REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teisingumo ministerija, reaguodama į visuomenėje formuojamą neigiamą nuomonę dėl Lukiškių tardymo izoliatoriaus - kalėjimo perkėlimo iš miesto centro į miesto pakraštį, išplatino laišką, kurime mėgina įtikinti, kad joks pavojus dėl to nekils.

REKLAMA
REKLAMA

Ministerija informuoja, kad iš Vilniaus mieto centro į miesto pakraštį Lukiškių tardymo izoliatorius - kalėjimas bus keliamas tik iš dalies, nes perkeltas bus tik tardymo izoliatorius. Tuo tarpu, Lukiškių kalėjimas ir laisvės vietų ligoninė bus keliami į Pravieniškes.

REKLAMA

Gyventojams, pasak ministerijos, taip pat svarbu žinoti, kad Lukiškių kalėjimas ir tardymo izoliatorius yra skirtingos įstaigos. “Kalėjimas – tai pataisos įstaiga, kurioje vykdomos terminuoto laisvės atėmimo ir laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmės, nuteistiesiems darant baudžiamąjį - auklėjamąjį poveikį, t.y. jame laikomi jau nuteisti asmenys. Tardymo izoliatoriuje laikomi asmenys, kurių atžvilgiu dar vykdomi tyrimo veiksmai, - taigi nenuteisti asmenys._ - pabrėžiama laiške.

REKLAMA
REKLAMA

Atkreipiamas dėmesys ir į tai, kad  tardymo izoliatoriaus buvimas negali sąlygoti kriminogeninės padėties tame rajone pabloginimo. Bet kurios rūšies kalinimo įstaigos buvimas padidina teritorijos saugumą, nes visos kalinimo įstaigos yra saugomos tiek viduje, tiek ir išorėje. Be to, ministerija pabrėžia, jog net architektūriniai sprendimai bus viešai aptariami ir viešai pristatyti gyventojams.

Nederėtų, anot pareigūnų, baimintis ir pabėgimų. Nuo 1991 metų iki šiol iš Lukiškių tardymo izoliatoriaus - kalėjimo buvo įvykdytas vienas pabėgimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

“Naujos įstaigos atsiradimas Vilniaus pakraštyje bus žinomas visuomenei, sustiprins tos vietovės saugumą ir atitiks viešą interesą.”- pabrėžia Teisingumo ministerija.

Aiškumo dar nėra

Kiek anksčiau "Balsui.lt" Kalėjimų departamento atstovas spaudai Gintautas Stalnionis pabrėžė, jog šiuo metu rengiama tik galimybių studija. Joks sprendimas dėl konkretaus sklypo nėra priimtas. Pasak ji, bet kokios vietovės paminėjimas sukelia vietos gyventojų išgąstį ir protestus.

"Tai tikrai daug saugesnis objektas, nei koks sąvartynas arba net infekcinė ligoninė, bet tuojau pasklinda kalbos, neva apylinkėse suklestės prostitucija ir narkomanija. Tai absurdas, nes aplink Lukiškių kalėjimą tokio suklestėjimo nematyti. Tai įstaiga, kuri saugoma net iš išorės. Deja, pasitaiko, kad žmonės tokiais paistalais tiki", - sakė atstovas spaudai.

REKLAMA

Nei šiais, nei kitais metais perkėlimas neprasidės. "dar neparinktas sklypas, o jį parinkus - palapinių miestelio neatidarysi", - juokavo G. Stalnionis.

Kad įkalinimo įstaigai Vilniaus centre – ne vieta, Vyriausybė nusprendė dar praėjusių metų gruodį. Be to, tardymo izoliatorius, kuriame yra 864 vietos, nuolatos perpildytas. Ne ką geresnė padėtis ir kalėjime, kuriame laikoma 160 nuteistųjų, iš kurių 80 – iki gyvos galvos. Lukiškių saugumą užtikrinti darosi vis sunkiau, be to, šalia įkalinimo įstaigos yra dvi vaikų mokymo įstaigos, vieną jų nuo kalėjimo tvoros skiria vos keli metrai. Kalėjimas pastatytas 1904 metais.

REKLAMA

Finansavimo problemos

Šimtmetį veikiantis Lukiškių kalėjimas ir po juo esanti žemė vertinama šimtais milijonų litų, tačiau "Balsas.lt" kalbinti departamento pareigūnai teigia, jog preliminarūs paskaičiavimai rodo, kad pardavus pastatą naujo statybai lėšų neužteks.  Sklypo kaina - tik popieriuje, kadangi griauti ir statyti kažką  naujo - nelabai išeina. Mat bent dalis pastato - ypač Nikolajaus Stebukladario cerkvė - yra saugotinas kultūros paveldo objektas. Neišvengiamai reikės papildomo valstybės finansavimo.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų