REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lenkijos Seimo nariai beveik visą naktį klausėsi buvusio vidaus reikalų ministro Januszo Kaczmareko parodymų specialiajai komisijai stenogramos. Kaip teigia kai kurie parlamentarai, klausantis šių parodymų salėjo buvo „mirtina tyla“.

REKLAMA
REKLAMA

Buvęs vidaus reikalų ministras savo parodymus komisijai baigė duoti penktadienį. Nors šios komisijos pirmininkas Pawełas Graśas iš opozicinės „Piliečių platformos“ partijos stenogramai nesuteikė grifo „ypač slapta“, Seimo pirmininkas Ludwikas Dornas iš valdančiosios partijos „Teisė ir teisingumas“ nusprendė kai kurias stenogramos vietas įslaptinti.

REKLAMA

Kaip teigia dienraštis „Rzeczpospolita“, Seimo pirmininkas eliminavo kai kuriuos stenogramos fragmentus ir minimas pavardes, nes bijojo teisinės atsakomybės už tokios informacijos išviešinimą.

Ministro parodymų skaitymas buvo ypač saugomas. Parlamentarai, prieš patekdami į salę, turėjo saigos darbuotojams atiduoti diktofonus ir mobiliuosius telefonus. Apsauga taip pat budėjo prie posėdžių salės durų. Apklausos stenograma nebuvo padauginta, vieną egzempliorių turėjo Seimo pirmininkas L. Dornas.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmąją šios stenogramos dalį – apie 400 puslapių teksto - pirmininkas parlamentarams baigė skaityti apie 3 val. ryte. Tuomet jam buvo pasiūlyta nutraukti skaitymus iki antradienio. Opozicinės partijos „Piliečių platforma“ ir Kairiosios demokratijos sąjunga taip pat pareikalavo kuo skubesnio balsavimo dėl teisingumo ministro Zbigniewo Ziobros atšaukimo. Bet nutarimo dėl pertraukos nepavyko priimti, nes trūko kvorumo, ir Seimo pirmininkas nusprendė tęsti skaitymus iki pabaigos. Kai 4.30 jie prasidėjo, opozicija vėl sukilo. Nusprendę pakartotinai teikti pasiūlymą dėl skaitymų pertraukos, parlamentarai išskubėjo ieškoti kolegų – iki kvorumo tetrūko 6 balsų. Galų gale juos surado ir skaitymai buvo atidėti iki antradienio vidurdienio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išėję iš posėdžių salės parlamentarai neturėjo teisės tiesiogiai cituoti išgirstos medžiagos, bet kalbėjo aštriai, ypač opozicijos atstovai. Jie atvirai sako, kad yra pasipiktinę J. Kaczmareko parodymų turiniu. Seimo nariai, kaip jie patys sako, buvo pasipiktinę ir išsigandę. Jie minėjo apie „mirtiną tylą“ salėje. Jerzys Fedorowiczius ir „Piliečių platformos“ sako, kad „yra prislėgtas, jog turi gyventi tokioje šalyje. Nesitikėjau, kad kada nors taip atsitiks.“

Kairysis Eugeniuszas Grzeszczakas žurnalistams sakė, kad „nieko panašaus nebuvo girdėjęs“. Anot jo, iš stenogramos ryškėja „Teisės ir teisingumo“ partijos valdymo metodai – organizuojant ir gilinant konfliktus.

REKLAMA

Opozicija taip pasakoja, kad valdančiąją partiją „Teisė ir teisingumas“ atstovaujantys parlamentarai taip pat šokiruoti ir mano, kad „Ziobrai atėjo galas“.

Oficialiai valdančiųjų poziciją išreiškė L. Dornas, pasakęs, kad J. Kaczmareko parodymai yra „labai gudri sumaišyta pusinė tiesa su visišku melu“.

Kalbama, kad komisijai J. Kaczmarekas pasakojo apie tai, kad teisingumo ministras Z.  Ziobro į politinę kovą įtraukė šalies prokurorus. Informacija, pasak jo, buvo renkama ne tik partijos “Samoobrona” (Savigyna) lyderį A. Lepperį. Buvo sekami taip pat liberalų lyderis A. Tuskas ir W. Pavlakas bei kiti politikai bei verslininkai, įskaitant buvusio šalies prezidento L. Walęsos sūnų, įtariant pastarąjį pinigų plovimu.

Z. Ziobro, anot buvusio vidaus reikalų ministro, ketino sekti ir klausytis ir žurnalistų pokalbių. Tame tarpe. “Polsat” ir TVN kanalų bei dienraščio „Gazeta Wyborcza“ leidėjų. Buvo tikimasi aptikti jų nelegalios veiklos pėdsakų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų