REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmą š. m. pusmetį Lietuvos muzikos, žaidimų ir filmų leidybos kompanijas vienijanti „Antipiratinės veiklos asociacija“ (ANVA) teisėsaugininkams padėjo patikrinti 83 įmones ir iš prekybos išimti daugiau kaip 47 tūkst. vienetų piratinių CD ir DVD diskų, kurių pusė buvo su nelegaliomis filmų kopijomis.

REKLAMA
REKLAMA

Specialistų paskaičiavimu, šios produkcijos rinkos vertė siekia 4,5 mln. litų. „Žinant, kad piratai dažniausiai atgamina vidutiniškai po 8 filmus viename DVD diske, gautume, kad per pusmetį iš rinkos išimta apie 200.000 vnt. piratinių filmų kopijų. Dar apie 15.000 diskų buvo su muzikos įrašais, o 7.000 – su kompiuteriniais žaidimais“, - dėsto ANVA pirmininkas Vytas Simanavičius.

REKLAMA

Šiemet Lietuvoje ANVA padėjo identifikuoti ir uždaryti 8 interneto svetaines ir tinklus (iš jų 2 ftp serveriai), kuriuose buvo daug nelegalios produkcijos, sakoma pranešime spaudai.

„Kova su internetiniais piratais Lietuvoje yra sunki – nėra praktikos, o ir Vakaruose dažnai susiduriama su daug problemų. Tačiau kova po truputį įsibėgėja ir tikime, kad ilgainiui pasieksime gerų rezultatų. Jau suderinome veiksmus su didžiaisiais Lietuvos interneto paslaugų tiekėjais ir jau pradedame tikrinti didžiausius Lietuvos interneto serverius“, - sako ANVA pirmininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, „Teo“, „Omnitel“, „Bitė Lietuva“ noriai sutiko bendradarbiauti ir jau derinami tarpusavio veiksmai dėl autorių ir gamintojų teisių pažeidinėjimo prevencijos internete.

Piratų diskai – kenksmingi sveikatai

Technologijų specialistai įspėja, kad „piratiniai“ muzikos, filmų ar žaidimų įrašai dažniausiai gaminami naudojant pigias ir abejotinos kokybės medžiagas – tiek plastmasę, tiek dažus. Dažai skiedžiami įvairiais neaiškios kilmės skiedikliais, kurie gali būti toksiški ir ypač kenksmingi žmogaus sveikatai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Piratinės produkcijos gamintojai nesilaiko jokių gamybos kokybės reikalavimų, nes jiems svarbiausia yra maža savikaina. Diskai dažnai gaminami iš pramoninių atliekų ir visiškai nesirūpinama nei diskų ilgaamžiškumu, nei atitikimu ISO kokybės, aplinkosaugos ir kitiems reikalavimams“, - pastebi V. Simanavičius.

Vienos moderniausių Europoje CD ir DVD diskų pramoninės gamyklos BRD, kuri priklauso „BOD Group“ ir įsikūrusi Vilniuje, direktorius Vladas Sakalauskas pastebi, kad kokybiško CD ar DVD disko, pagaminto pagal griežtus ISO standartus, kaip tai daroma BRD gamykloje, negalima lyginti su Azijoje piratų „štampuojamais“ diskais.

REKLAMA

„Piratiniai diskai tikrai gali būti pavojingi sveikatai. Pavyzdžiui, grotuve dideliu greičiu besisukantis „piratinis“ diskas įkaista, išsiskiria neaiškios kilmės dujos, vartotojas gali užuosti aštrų kvapą, kuris kelia įtarimą, kad medžiagos gali būti ir nuodingos. Taip pat dažnai „piratinės“ CD plokštelės ištrupa prie vidinio žiedo, tad toks diskas gali paprasčiausiai „sprogti“ ar sutrupėti grotuve, neatstatomai pažeisdamas visą įrengimą“, - sako pramoninės CD ir DVD diskų gamybos specialistas, BRD direktorius V. Sakalauskas.

REKLAMA

Pabuvę šilumoje ar tiesioginiuose saulės spinduliuose „piratiniai“ diskai įkaista ir deformuojasi – dažnai jie nebetelpa į grotuvą arba stringa, norint juos išimti iš grotuvo. Didelių abejonių kelia ir poligrafija ant tokių diskų – dažai tepa rankas, yra nekokybiški, neilgaamžiai ir dažnai taip pat gali turėti nuodingų ir toksiškų medžiagų.

„Tiesa, negana to, piratinė produkcija dažnai įrašoma ir į laikinas CD-R ar DVD-R informacijos laikmenas, kurių galiojimo laikas neviršija metų. Tokiu atveju piratai vartotojui parduoda tiesiog plastmasės gabalą, kuris gali negroti net ir pirmą kartą“, - priduria ANVA pirmininkas V. Simanavičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų