REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iš Minsko išvyto ir Vilniuje prisiglaudusio universiteto studentai vis dažniau atsiduria Baltarusijos KGB akiratyje, pranešė LTV „Panorama“.

REKLAMA
REKLAMA

Po vasaros atostogų Baltarusijoje grįžtantys jaunuoliai pasakoja besidžiaugiantys, jei be problemų pavyksta kirsti sieną, tačiau prisipažįsta jaučiantys įtampą. Europos humanitarinio universiteto vadovybė apklausas ir kratas pasienyje vadina bauginimu.

REKLAMA

Studentė iš Baltarusijos nuo televizijos kamerų slepia veidą, nes nebenori dar kartą sulaukti kvietimo į Baltarusijos saugumo struktūrų, kuriose jau buvo apklausta.

„Jie domisi universitetu: kaip jis veikia, kiek studentų, kokios jų pavardės, kokios dėstytojų pavardės, ko mokomės.

Taip pat buvo susirūpinę, ar bendraujame su lietuviais ir kaip jie nusiteikę rusų atžvilgiu. Klausė, ar bendraujame su užsieniečiais, apie ką su jais kalbamės, koks mano požiūris į politinę situaciją“, – pasakojo baltarusė Anastazija, studijuojanti Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA

Studentai sakė grįžę tėvynėn ne tik buvę kviesti pasišnekėti į Saugumo struktūras, bet ir patyrę, ką reiškia krata ar net daiktų konfiskavimas pasienyje.

Daugelio nuomone, jie KGB dėmesio sulaukia todėl, kad yra Minske nepageidaujamos demokratinių jėgų remiamos mokslo įstaigos auklėtiniai.

„Jiems reikia tiesiog informatorių, kurie kaip nors padėtų gauti informacijos apie universitetą.

Baltarusiškoji paranoja išties egzistuoja – daugelis bijo, tačiau pamažu pripranti, nebesi įsitempęs – supranti, kad bet kada gali nutikti kažkas nemalonaus ir stengiesi tam nusiteikti“, – dėstė studentė Olga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Studentai režimo aukomis tapo 2004 liepą, kuomet Baltarusijos valdžia iš vienintelės nevalstybinės mokslo įstaigos šalyje atėmė licenciją ir apkaltino antivalstybine veikla.

Minsko ruporai, pasak Europos humanitarinio universiteto vadovybės, tęsia puolimą ir prieglobstį jiems radus Lietuvoje.

Baltarusijos naujienų agentūros „BELTA“ pranešime 2007 m. birželį rašoma, jog „Europos humanitarinio universiteto veikla nukreipta daryti žalą Baltarusijos Respublikos interesams politinėje, humanitarinėje ir informacinėje sferose, juo taip pat naudojasi užsienio valstybių specialiosios tarnybos ir su jomis susijusios organizacijos bei asmenys, vykdydami neteisėtą veiklą mūsų šalies atžvilgiu“.

REKLAMA

Baltarusijos specialiųjų tarnybų dėmesio sulaukia ir dėstytojai. Vienas jų neteko darbo valstybiniame universitete tik todėl, kad dėstė ir Europos humanitariniame universitete Vilniuje.

„Tenka apgailestaujant pripažinti, kad tai plačiai paplitę Baltarusijoje. Mes suprantame, kad tai spaudimo forma universitetui, nepriklausomam aukštajam mokslui.

Laisva diskusija Baltarusijoje suprantama kaip iššūkis režimui, kaip grėsmė“, – teigė Europos humanitarinio universiteto prorektorius Vladimiras Dudajevas.

Informacijos, kad Baltarusijos KGB į pokalbius kviečiasi Vilniuje studijuojančius baltarusius, Lietuvos Valstybės saugumo departamentas nekomentuoja.

Užsienio reikalų ministerija pripažįsta žinanti apie tokius atvejus ir esą nekartą atkreipusi baltarusių diplomatų dėmesį, kad tokie faktai kertasi su Minsko deklaruojamu siekiu suartėti su Europa.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų