REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Poetas neigė savo kaltę

Į teisiamųjų suolą sėdęs žinomas poetas Sigitas Geda vengė net žvilgtelėti į posėdžių salėje sėdinčią savo dukterį Uršulę, kurios sužalojimu yra kaltinamas, rašo "Lietuvos rytas"

REKLAMA
REKLAMA

64 metų kūrėjas vakar prieš teismą bendravo su savo advokatu ir rodė jam kažkokius raštus, o nukentėjusioji 26 metų U.Gedaitė su dviem draugėmis ramiai laukė posėdžio pradžios.

REKLAMA

Pirmą sykį su teisėsauga susidūręs menininkas net nežinojo, kur atsisėsti, kai į salę įėjo teisėjai. Pirmadienį į teismą susirinko beveik visi liudytojai, palaikyti poeto buvo atėję keli jo pažįstami.

Daugybės literatūros premijų laureatas, Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino 4-ojo laipsnio ordino kavalierius, poetas, vertėjas, dramaturgas, kritikas, eseistas S.Geda teisiamas už sunkų savo dukters sužalojimą peiliu savo namuose šių metų sausio 19-osios vakarą.

REKLAMA
REKLAMA

„Esu pensininkas, jokių valstybinių postų neužimu, todėl prašau bylą nagrinėti uždarame teismo posėdyje“, – kalbėjo kaltinamasis ir įteikė raštu išdėstytą savo pageidavimą. Šiam tėvo prašymui pritarė ir nukentėjusi duktė, pareiškusi, kad ši byla yra šeimos reikalas.

Kai neviešame posėdyje buvo perskaitytas kaltinamasis aktas, teisėjai paklausė, ar S.Geda pripažįsta savo kaltę. „Ne“, – trumpai atsakė poetas.

Ikiteisminio tyrimo metu įtariamasis buvo apklaustas kelis sykius ir šeimos dramos aplinkybes aiškino skirtingai. Rašytojas aiškino, kad jam šlubuoja atmintis, nes tuomet jis vartojo vaistus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Manoma, kad kaltinamasis tikisi, jog jo sunkią ligą teismas įvertins kaip lengvinančią aplinkybę.

Vakar teisme kaltinamasis tvirtino savo dukters peiliu nesužalojęs ir nieko apie šią tragediją papasakoti negalįs.

Menininko duktė ikiteisminio tyrimo metu pasakojo, kad, likus maždaug 10 dienų iki šio konflikto, tėvas kiekvieną dieną gėrė, buvo labai agresyvus. Sausio 19-ąją jis prašė, kad duktė nueitų į parduotuvę ir parneštų alkoholio.

Savivaldybėje dirbanti mergina tądien buvo grįžusi į butą, nes ketino išvesti pasivaikščioti šunį. Ji buvo nusprendusi bent jau laikinai išsikraustyti iš tėvo namų ir apsigyventi pas draugę.

REKLAMA

Tuomet S.Geda pareikalavo, kad duktė atsiklauptų prieš jį ir atsiprašytų. Tėvas ją tampė už plaukų, sudavė į veidą ir kelis sykius peiliu dūrė į nugarą. Sužalotą U.Gedaitę į ligoninę nuvežė jos draugės, o medikai apie šį įvykį pranešė policininkams.

Iš namų poetas buvo nuvežtas į policijos komisariatą. Tačiau paryčiais pareigūnai įtariamąjį paleido, nes jam esą pasidarė bloga. S.Geda pūtė į alkoholio matuoklį, prietaisas parodė, kad jo kraujyje yra 2,5 promilės alkoholio. Tai – sunkus girtumo laipsnis.

REKLAMA

Iš pradžių rašytojui pareikšti įtarimai dėl nesunkaus dukters sveikatos sutrikdymo. Tačiau gavę medikų išvadas pareigūnai perkvalifikavo kaltinimus: jis įtariamas sunkiu sveikatos sutrikdymu.

Tai – sunkus nusikaltimas, tad įstatymai neleidžia nukentėjusiajam ir kaltinamajam susitaikyti, o po to nutraukti baudžiamąją bylą.

Jeigu S.Geda būtų pripažintas kaltu, jam grėstų laisvės atėmimo bausmė nuo 2 iki 12 metų.

Rašytojui paskirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas niekur neišvykti be pareigūnų žinios. Jo duktė šiuo metu gyvena pas drauges.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų