REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

G. Petriko laukia politikai

Į Lietuvą grįžęs bankrutavusio koncerno EBSW buvęs vadovas Gintaras Petrikas gali išvengti realios bausmės. Iš jo sugrįžimo naudos gaus ne apgauti indėlininkai, o politikai, tvirtina "Kauno diena".

REKLAMA
REKLAMA

Parsiveš šį mėnesį

Jungtinėse Amerikos Valstijose sulaikytas ir ten trejus metus kalintas G.Petrikas šį mėnesį turėtų būti pargabentas į Lietuvą. Vakar pranešta, kad tokia galimybė atsirado po to, kai G.Petrikas atšaukė skundą dėl prieš pusantrų metų JAV teismo priimto sprendimo išduoti jį Lietuvai.

REKLAMA

„Teismo sprendimas įsigaliojo. Sutvarkius dokumentus, mūsų pareigūnai vyks į JAV parsigabenti G.Petriko“, - vakar pranešė Generalinės prokuratūros prokurorė Laima Čekelienė.

Ji neatskleidė, kokie motyvai paskatino G.Petriką staiga atsisakyti savo ankstesnio skundo, tik pareiškė, kad „tai susiję su šeimos reikalais“.

Prokurorė nepranešė, kurią dieną buvęs EBSW vadovas bus parskraidintas į Lietuvą, tik patvirtino, kad tai tikimasi padaryti dar rugsėjį.

REKLAMA
REKLAMA

Į JAV parsigabenti G.Petriko vyks Lietuvos Interpolo pareigūnai. Vilniuje jį pasitiks prokuratūros atstovai, kurie iškart nuveš buvusį EBSW vadovą į teismą. Ten bus sprendžiamas jo kardomosios priemonės klausimas. Nuo teismo priklausys, ar sukčiavimu įtariamas buvęs verslininkas bus suimtas, ar teismo lauks laisvėje. Prokuratūra prašys įkalinimo.

Galėjo rekomenduoti advokatai

Advokatas Kazimieras Motieka, gynęs G.Petriką, kai šis dar buvo Lietuvoje, „Kauno dienai“ sakė pastaruoju metu nepalaikęs ryšių su buvusiu EBSW vadovu. „Todėl tikrai nežinau, kodėl jis nusprendė sutikti grįžti Lietuvon“, - sakė advokatas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis spėjo, kad taip pasielgti G.Petrikui rekomendavo jo dabartiniai advokatai Amerikoje. „Maždaug prieš porą mėnesių G.Petriko advokatė amerikietė kreipėsi į mane, prašydama atsakyti kelis klausimus apie Lietuvos teisėsaugos sistemą, apie Baudžiamojo kodekso taikymą. Išsiunčiau atsakymus. Galbūt, kad tuomet advokatai jam ir patarė sugrįžti į Lietuvą“, - sakė K.Motieka.

Socialdemokratams neramu

Buvusios Seimo laikinosios komisijos EBSW veiklai tirti pirmininkas Algis Rimas priminė, kad G.Petrikas savo laiškuose ir interviu, duotais sėdint JAV kalėjime, vis užsimindavo, jog sutiktų grįžti į Lietuvą ir bendradarbiautų su lietuvių teisėsaugos pareigūnais, jeigu jam būtų suteiktos garantijos. „Nežinau, kokias jis ten garantijas turėjo galvoje, bet vargu ar mūsų teisėsaugos pareigūnai jas galėjo suteikti, nes dėl kardomojo įkalinimo sprendžia teismas“, - „Kauno dienai“ sakė A.Rimas.

REKLAMA

Jo teigimu, sulaukus G.Petriko bus sprendžiama, ar politikai dar papildomai tirs EBSW veiklą. „Ne politikai jį pirmi pasitiks oro uoste, o teisėsaugos pareigūnai, tad pirmiausia jis ir atsakys į teisėsaugos klausimus“, - teigė A.Rimas.

Buvęs laikinosios komisijos EBSW veiklai tirti pirmininko pavaduotojas Kazys Starkevičius beveik neabejoja, kad komisijai dar teks susirinkti ir paieškoti atsakymų į neatsakytus klausimus dėl koncerno ir paties G.Petriko sąsajų su kai kuriomis partijomis bei politikais. „Kai Seimas pradės rudens sesiją, turbūt spręsime, ar neturėtų komisija atnaujinti savo darbo, nes tam tikrų politinės atsakomybės klausimų vis dar liko. Galbūt į juos pavyks atsakyti, kai G.Petrikas bus čia ir galės suteikti kokios nors informacijos“, - kalbėjo K.Starkevičius.

REKLAMA

Įtariama, kad EBSW sėkmingai galėjo veikti todėl, jog palaikė itin glaudžius santykius su anksčiau šalį valdžiusia Demokratine darbo partija (dabartiniais socialdemokratais) ir ekspremjeru Adolfu Šleževičiumi.

Realios bausmės gali išvengti

K.Starkevičius „Kauno dienai“ tvirtino tikėjęs, kad G.Petrikas bus grąžintas į Lietuvą: „Privačiuose pokalbiuose su įvairiais pareigūnais, taip pat su JAV ambasados atstovais mes visą laiką gaudavome patikinimus, kad G.Petrikas tikrai bus grąžintas“. Tai, kad buvęs EBSW vadovas pats sutiko sugrįžti, Seimo nario nuomone, susiję su paties G.Petriko suvokimu, kad „kito kelio nėra“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau K.Starkevičius abejoja, ar G.Petriko Lietuvoje laukia reali bausmė kalėjime. „Mano nuomone, didelė tikimybė, kad jis išvengs realios bausmės Lietuvos kalėjime. Galbūt kokį mėnesį kitą, galbūt kokius metus pasėdės, bet vargu ar daugiau. Žinant buvusios EBSW ryšius su mūsų teisėsaugos institucijomis, nežinia, ar galima tikėtis realių bausmių G.Petrikui“, - pesimistiškai kalbėjo K.Starkevičius. Jis neatmetė galimybės, kad JAV advokatai „paskaičiavo visas galimybes ir patarė nesipriešinti grįžimui į Lietuvą, nes jau artėja visi senaties terminai, taigi, ir kalėjimo bus galima išvengti“.

REKLAMA

Be to, jis skeptiškai vertino galimybę iš G.Petriko prisiteisti bent dalį EBSW iššvaistytų milijonų.

Iššvaistė milijonus

Kaunietį G.Petriką JAV Federalinių tyrimų biuro pareigūnai sulaikė 2004-ųjų pavasarį. Septynerius metus nuo teisėsaugos slapstęsis G.Petrikas kaltinamas iššvaistęs EBSW koncerno turtą ir pasisavinęs dešimtis milijonų litų Lietuvos gyventojų indėlių.

Nuo 1992 iki 1995 m. EBSW koncerno bendrovė Kauno holdingo kompanija iš gyventojų surinko daugiau nei 344 mln. litų. Investicinei bendrovei savo santaupas patikėjo 15,6 tūkst. žmonių, kuriems ji liko skolinga apie 80 mln. litų. Iš Lietuvos valstybinio komercinio banko, kurio valdymu rūpinosi EBSW, buvo iššvaistyta apie 111 mln. litų. Iš šalies įmonių, susijusių su EBSW, valstybė nesusigrąžino apie 144 mln. litų paskolų, garantuotų valstybės.

REKLAMA

EBSW veiklą tyrusi Seimo komisija didžiausią kaltę dėl pradangintų žmonių indėlių suvertė visiems buvusiems Generalinės prokuratūros vadovams. Seimo patvirtintose komisijos išvadose įvardinti dabartinis parlamentaras Artūras Paulauskas, taip pat Kazys Pėdnyčia, Vladimiras Nikitinas ir Antanas Klimavičius. Komisija mano, kad jų veiksmai ar neveiklumas padėjo klestėti bankrutavusiam EBSW koncernui.

Išvadose pasiūlyta iš buvusių prokurorų reikalauti teisinės ir politinės atsakomybės. To paties pareikalauta ir iš buvusio teisingumo ministro Vytauto Markevičiaus, kuris šias pareigas ėjo 2001-2004 m. Tuomet esą antstoliai pusvelčiui pardavinėjo areštuotą EBSW turtą varžytinėse, o ministras nieko nematė. Komisijos išvadose taip pat minima Vilniaus apygardos teismo teisėja Virginija Volskienė ir Kauno miesto antstolių kontoros teismo antstolė Nijolė Venskienė. Tačiau iki šiol nesiimta jokių priemonių komisijos pasiūlymams įgyvendinti. 
Stasys Gudavičius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų