gyventojų gyvybę. Juo labiau, kad jis jau egzistuoja: per pastaruosius 10 metų Pentagonas sukūrė mikrobangų patranką, kuri priešininko nežaloja ir neparalyžiuoja.

REKLAMA

Vadinamoji aktyvioji sulaikymo sistema (Active Denial System), kuri gali būti įrengta visureigyje, skleidžia akiai nematomą mikrobangų spinduliuotę, rašo „Der Spiegel“. Šios bangos prasiskverbia pro odą ir žmogui sukelia deginimo, kuris ima plisti po visą kūną, pojūtį. Tačiau tereikia tik kiek pasitraukti į šalį, ir nemalonus pojūtis pradingsta. Iš visko sprendžiant, nelieka ir jokių traumų. Tačiau Pentagonas neskuba naudoti šio ginklo, nes būgštauja, kad jis gali būti įvertintas kaip kankinimų priemonė.

REKLAMA
REKLAMA

Žurnalo teigimu tokia sistema galbūt būtų leidusi išvengti tragedijos, panašios į tą, kuri praėjus kelioms savaitėms po Saddamo Husseino nuvertimo įvyko Al- Faludžoje. Per vieną iš pirmųjų didelių demonstracijų prieš amerikiečių okupaciją netikėtai pasigirdo šūviai. Žuvo 18 irakiečių, dar 78 buvo sužeisti. Panašūs epizodai pastaraisiais metais nuolat kartojosi: žmonės susirenka į demonstraciją, į taikių gyventojų minią įsimaišo ginkluoti sukilėliai. Kariškiams atidengus ugnį žūsta civiliai.

2003 m. balandžio 30 dieną, praėjus porai dienų nuo įvykių Al- Faludžoje, JAV karinių oro pajėgų Kosminių pajėgų vadovybės štabo Kolorade vyresnysis mokslinis darbuotojas Gene‘as McCallas Generalinio štabo viršininkui Richardui Myersui adresuotame elektroniniame laiške rašė: „Esu įsitikinęs, kad tragedijos Al-Faludžoje būtų pavykę išvengti, jei ten būtų panaudota aktyvioji sulaikymo sistema.“ Šiam ginklui turėtų būti suteiktas prioritetas, mano 2003-ųjų lapkritį į atsargą išėjęs mokslininkas. Jis įsitikinęs, kad tokį ginklą būtina naudoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Minimizuoti „CNN efektą“

Praėjus keliems mėnesiams po G. McCallo laiško generolas Richardas Natonskis, 1-osios jūrų pėstininkų divizijos vadas, ką tik sugrįžęs iš Irako, kreipėsi į Pentagoną primygtinai prašydamas papildyti amerikiečių pajėgų ginkluotę aktyviojo sulaikymo sistemomis, teigia „Der Spiegel“. Jis tvirtino, kad ši sistema „mažina vadinamąjį „CNN efektą“ – TV vaizdų, kuriuose amerikiečiai vaizduojami kaip agresoriai, platinimą. Po metų Natonskis, jau tapęs generolu majoru, vėl paprašė šio ginklo, kurį esą ypač sėkmingai būtų galima naudoti miesto sąlygomis. Analogiški prašymai pasipylė ir iš kitų aukštų Irake tarnaujančių JAV karininkų.

REKLAMA

Pagrindinė priežastis, kodėl mikrobangų patrankos vis dar nepriimtos į ginkluotę – visuomenės nuomonė, rašo „Der Spiegel“. Prisiminimai apie skandalą Abu Greibo kalėjime dar neišdilę, ir Pentagonas neskuba įduoti kariams į rankas naujos kartos ginklą, kuris gali būti vertinamas kaip kankinimų priemonė.

„Mes norime įsitikinti, kad laikomasi visų sąlygų, ir kad sistema veikia taip, kaip tikimasi“, - pabrėžia JAV jūrų pėstininkų pulkininkas Kirkas Hymesas, vadovaujantis Pentagono nemirtinų ginklų kūrimo programai. Ministerijos advokatai jau išreiškė pritarimą aktyviosios sulaikymo sistemos naudojimui Irake ir Afganistane.

REKLAMA

Tačiau žmogaus teisių organizacijos jau išreiškė savo susirūpinimą dėl mikrobangų patrankų ir pažymėjo, kad Pentagono apie jas teikiamos informacijos neįmanoma patikrinti, nes atitinkami dokumentai įslaptinti. „Tokio pobūdžio nauji ginklai turėtų būti kruopščiai patikrinti“, - „Der Spiegel“ tvirtino organizacijos „Human Rights Watch“ atstovas Stephenas Goose‘as. Medikai savo ruožtu perspėja apie galimą neigiamą poveikį regėjimui.

Kitas aspektas – išlaidos, pastebi leidinys. Pentagonas į aktyviosios sulaikymo sistemos kūrimą per 10 metų investavo 62 mln. dolerių – palyginti nedaug lyginant su kitomis naujomis ginkluotės sistemomis. Tačiau, anot Pentagonui artimų šaltinių, šis ginklas pernelyg brangus. Tačiau niekas nepakomentavo, kiek iš tikrųjų gali atsieiti jo gamyba, rašo „Der Spiegel“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per 12 metų – 2 traumos

„Active Denial System“ skleidžia ne lazerio, o nematomą didelės energijos spindulį. Naudojant anteną sistema gali veikti iki 500 metrų atstumu, spindulys prasiskverbia pro langų stiklą ir drabužius. Taigi, kariškiai gali veikti nepavojingu atstumu nuo akmenis ar butelius su padegamuoju skysčiu mėtančių žmonių, nekeldami pavojaus taikiems gyventojams, teigia „Der Spiegel“. Pasak kariškių, per 12 metų vykdomus šios sistemos bandymus buvo nukentėję tik 2 žmonės – jiems diagnozuoti antrojo laipsnio nudegimai.

Tarp šį ginklo norinčių naudoti aukštų JAV kariuomenės atstovų yra ir generolas majoras Robertas Nelleris. Jo mokslinis konsultantas Franzas Gaylas kaltino JAV karinių oro pajėgų vadovybę nenorint rizikuoti ir dėl to atidėliojant ginklo priėmimą į ginkluotę. Šis ginklas – naujas ir neįprastas, todėl daugelis aukštų Amerikos karininkų vertina jį nepatikliai. Savo ruožtu generolas majoras R. Nelleris tvirtina, kad jeigu JAV kariuomenė būtų apginkluota mikrobangų patrankomis dar iki įsiveržiant į Iraką, būtų pavykę išgelbėti „daugelio taikių gyventojų gyvybę“, rašo „Der Spiegel“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų