REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasitinkant naujuosius mokslo metus, energetikai vaikus ragina su elektra draugauti, bet neišdykauti, o jų tėvelius, mažamečius globojančius auklėtojus ir mokytojus – iš anksto pasirūpinti patalpų, kuriose būna vaikai, vidaus elektros tinklo tvarkingumu, užtikrinti saugų buitinių elektros prietaisų naudojimą. Taip siekiama po atostogų į namus, darželius ir mokyklas sugrįžusius vaikus apsaugoti nuo buitinių elektros traumų.

REKLAMA
REKLAMA

Medikai skelbia, kad šalyje daugėja nuo elektros iškrovos nukentėjusių vaikų, o kas penkioliktasis nukentėjęs yra vaikas, nesulaukęs nė 15 metų. Dažniausiai mažamečiai nukenčia nuo elektros dėl suaugusiųjų aplaidumo, kai palikti be priežiūros į rozetes kiša įvairius metalinius daiktus ar ima taisyti elektros įrangą. Vyresnio amžiaus vaikai patiria aukštos įtampos traumas, kai smalsumo vedini arba norėdami pasipelnyti (ieškodami spalvotųjų metalų) laužiasi į elektros pastotes.  

REKLAMA

Net 93,4 proc. vaikų elektros traumas patiria namuose dėl netvarkingos elektros instaliacijos ar nežinojimo, kaip saugiai elgtis su buitiniais elektros prietaisais. „Netvarkinga vidaus elektros instaliacija ar tiesiog sugedęs elektros jungiklis gali tapti rimtos traumos ar net vaiko žūties priežastimi, - sako akcinės bendrovės „VST“ Elektros tinklo tarnybos direktorius Rytis Borkys. – Suaugusieji privalo užtikrinti saugų buitinių elektros prietaisų naudojimą, pasirūpinti patalpų, kuriose būna vaikai, vidaus elektros tinklo tvarkingumu. Tai ypač aktualu šaltuoju metų laiku, kai vaikai daugiausia laiko praleidžia uždarose patalpose“.

REKLAMA
REKLAMA

Anot VST atstovų, vaikus, o ypač paauglius reikėtų perspėti ir apie gyvybei gresiantį pavojų, braunantis į elektros pastotes. „Vaikų susidomėjimą kelia elektros pastotės, esančios daugiabučių kiemuose ar šalia gyvenamųjų namų. Visi veikiantys elektros įrenginiai griežtai saugomi – aptveriami, rakinami, apie pavojų įspėja specialūs užrašai, tačiau  vaikų tai nesulaiko. Smalsumo vedini ar norėdami pasipelnyti, jie įsilaužia į elektros pastotes ir rizikuoja savo gyvybe“, - sako R.Borkys.

Psichologai pataria užuot vaikus bauginus elektra, suprantamai paaiškinti jos naudą ir žalą – patenkinti vaikų smalsumą, tačiau tuo pačiu įspėti ir apie pavojų.  
Siekdami vaikus informuoti apie elektros naudą ir žalą, akcinės bendrovės „VST“ darbuotojai globos namų auklėtiniams šį pavasarį inicijavo praktines pamokas – „Su elektra draugauju, bet neišdykauju“, kuriose dalyvavo daugiau nei 500 įvairaus amžiaus globos namų auklėtinių iš Kauno, Klaipėdos ir Šiaulių regionų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų