REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sergantys uostamiesčio vaikai neteko efektyvios gydymo priemonės, nes Klaipėdos apskrities ligoninė visam laikui uždarė halokameras, rašo "Vakarų ekspresas". Gydymas druskomis padėdavo tūkstančiams kvėpavimo takų ligomis sergančių mažųjų pacientų, kurie į uostamiestį gydytis važiuodavo net iš Kauno.

REKLAMA
REKLAMA

„Neapsimoka ir neatsipirks“, – trumpai ir aiškiai sprendimą apibūdina Klaipėdos apskrities ligoninės vadovas gydytojas Romaldas Sakalauskas.

REKLAMA

Anot jo, vaikai – ne pagrindiniai ligoninės pacientai, todėl paklausą turėjusiu gydymu galėtų pasirūpinti Klaipėdos vaikų ligoninė.

Pastarosios vadovė Klaudija Bobianskienė tvirtina, jog teikti tokias paslaugas įstaiga iš viso neturinti teisės, nes Vaikų ligoninė neteikia antrinio lygio ambulatorinių paslaugų, tokiai veiklai neturinti licencijos ir jos negautų iš viso.

Tuo metu uostamiesčio vaikų pulmonologai kas mėnesį nustato po 10–20 naujų astmos atvejų. Gydymas druskomis astma sergantiems vaikams šią ligą sutramdydavo, o alergines slogas, bronchitus ir kitus lėtinius susirgimus –išgydydavo.

REKLAMA
REKLAMA

Paskaičiavo ir atsisakė

Klaipėdos apskrities ligoninėje halokameros – dirbtinai įrengtos patalpos, aplinka ir oro sudėtimi panašios į druskų kasyklą, sėkmingai veikė 25 metus. Per šį laiką pacientų tik daugėjo, o įranga seno.

Susidėvėję įrenginiai ir tapo pagrindine priežastimi, kodėl ligoninės vadovai nusprendė paslaugą nutraukti. Bent taip aiškina vyr. gydytojas R. Sakalauskas.

Tiesa, buvo surengtas viešasis konkursas kabinetui rekonstruoti, tačiau iš Sankt Peterburgo atvykusiems ekspertams nustačius, jog įrangos atnaujinimas kainuos 45 tūkstančius litų, o klaipėdiečiams paskaičiavus, kad už patalpų remontą teks sumokėti antra tiek, nuspręsta nutraukti paslaugos teikimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jau yra numatyta ir patalpų paskirtis – jas ketinama skirti ligoninės archyvui bei atiduoti ūkio daliai.

Pulmonologai stebisi

Vaikų pulmonologė Liuda Pliuškienė halokamerų procedūras vadina labai efektyviomis ir šiuo metu itin paklausiomis.

Medikės žiniomis, kasmet ši paslauga atnešdavo 28–30 tūkst. Lt pelno, todėl remontai būtų atsipirkę per keletą metų.

Per metus halokameros paslauga pasinaudodavo per 300 vaikų. Atliktų tyrimų rezultatai rodė, kad nuo įvairių kvėpavimo takų susirgimų po procedūrų pagydavo 70 proc. pacientų.

REKLAMA

Nors paslauga nebeteikiama jau kurį laiką, medikai sulaukia gausybės skambučių iš kitų rajonų. Žmonės teiraujasi, kada gydymas druskomis bus atnaujintas.

Halokameras turi Vilniaus bei Kauno medicinos įstaigos. Gydymas druskomis taikomas ir Palangos reabilitacinėje vaikų sanatorijoje „Gintaras“. Tiesa, patekti į šią sanatoriją ne taip ir lengva – pastaraisiais metais paūmėjus kvėpavimo takų ligoms kelialapio tenka ilgai laukti. Be to, dėl didelio pacientų skaičiaus procedūros čia yra trumpesnės.
 
 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų