REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Surinkusi apie 50 proc. balsų Turkijos parlamento rinkimus laimėjo proislamiška premjero Tayiypo Erdogano partija AKP, praneša BBC.

REKLAMA
REKLAMA

Partijos lyderis T. Erdoganas teigė, kad ši pergalė yra triumfas Turkijos demokratijai. "Demokratija išlaikė labai svarbų testą. Nepaisant už ką jūs balsavote, mes gerbiame jūsų pasirinkimą. Jūsų skirtumus mes laikome mūsų pliuralistines demokratijos dalimi. Mūsų atsakomybė yra saugoti šį turtą.", - sakė jis.

REKLAMA

Vietą parlamente užsitikrino ir dvi opozicinės partijos - sekuliari Respublikos žmonių partija (CHP), surinkusi 20 proc. rinkėjų balsų, ir dešiniųjų pažiūrų Nacionalinė veiksmo partija (MHP), surinkusi 14 proc. balsų.

Į 550 vietų šalies parlamente apie 340 turėtų atitekti AKP partijai, 112 - CHP ir 70 - MHP.

Šie išankstiniai rinkimai buvo ypač svarbūs tuo, kad daugelis laiko juos lakmuso popierėliu, parodysiančiu ar šaliai pavyks išlaikyti pasaulietinės ir modernios visuomenės raidos kryptį. Dabartinis šalies prezidentas ir jo šalininkai kaltina šalies premjerą Tayyipą Erdoganą ir jo AK partiją ketinant diegti islamistinę tvarką ir stiprinti religijos įtaką valstybės politikoje. Pats premjeras šį kaltinimą neigia.

REKLAMA
REKLAMA

Pavasarį šalies pasaulietinėms jėgoms, daugiatūkstantinėms demonstracijoms ir taip pat pasaulietiškai nusiteikusiems kariškiams spaudžiant, Konstitucinis Teismas anuliavo AK partijos kandidato Abdullah Gulo išrinkimą. Parlamente pasaulietinės raidos priešininkai blokavo pakartotinį mėginimą jį išrinkti. Kilusiai krizei spręsti ir buvo paskelbti šie rinkimai.

Rinkėjams teko apsispręsti ar jie sutinka su islamistine laikomos AK siūlymu prezidentą rinkti tiesiogiai. Kiti svarbūs klausimai – stringančios derybos su Europos Sąjunga, dėl Turkijos narystės šiame klube bei atsinaujinusios kovos su kurdų separatistais, invazijos į šiaurinį Iraką klausimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Analitikai pabrėžia, jog kai kurių ES politikų sprendimas stabdyti derybas su Turkija, tik stiprina islamistų pozicijas šalyje ir ateityje gali pastūmėti šią galingą ir turtingą valstybę mažiau draugišku Vakarams keliu.

Tayyipas Erdoganas šalyje yra populiarus, nes jo valdymo metais užfiksuotas rekordinis ekonomikos augimas ir prasidėjo derybos dėl narystės ES.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų