REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Premjeras toliau gąsdina "Gazprom" vardu

Dujas iš Rusijos importuojančios bendrovės ramina, kad šiuo metu vyriausybės vadovas Gediminas Kirkilas ir kai kurios žiniasklaidos priemonės tuščiai gąsdina, neva netrukus dujų kainos būsiančios rekordinės - jos nurodomos ne galutinės, ketvirtadienį rašo “Lietuvos žinios”.

REKLAMA
REKLAMA

Vartotojams kol kas nėra ko jaudintis ir dėl to, kad neva dėl šios priežasties keliasdešimt procentų galėtų brangti elektros energija ir šiluma, - teigia LŽ.

REKLAMA

Premjeras, kuris nesutaria su prezidentu Valdu Adamkumi dėl naujojo Valstybinės energetikos kainų kontrolė komisijos (VKEKK) pirmininko kandidatūros, yra dėl numanomo kainų kilimo apkaltinęs buvusį komisijos vadovą V. Jankauską. Pastarojo vadovaujama komisija mėgino apriboti Lietuvai dujas tiekiančių Rusijos monopolininkės GAZPROM tarpininkų - :Dujotekanos” ir “Lietuvos dujų” pelnus. Premjeras priešinosi ir dujų kainų reguliavimą numatančioms įstatymo pataisoms Seime, kurios visgi buvo priimtos.

REKLAMA
REKLAMA

G. Kirkilas ne kartą tikino, jog GAZPOROM pakels dujų kainą Lietuvai, jei tik kainas bus imta reguliuoti. Skeptikai į tai atkirsdavo, jog premjeras apie tai kalba daugiau, negu patys Rusijos dujų tiekėjai. Pažymėtina ir tai, jog premjero patarėju dirba Albinas Januška, kurį Seimo NSGK atlikto parlamentinio VSD veiklos tyrimo medžiagoje esantys liudijimai nurodo esant glaudžiai susijus su “Dujotekanos” vadovu Rimandu Stoniu.

Net patys dujų importuotojai, kaip šiandien rašo LŽ, nepriima už gryną pinigą premjero paskleistų ir žiniasklaidoje pasirodžiusių žinių, neva dujų kainos kitais metais turėtų kilti iki neregėtų aukštumų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dujas importuojančios bendrovės nė akyse neregėjo jokių koncerno "Gazprom" pranešimų, kad kitais metais 1000 kubinių metrų dujų joms kainuos 280 dolerių (apie 705 Lt). Joms birželį tebuvo atsiųsta nauja metodika ir pavyzdys, kaip kitąmet bus apskaičiuojama dujų kaina pagal naująją formulę. Premjeras G.Kirkilas savaitės pradžioje viešai paskelbė prognozes, kad kitąmet Lietuva už dujas turės mokėti apie 60 proc. daugiau. Toks kainų augimas kirstų ir šalies pramonei, ir per gyventojų kišenę. Tačiau rinkos dalyviai tikina, kad premjeras perdeda.

REKLAMA

Kaip LŽ teigė "Dujotekanos" atstovas ryšiams su visuomene Stasys Likas, 280 dolerių už 1000 kubinių metrų dujų importuotojai veikiausiai nemokės, o dabar kalbėti apie galutinę kitų metų dujų kainą dar iš viso ne laikas.

"Dujotekana", anot jo, iš koncerno "Gazprom" šią vasarą yra gavusi viso labo tik informacinį pranešimą, kokia šiuo metu galėtų būti dujų kaina.

"Dujotekana" gavo informacinį pranešimą dėl galimų kainų, tačiau tai tikrai nėra galutinė kaina. Orientuojantis pagal dabartinę mazuto kainą, kubinis metras dujų turėtų kainuoti 280 dolerių, bet tikrai nereiškia, kad taip ir bus. Kiekvienais metais galutinė kaina paaiškėja lapkričio-gruodžio mėnesį, kai pasirašomi galutiniai kontraktai", - primena pašnekovas.

REKLAMA

S.Liko žodžiais, šiuo metu būtų labai sudėtinga spręsti, kokia galėtų būti paklaida tarp prognozuojamos ir būsimos realios dujų kainos - viskas esą priklausys nuo pokyčių mazuto rinkoje.

"Achemos" generalinis direktorius Jonas Sirvydis vakar LŽ teigė, kad jo vadovaujama bendrovė nėra gavusi jokio pranešimo iš "Gazprom" apie kitais metais didėsiančias dujų kainas.

"Achema" vienintelė Lietuvoje pati derasi su Rusijos milžine dėl dujų kainų ir perka jas pagal tiesioginę sutartį.

"Juk Vakarų Europoje už dujas mokama mažiau nei dabar viešai skelbiama kainuosiant mums, tad kaina mūsų šaliai neturėtų būti didesnė. Nebent dėl kai kurių politinių sprendimų... Žinoma, jeigu dujų kaina būtų 280-300 dolerių už tūkstantį kubinių metrų, tai neigiamai paveiktų mūsų įmonės veiklą. Mūsų gaminamos trąšos neatlaikytų konkurencijos. Jeigu dujų kaina būtų didesnė nei 300 dolerių, dirbti mums tiesiog neapsimokėtų. Tačiau netikiu, kad taip stipriai kaina bus keliama tik Lietuvai. Jeigu panašios kainos bus visoje Europoje, konkurencija nebus tokia baisi", - svarsto J.Sirvydis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu už 1000 kubinių metrų dujų koncernui "Gazprom" Lietuva moka 200 dolerių (apie 505 Lt). Dujų kaina dabar nustatoma siejant ją su mazuto kaina Roterdamo biržoje.

LŽ žiniomis, kitąmet "Gazprom" planuoja skaičiuoti dujų kainą pagal naują formulę, orientuojantis ne tik į mazuto, bet ir į dyzelino kainas Roterdamo biržoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų