REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Liuka su Rimavičium per pertrauką skaito iš vienos knygelės. „Prieinu švilpaudamas ir klausiu: „Tai ką, mano mieli, skaitinėjat?“ „Froidą“ – teikėsi iš aukšto puse lūpos atsakyt Rimavičius. „A, kažkada teko skaityt. Pasenęs reikalas,“ – nusižiovauju ir spjaunu jam tarp kojų.“

REKLAMA
REKLAMA

Saulius Šaltenis. „Riešutų duona.“ Provincijos miestelyje dėl vietos po saule, ir dėl Liukos Kaminskaitės dėmesio, kaunasi du paaugliai. Froidas gali būti ginklas, Froidas – socialinis kapitalas. Perskaitytas Froidas reiškia statusą, prestižą, galią. Kad tai suprastum, nebūtina būti Pierre Bourdieu. Netgi nebūtina skaityti jo žymųjį „Distinctions.“ Ką čia ir kalbėt -  ir provincijos aštuntokui aišku.

REKLAMA

Kapitalas. Visų pirma, žinoma, ekonominis. Nouveaux riches fenomenas posovietinėse šalyse -  netikėtai sukaupti neaiškios kilmės pinigai, per pora dienų – kaip sakoma – iš purvo į kunigaikščius... O tada – nejauki tyla – kur dėti brangiais žiedais padabintas rankas...? „Vien apsivilkus nauja suknele, elegantiška netapsi“, - sake Koko Šanel. Ką ten tik nauja suknele, - prabangus automobilis, namas užmiestyje, su židiniu, atostogos Havajuose ir net straipsnis „Stiliaus“ žurnale – asmenybės „Maksimoje“ nenusipirksi.

REKLAMA
REKLAMA

Kapitalas ir klasė. Kas lemia subjekto priklausomybę vienai ar kitai klasei...? Sąskaita banke, suteikianti tą žavų atsainaus pasitikėjimo savimi jausmą („Kur jūs matėt ubagą su charizma?“ – klausė Erlickas - visai nejuokinga, dalykas rimtas....) Habitus... patirtis, įsirašiusi į kūną. Aprangos kodai. Kalbos kodai. Ženklai ir simboliai. Kasdieninio gyvenimo semiotika. Perduodama iš kartos į kartą. Omarai tai ne kalmarai, o Kolumbijos universitetas visai ne Kolumbijoje... – labai reikšminga, nors pats nesugebi nė bulvių išsikept.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nouveaux riches, šitiek sukurta anekdotų. „Bethovenas – tas, kuris kuria melodijas mobiliesiems telefonams...“.. Slipping signifier. Reikšmė praslysta tarp ženklų. Sakoma viena, numanoma kita. Tada būna juokinga. Kapitalas sukaupiamas greitai, įpročiai miršta lėtai. Išorė byloja vieną, kalba – kitą. Šiek tiek nejauku, šiek tiek groteskiška. Iš esmės – juokinga...

„Stiliaus“ žurnalas pakeičia kadaise taip populiarią „Šluotą“ – nebereikia karikatūrų, gyvenimas pats tampa karikatūra.... „Stiliaus“ puslapiuose -  Eločkos iš „Dvylikos kėdžių“ – mesti iššūkį multimilijonieriaus Vanderbildto dukrai – šilkas, aksomas, kurmėno kailis ir trisdešimt žodžių leksikone....“Oho“, „Cho Cho“, „Prašmatnu“ ir – svarbiausia – „Nemokykit manęs gyvent..“ O kad Šanchajaus pantera – tai viso labo šunena, nudažyta žalia akvarele, ne kiekvienas ir pastebės...

REKLAMA

Vieniems – ekonominis kapitalas, kitiems – simbolinis. Savi rateliai, savi sluoksniai, ir savi autoritetai. Šventas Augustinas, puikybės nuodėmė. Galima dangstytis garsių firmų vardais. Galima dangstytis garsiais autoriais, prestižiniais universitetais. (Kita vertus, vienas kitam smarkiai neprieštarauja - pasitaiko unikalių personų, gebančių tai suderinti, two in one...) Vienus gelbsti Gucci ir Versace, kitus – Laclau ir Mouffe. Skamba įspūdingai. Kas didesnis nevykėlis - tas, kuris neįstengia nusipirkti Prada, ar tas, kuris nežino kaip tariama Deleuze?

REKLAMA

Kalba kaip kapitalas. Žodžiai kaip kapitalas. Galima pasipuikuoti Vogue akiniais nuo saulės. Galima pasipuikuoti Jacques Lacan... (Perfrazuojant Šaltenį: „A, kažkada teko skaityt. Pasenęs reikalas....“) Rolex laikrodis, atsparus vandeniui ir atlaikantis trijų atmosferų slėgius. Išsilavinimas prestižiniame universitete – taip pat, nerūdija, nenuvertėja, yra atsparus banaliai tikrovei ir gerai atlaiko slogios lietuviškos atmosferos slėgį.

Nuvorišai puikuojasi tobulais kūnais.... M.Gelažniko šypsena už 90 000 litų.... Moterų tarpe populiariausia – silikono implantai, riebalų nusiurbimas, kas dar – tikriausiai nosis? Holivudo filmuose pasikartoja tokia scena – moterys žvilgsniu atidžiai skenuoja vienos kitą - kas suformavo šitas krūtis? O kas suformavo Jūsų asmenybę ir Jūsų pažiūras?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar tiesa gali įsikūnyti tik nepriekaištingame kūne? – klausė vienas lietuvių rašytojas apysakoje apie tai, kokiame inde karalius laiko geriausią savo vyną. Ar tiesa gali įsikūnyti tik gramatiškai taisyklinguose, stiliaus požiūriu nepriekaištinguose sakiniuose...? Ką pasakytų Buda – ar nušvitimą galima patirt pusrūsyje išrašinėjant sąskaitas, ar jis aplanko tik tuos, kurie sėdi Manheteno bibliotekoje...? Akademija... Proto plastinė chirurgija... – žodynas nušlifuotas, mąstymas pakoreguotas, vertybės  suformuotos - o dabar, intelekto Barbės ir Kenai – pirmyn į puotą!

REKLAMA

Galiausiai, viskas ne taip jau sudėtinga... Išmok, kaip Eločka, savo trisdešimt žodžių, - privalomus vardus, terminus, burtažodžius – ir belieka, perfrazuojant Marcinkevičių, „pajusti žodžio skonį burnoj...“

Vieniems – Gucci, Versace, Prada, Vogue, Luis Vutton. Kitiems – „Utenos trikotažas“ ir Kauno bazės. Vieniems – Oksfordai, Kembridžai, blogiausiu atveju dar CEU... Kitiems – ŠU, KTU ir VGTU.... Abiem atvejais - nužvelgiama, įvertinama, klasifikuojama – savas. Arba - ne.

Šv.Augustinas, puikybės nuodėmė. „Stiliaus“ žurnalo alter ego. Kuklus, šiek tiek nuodėmingas žavesys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų