REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Tėvynės Sąjungos (TS) garbės pirmininkas Vytautas Landsbergis trečiadienį išreiškė pasipiktinimą mėginimais "išardyti premjero potvarkiu sudarytą komisiją V. Pociūno žūties aplinkybėms tirti".
"Jeigu neskaidrumo šalininkams pavyks išardyti premjero potvarkiu sudarytą darbo grupę V.Pociūno žūties aplinkybėms tirti, Tėvynės Sąjungai derėtų paremti laikinai atidėtą Piliečių santalkos idėją sudaryti nepriklausomą visuomeninę darbo grupę. Į ją savo noru galėtų ateiti ir valdžios pareigūnai kaip Lietuvos piliečiai. Grupė svarstytų, regis, tai, kas kompleksiškai netiriama: V.Pociūno išstūmimą iš VSD, nepaprastai skubų jo išsiuntimą iš Lietuvos ir žūtį prieštaringomis aplinkybėmis prieš metus Breste." - teigia Vytautas Landsbergis.
Konservatorių patriarchas teigia: "Konstitucija niekam nedraudžia, priešingai, garantuoja piliečių teisę sudaryti asociacijas bet kurio bendro, juolab viešojo, intereso pagrindu, svarstyti bet ką ir turėti bei reikšti savo nuomonę. Jeigu valdžia draustų arba kliudytų tai daryti, ji elgtųsi nekonstituciškai. Piliečiai, įgyvendindami šias savo teises, elgiasi konstituciškai. Platesnės skaidrumo ir teisingumo kaip viešojo intereso asociacijos pagrindą galėtų sudaryti Piliečių santalkos, Tėvynės Sąjungos, Lietuvos Sąjūdžio nariai bei dalyviai."
Gediminas Kirkilas yra sudaręs specialią darbo grupę, kuri tirs prieš metus Baltarusijoje žuvusio V.Pociūno mirties aplinkybes.
Grupei vadovauti turėtų kultūros veikėjas, publicistas Vytautas Ališauskas, joje taip pat dirbs užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas, VSD generalinis direktorius Povilas Malakauskas, generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis, europarlamentarai Vytautas Landsbergis ir Aloyzas Sakalas, Seimo užsienio reikalų komiteto pirmininkas Justinas Karosas, buvęs kariuomenės vadas Jonas Kronkaitis, užsienio reikalų ministro patarėjas Jurgis Jurgelis.
Dalis į komisiją pradžioje siūlytų asmenų (G. Jasaitis, J. Kronkaitis) atsisakė dalyvauti jos veikloje, o pats sumanymas buvo kritikuojamas įvairių politinių jėgų ir analitikų bei teisininkų. Vieni jos sudėtį laiko angažuota ir "pernelyg dešiniąja". Kiti mano, jog teisiškai be aiškių teisinių įgaliojimų sukurta darbo grupė nepajėgs nieko ištirti ir pasitarnaus tik tam, kad tyrimas būtų galutinai numarintas.
"Atvirai politizuota, beveik išimtinai iš socialdemokratų ir konservatorių narių bei rėmėjų sukurta komisija, be užuolankų deklaruoja, kad sieks revizuoti Lietuvos prokuratūros atliktą V.Pociūno žūties tyrimą. Toks beprecedentis, tikrai menkai su nuoširdžiomis tiesos paieškomis, o labiau su užkulisine politika sietinas pastarojo meto politinių partnerių sprendimas yra atviras iššūkis šalies teisėsaugai. Mat nuo šiol premjeras sau susiteikia teisę ne tik vertinti prokurorų sprendimus, bet ir viešai daryti spaudimą, kad pastarieji būtų keičiami. Kokiais išvedžiojimais bebūtų teisinami tokie žingsniai, jau dabar akivaizdu, kad jie ne teisiniai ar moraliniai, o grynai politiniai – greičiausiai tai sudėtinė partnerių "2K" (Kirkilo ir Kubiliaus) politinio žaidimo dalis, kuri deja, gerokai peržengia demokratinėje visuomenėje priimtinas politikų veikimo ribas", - įsitikinęs liberalcentristų atstovas A.Čaplikas.
"Esu tik darbo grupės pirmininkas, man nėra pavesta jos sudaryti, kokia ji bus, tokia ir dirbs. Darbo grupės sudėtis priklauso nuo premjero kompetencijos", – sakė V. Ališauskas.
G.Kirkilo sprendimas, kaip rašė "Lietuvos žinios", įtarimų sukėlė ir Piliečių santalkos tarybos vicepirmininkui Dariui Kuoliui. "Kilo rimtų abejonių, ar premjeras nebus peržengęs jam Konstitucijos bei įstatymų suteiktų įgaliojimų ir apibrėžtų jo valdžios ribų", - LŽ sakė D.Kuolys. Jis įsitikinęs, kad G.Kirkilas neturi įgaliojimų sudaryti komisiją ikiteisminiam tyrimui tęsti ar jam peržiūrėti.
D.Kuoliui užkliuvo ir Vyriausybės vadovo paaiškinimas, kad komisija V.Pociūno žūčiai tirti buvo sudaryta siekiant visuomenės darnos. "Prisiminkime, kaip anksčiau premjeras piktinosi parlamentiniu šios bylos tyrimu. Nelabai suprantama, kodėl tada G.Kirkilas nenorėjo siekti sutarimo", - prisiminė visuomenininkas.
D.Kuolio nuomone, į šį abejotiną G.Kirkilo sprendimą dėmesį turėtų atkreipti prezidentas Valdas Adamkus. "Mano supratimu, premjeras pasielgė ne pagal Konstituciją, į tokį jo elgesį turėtų reaguoti ir jį įvertinti prezidentas", - įsitikinęs D.Kuolys.
Premjero iniciatyvą sukritikavo ir šalies vadovas Valdas Adamkus, nors dėl jo paramos premjeras buvo tikras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų