REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pareigūnai teigia tiriantys pirmąjį šalyje atvejį dėl darbuotojų iš trečiųjų šalių galimo išnaudojimo Lietuvoje. Darbo ir Mokesčių inspekcijų, Policijos ir Migracijos departamento tyrime figūruoja ir viena didžiausių Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros bendrovių. Jos vadovai teigia tapęs aferistų užsieniečių aukomis, praneša LTV naujienų tarnyba.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus Lazdynų mikrorajone statoma namų gyvenvietė „Gudelių šilas“. Čia ir šiuo metu dar dirba apie dešimt ukrainiečių. Projekto užsakovas – bendrovė „Hanner“. Rangovas – jos antrinė įmonė „TVD statyba“.

REKLAMA

Pastaroji buvo įsteigta šių metų gegužę. Bendrovė „Hanner“ valdo kontrolinį akcijų paketą.

Kiti 49proc. akcijų priklauso Ukrainos piliečiams – Jegorui Bolotinui, kuris buvo ir pirmasis „TVD statybos“ direktorius bei Jurijui Timošenkai.

Pastarajam Lvove priklausanti įmonė sudarė sutartį su „TVD statyba“ dėl darbininkų komandiravimo į Lietuvą.

Netoli darbo vietos stovinčiuose vagonėliuose nuo pavasario, skirtingais duomenimis, iš viso jau gyveno iki 90 statybininkų iš Ukrainos.

REKLAMA
REKLAMA

Dalis jų, nesulaukę žadėtojo atlygio iš Ukrainoje juos samdžiusio darbdavio, išvyko iš šalies. Atkakliausieji bando ieškoti teisybės valstybės institucijose.

Nors ukrainiečiai į Lietuvą buvo atvežti statyti daugiabučių gyvenvietę, tačiau jie prisipažino nelegaliai dirbę ir kitose bendrovėse Vilniuje.

„Mes nežinome, kas pildo šį žurnalą. Arba „TVD statyba“, arba J. Timošenka. Tačiau „TVD statyba“ teigia, kad pagal šį žurnalą registruoja mus, ar esame darbo vietoje, kiek dirbame ir panašiai“, – LTV sako darbuotojas iš Ukrainos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Žmonės gyvena be pinigų, negauna dokumentų, kurie jiems prikalsto dirbant Lietuvoje“, – sako statybininkų teisių gynėjas Ruslanas Skrobačas.

Nuo liepos „Hanner“ antrinei bendrovei paskirtas vadovauti anksčiau įmonėje „Hanner“ dirbęs Andrius Barkauskas aiškina, kad tiek „TVD statyba", tiek bendrovė „Hanner" tapo apsukraus ukrainiečio aferos auka.

Esą mechanizmą, kaip statybos darbams į Lietuvą atgabenti pigios darbo jėgos, sugalvojęs J. Bolotinas.

Kad bendradarbiavimo mechanizmas sumanus, sutinka ir Darbo inspekcijos teisininkai, tačiau jie linkę manyti, kad tokia schema greičiau yra Lietuvos teisininko kūrinys. Todėl neatmeta, kad apeinant įstatymus prisidėjo ir „TVD statybos“ vadovai.

REKLAMA

„Teigti, kad „TVD statybos“ vadovai visiškai švarūs mes tikrai negalime, nes dar atliekame tyrimą. Pirminiais duomenimis, darbuotojai dirba kaip Ukrainos įmonės darbuotojai pagal rangos sutartį“, – aiškina Darbo inspekcijos Vilniaus skyriaus vedėjas Vilius Mačiulaitis.

Bendrovės „Hanner“ atstovai tikina, kad visas šis mechanizmas buvo iš anksto suplanuota nušalintojo „TVD statyba“ direktoriaus afera.

Esą pagal sutartį už darbo jėgą Ukrainos įmonei buvo pervestas kelių šimtų tūkstančių litų avansas.

„Tuos darbuotojus turi aprūpinti ir darbą organizuoti ne Lietuvos kompanija, o Ukrainos kompanija. Ji, gavusi pinigus, turi sumokėti darbuotojams atlyginimą“, – aiškina „TVD statyba“ advokatas Deividas Soloveičikas.

REKLAMA

Kilus statybininkų nepasitenkinimui, bendrovė „TVD statyba“ kreipėsi į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją, prašydama panaikinti leidimus dirbti Lietuvoje dešimčiai Ukrainos piliečių.

Šie leidimai pačios bendrovės prašymu buvo suteikti gegužės pabaigoje.

Darbdaviai, komandiruojantys savo darbuotojus į kitas ES šalis, negali mokėti mažiau nei oficialus minimalus atlygis toje šalyje. Tačiau ši tvarka negalioja darbininkams iš trečiųjų šalių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų