REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtuvės taip ir neįvyko, sąskaita už dujas išaugo dvigubai, bet nei tas, nei anas, matyt, negali išmušti iš vėžių politiko, kurį Vakarai vadina "paskutiniu diktatoriumi Europoje". Toks titulas reiškia, kad nieko blogesnio Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka jau nebelaukia.

REKLAMA
REKLAMA

Naujametės politinės rietenos su pagrindine rėmėja Rusija baigėsi Minskui gyvybiškai svarbių gamtinių dujų kainų šuoliu ir subsidijų iš Maskvos, užtikrinančių beveik pusę įplaukų į Baltarusijos iždą, sumažinimu.

REKLAMA

Optimistinės deklaracijos apie kuriamą bendrą Rusijos ir Baltarusijos valstybę nutilo dar anksčiau, o jas pakeitė kandžios replikos, kuriomis prezidentas A.Lukašenka apsikeitė su savo kolega Rusijoje Vladimiru Putinu.

Europos Sąjunga (ES) uždraudė Baltarusijos pareigūnams įvažiuoti į savo šalis bausdama už tai, ką laiko demokratijos suvaržymu, o JAV pavadino Baltarusiją "tironijos forpostu".

Tačiau analitikai įsitikinę, kad nurašyti valdantį šalį nuo 1994 metų politiką dar per anksti.

REKLAMA
REKLAMA

"Lukašenka išgyveno", - konstatuoja Maskvos "Carnegie" centro analitikas Nikolajus Petrovas.

"Jis planuoja būti nepriklausomos valstybės vadovas ilgai po to, kai V.Putinas paliks politinę sceną", - mano ekspertas. Paskutinis V.Putino prezidentavimo terminas baigiasi 2008 metais.

Julija Cepliajeva iš "ING Bank" sako, kad nors paini pastarojo Rusijos ir Baltarusijos energetikos sandorio matematika lieka paslaptimi, Baltarusija, regis, palyginti lengvai atsipirko.

Nors Minskas atiduos už Rusijos dujas šiais metais dvigubai daugiau, o naftos subsidijos iš kaimynės iždo sumažės, Maskva vėl parodė dosnumą. Ji sumokės 2,5 mlrd. dolerių už pusę Baltarusijos naftotiekių operatorės vertės, taip pat, pasak V.Putino, toliau "tiesiogiai ar netiesiogiai" rems Baltarusijos ekonomiką subsidijomis, kurios šiais metais sieks beveik 6 mlrd. dolerių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Jeigu mes panagrinėtume šiuos pinigų srautus, tai tektų sutikti, kad Lukašenka - nugalėtojas", - sako J.Cepliajeva.

"Jis gavo dar penkerius metus subsidijų iš Rusijos, kurios yra jam priemonė užtikrinti savo populiarumą", - mano ji.

Vakaruose daugiau žinomas kaip kitamanių persekiotojas ir demokratinių rinkimų normų pažeidėjas, tėvynėje A.Lukašenka yra tautos tėvas, prisiskiriantis kaip savo nuopelną greitą sovietinio tipo ekonomikos augimą, kurio netrukdo didelės dalies įmonių priklausymas valstybei ir socialinių išlaidų našta.

REKLAMA

"RUSIJA PLIUS"

Žurnalo "Rossija v globalnoj politike" vyriausiasis redaktorius Fiodoras Lukjanovas mano, kad A.Lukašenka gavo veiksmų laisvę ir būdą, kaip suteikti Baltarusijai "unikalų nacionalinį savitumą".

"Lukašenkos idėja - sukurti geresnę Rusijos versiją, savotišką "Rusiją+", be oligarchų, socialinių problemų, korupcijos ir terorizmo", - sako jis.

Remiantis analitikės J.Cepliajevos prognozėmis, Baltarusijos bendrasis vidaus produktas - vis penimas Rusijos subsidijomis - toliau stabiliai augs ir šiais metais, iki 8 proc., palyginti su 10 proc. 2006-aisiais.

REKLAMA

O jeigu kas nors pakryps ne taip, buvęs kolūkio pirmininkas A.Lukašenka galės lengvai suversti visą atsakomybę dėl sunkumų Kremliui.

Kažkada buvę populiarus Baltarusijoje sąjungos su Rusija projektas, pradėtas dešimtajame dešimtmetyje, nublanko, kai išaiškėjo, kad Maskva mainais reikalauja nepriklausomos šalies pavaldumo. Taigi A.Lukašenka, jeigu atsisakys sąjunginės valstybės, kažin ar praras politinių taškų.

Kalbėdamasis su žurnalistais po vietos rinkimų sekmadienį, A.Lukašenka užsiminė apie galimą įvykių raidą, apibūdindamas save kaip Baltarusijos valstybingumo, į kurį "kėsinasi" Kremlius, patriotą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Aš nenoriu palaidoti Baltarusijos nepriklausomybės ir suverenumo. Jeigu kasmet bus griebiamasi ventilio, išjungiama tai nafta, tai dujos, apie jokią sąjungą negali būti nė kalbos", - sakė jis.

KIETAS RIEŠUTĖLIS

Nors Baltarusijos vadovas labai pykdo V.Putiną, analitikai sako, kad Rusijos politikos sunkiasvoris priverstas turėti reikalą su probleminiu sąjungininku, nes alternatyvos beveik neturi.

"Bet kuris būsimas Baltarusijos lyderis, ko gera, vykdys labiau proeuropietišką politiką", - mano F.Lukjanovas.

A.Lukašenka ir pats pastaruoju metu padarė keletą nusilenkimų Vakarams, padėkodamas Europai ir Amerikai už paramą Minskui paaštrėjus naftos ir dujų ginčui su Rusija ir paskelbdamas, kad yra pasiryžęs plėtoti partnerystę su europiečiais.

REKLAMA

Analitikai pavadino šias deklaracijas akių dūmimu, manydami, kad Europa niekada nerems lyderio, kaltinamo davus nurodymus persekioti politinius oponentus.

"Labiausiai įtikėtinas scenarijus dabar - susipriešinimo su Rusija stiprėjimas", - prognozuoja redaktorius F.Lukjanovas.

"Jeigu Lukašenka pajus, kad nauja ekonominė situacija, susijusi su mažėjančiomis subsidijomis, jam kelia grėsmę, vienintelis kelias užbėgti už akių politiniams padariniams - vėl susigrumti su Maskva".

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų