REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Blaivybės diena paskelbta rugsėjo 1-oji kelia ir isteriją, ir džiugesį, rašo „Klaipėda“.

Draudimas rugsėjo 1-ąją prekiauti alkoholiu verslininkus privertė arba pasitelkti fantaziją, arba imtis drastiškų priemonių.

REKLAMA
REKLAMA

Daugelis mažų parduotuvių blaivybės dieną ketina nedirbti, prekybos centrai nusprendė griežtai paisyti Seimo priimto įstatymo.

REKLAMA

Naktiniai klubai pasiryžę demonstruoti išradingumą - kai kuriuose iš jų klientai bus vaišinami kefyru.

Vienos dienos draudimą prekiauti alkoholiu absurdu ir kvailyste vadina ne tik verslininkai, bet ir šalies Prezidentas Valdas Adamkus. Jis vakar prisiėmė kaltę, kad nevetavo Alkoholio kontrolės įstatymo pataisų.

Jos buvo priimtos pernai lapkritį. Vienoje pataisų numatyta, jog kasmet rugsėjo 1-ąją draudžiama prekiauti alkoholiniais gėrimais. Juo esą siekiama mažinti paauglių girtavimą per mokslo metų pradžios šventę.

REKLAMA
REKLAMA

„Panašu, kad vienas Seimo narys sugalvojo tokią įstatymo pataisą, o kiti jos net neskaitę pakėlė rankas“, - parlamentarų darbą kritikavo ir Lietuvos viešbučių bei restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė.

Pareigūnai ir blaivybės šalininkai tikino, kad įsigaliojus draudimui girtų jaunuolių šį šeštadienį tikrai bus mažiau nei ankstesniais metais.

Anot Klaipėdos VPK Viešosios tvarkos tarnybos viršininko pareigas laikinai einančio Andriaus Leliūgos, tik nedaugelis jaunuolių alkoholio atsargomis pasirūpins iš anksto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau jis pripažino, kad rugsėjo 1-oji yra ne vienintelė diena, kai jaunimas geria. Dar daugiau - ji esą nesiskiria nuo eilinių savaitgalių.

E.Šiškauskienės manymu, šeštadienis gali atnešti tragedijų, nes draudimas net ir kavinėse prekiauti alkoholiu skatins buitinį alkoholizmą, o sykiu ir šeiminius konfliktus.

Kavinių ir restoranų savininkai ieško įvairių būdų, kaip apeiti draudimą prekiauti alkoholiu. E.Šiškauskienės teigimu, prieš kelis mėnesius užsakyti pobūviai tikrai nebuvo atšaukiami.

Tik verslininkai pinigus už suorganizuotą šventę į kasą „įmuš“ arba penktadienį iki vidurnakčio, arba šeštadienio naktį po 24 valandos.

REKLAMA

Įdomią išeitį iš nepalankios situacijos rado „Pramogų bankas“, priklausantis įmonių grupei „Nesė Group“. Anot jos atstovės ryšiams su visuomene Laimos Domarkienės, „Pramogų banke“ klientai penktadienį po vidurnakčio ir šeštadienį iki 24 valandos bus vaišinami kefyru.

E.Šiškauskienės teigimu, verslininkai tikrai ras būdų, kaip ir draudimo dieną prekiauti alkoholiu. Vieni ketina juo vaišinti ir pakelti patiekalų kainas. Kiti alkoholį įskaičiuos į įėjimo į klubą kainą.

Kontroliuoti, kaip laikomasi draudimo, pasirengę pareigūnai ir Valstybinės tabako ir alkoholio kontrolės tarnybos specialistai.

REKLAMA

Tačiau abejojama, ar verslininkai nusižengs įstatymui, nes jie rizikuotų užsitraukti nemažą baudą. Už šio įstatymo nesilaikymą įmonės gali būti baudžiamos nuo 500 iki 2 tūkst. litų. Jos taip pat gali netekti licencijos prekiauti alkoholiu.

Jo nuomone, ažiotažą dėl šio draudimo kelia ne žmonės, o verslininkai.

Šiuo metu yra parengtos ir Vyriausybei turi būti teikiamos dar kelių įstatymų, kuriais griežtinama prekyba alkoholiu, pataisos. „Matysime, ko Seimas nori - ar kad žmonės gertų, ar kad mažėtų alkoholio vartojimas“, - sakė A.Veryga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų