REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tėvynės sąjungos taryba šeštadienį apsisprendė nebeatnaujinti susitarimo su socialdemokratais dėl paramos mažumos Vyriausybei.

REKLAMA
REKLAMA

Taryba taip pat nusprendė nustatyti prioritetinius klausimus, kuriais tarsis su valdančiaisiais – energetika, biudžetas ir kova su korupcija.

REKLAMA

Anot partijos pirmininko Andriaus Kubiliaus, naujas susitarimas būtų beprasmiškas, kadangi socialdemokratai nesilaikė ankstesniųjų, o politinė krizė, kurios sąlygomis Tėvynės sąjunga buvo nusprendusi remti socialdemokratus, praėjo.

Pagrindiniai konservatorių siekiai yra iki spalio 1 d. parengti planą Valstybės saugumo departamento reikalų tyrimui užbaigti ir pačiam departamentui pertvarkyti, iki spalio 15 d. priimti antikorupcinius įstatymus, numatančius valdininkų nepagrįstą praturtėjimą pripažinti korupciniu praturtėjimu, iki kitų metų įkurti specialų STT padalinį, kuris kontroliuotų partijų finansus, sutvarkyti rinkimų kampanijų ir partijų finansavimo įstatymus.

REKLAMA
REKLAMA

Konservatoriai žada stengtis, jog būtų pratęstas Ignalinos atominės elektrinės darbas iki naujosios elektrinės veiklos pradžios, tačiau taip pat pabrėžia būtinybę kuo greičiau pradėti elektros tiltų su Lenkija ir Švedija statybas.

Ar konservatoriai atsisakys postų Seimo komitetuose, kuriuos buvo gavę, kai garantavo paramą mažumos Vyriausybei, anot A. Kubiliaus, bus svarstoma bendrai su valdančiomis frakcijomis.

Sprendimą neberemti mažumos Vyriausybės penktadienį priėmė ir partijos prezidiumas.

Po prezidiumo posėdžio konservatorių lyderis teigė, kad labiausiai jų netenkina Vyriausybės abejingumas korupcijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes sakome, kad nėra prasmės pratęsti tokius susitarimus, kokius buvome pasirašę praėjusių metų liepą ir gruodį. Šiandieninėje situacijoje susidaro vaizdas, kad valdančioji koalicija gali rasti ir kitų partijų paramą.

Yra ir pozityvių dalykų, yra ir tokių, kurie nuvylė per šiuos metus.

Ypatingai nuvylė Vyriausybės negebėjimas ryžtingai kovoti su korupcija ir atsispirti tam, ką metaforiškai vadiname „dujų kvapu“, tiek reguliuojat dujų kainas, tiek ir nagrinėjant „Dujotekanos“ įtaką valstybės reikaluose“, – penktadienį po prezidiumo sprendimo aiškino A. Kubilius.

REKLAMA

Tėvynės sąjungos vadovas Vyriausybės veiklą vertina kaip rūpinimąsi savo išgyvenimu. Anot jo, be konservatorių paramos Vyriausybė neturėtų žlugti, nebent ji pati susinaikintų.

Premjeras Gediminas Kirkilas taip pat mano, kad jo vadovaujama Vyriausybė po tokio Tėvynės sąjungos sprendimo „nenuvirs“.

„Reikės daugiau tartis su kitomis partijomis, taip pat ir su konservatoriais. Matyt, mažumos Vyriausybei tai užims daugiau laiko. Manau, yra galimybė toliau egzistuoti, nors tai nėra savitikslis dalykas“, – LTV naujienų tarnybai sakė G. Kirkilas. 

REKLAMA

Tuo metu socialdemokratai teigia, kad tokia konservatorių pozicija – priešrinkiminė strategija. Pasak Socialdemokratų frakcijos seniūnės Irenos Šiaulienės, konservatoriai iš opozicijos nori grįžti į valdžią.

„Galvojama, koks bus rinkėjų sprendimas per ateinančiais metais vyksiančius Seimo rinkimus, kiek vietų konservatoriai turės Seime. Šiaip ar taip, jau antrą kadenciją konservatoriai yra opozicijoje. Savaime suprantama, dedamos pastangos gauti galimybę valdyti“, – Lietuvos radijui teigė I. Šiaulienė.     

Partijų susitarimo dėl paramos Vyriausybei galiojimas baigėsi rugsėjį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų