REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žmogus su mažomis smegenimis taip pat gali gyventi pilnavertį gyvenimą

Prancūzijoje gyvenantis 44 metų vyras, kurio smegenys visiškai apsemtos smegenų skysčio, gyvena pilnavertį gyvenimą.

REKLAMA
REKLAMA

Šią savaitę britų žurnalas „The Lancet“ pranešė, kad Marselio medikai susidūrė su neregėtu smegenų adaptacijos atveju. Vyriškis, kurio smegenų rentgeno nuotraukoje beveik nematyti, gyvena pilnavertį gyvenimą.

REKLAMA

Vedęs 44-metis, dviejų vaikų tėvas, dirbantis viešajame sektoriuje, 2003 m. kreipėsi į La Timone ligoninę Marselyje su nusiskundimais dėl eisenos sutrikimų. Po ilgų ir nuodugnių tyrimų pacientas prasitarė, kad jam dar vaikystėje, būnant 6 mėnesių amžiaus, buvo konstatuota įgimta hidrocefalija.

Šis dar niekad nematytas reginys buvo aptiktas po to, kai medikai nusprendė atlikti įvairius smegenų tyrimus (skaneriu, magnetiniu rezonansu). „Yra dvi didžiulės smegenų pusrutulių ertmės“,– pasakoja gyd. Lionelis Feuillet (Marselio La Timone ligoninės neurologas).– „O pačios smegenys, t. y. pilkoji ir baltoji medžiagos, yra visiškai išstumtos už kaukolės sienelių“. 

REKLAMA
REKLAMA

Šis medikas negali patikėti, kad tokia rimta patologija buvo aptikta organizme žmogaus, kuris gyvena visavertį gyvenimą. „Jeigu mes pamatytume šias nuotraukas nepažindami paciento, tai būtume prognozavę labai liūdnas išvadas“,– sakė kitas La Timone gydytojas, prof. Jeanas Pelletier.

Paskutiniąkart drenas, kuriuo šalinami vandenys iš smegenų, šiam žmogui buvo įvestas prieš 24 metus. Nuo to laiko žmogus nė karto nesikreipė į gydymo įstaigą neurologo konsultacijai, kol smegenys tapo visiškai apsemtos. 

Šis pacientas yra gyvas įrodymas, kokiomis stipriomis adaptacijos savybėmis pasižymi žmogaus smegenys. „Per šitiek laiko senasis drenas galėjo užsikimšti“,– sakė La Timone ligoninės prof. Jeanas Pelletier.

Pacientui dėl visa ko buvo įvestas naujas drenas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų