REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lenkijos ekonomikos ministerija rengia planą, kaip apsaugoti AB "Mažeikių nafta" valdantį "PKN Orlen" koncerną nuo neva rusų rengiamo perėmimo, skelbia Lenkijos žiniasklaida. Tuo metu „PKN Orlen“ neigia žiniasklaidos keliamas versijas.

REKLAMA
REKLAMA

Lenkijos savaitraštis "Wprost", nenurodymas jokių šaltinių teigia, kad nuogąstaujama, jog Rusijos bendrovė gali nusipirkti didelę Lenkijos koncerno akcijų dalį, skelbia "Thomson Financial".

REKLAMA

"Wprost" rašo, kad "PKN Orlen" akcijos pastaraisiais mėnesiais brangsta jas supirkinėjant neįvardintai Rusijos bendrovei.

PKN Orlen atstovas spaudai Davidas Piekažas (Dawid Piekarz) "VZ.lt" patvirtino, kad koncerno akcijos biržoje supirkinėjamos aktyviau nei iki šiol, jų kaina pakilo. Tačiau nežinoma, kas jas supirkinėja.

Atstovas neatmeta galimybės, kad kažkas pretenduoja įsigyti daugiau nei 5% akcijų ir gauti balso teisę.

Tačiau pagal Lenkijos įstatymus, investuotojas privalo informuoti biržą apie ketinimus supirkti daugiau negu 5%  kompanijos akcijų. D. Piekažas teigia, kad kol kas ši riba neperžengta.

REKLAMA
REKLAMA

Savo ruožtu jis pabrėžia, kad jei "PKN Orlen" pavyktų susijungti su valstybės valdoma Lenkijos naftos kompanija "Lotos group", tai padidintų "Mažeikių naftą" valdančio koncerno atsparumą galimiems perėmimams.

"Bet šiuo metu tai tik norai iš mūsų pusės. Mes manome, kad tai būtų geras sprendimas Lenkijos rinkai, tačiau kol kas derybos dar nevyksta" - sako D. Piekažas.

Lenkijos valstybės iždui priklauso 10,20% "PKN Orlen" akcijų, o valstybinei "Nafta Polska" - 17,32%. Valstybei taip pat priklauso vadinamoji "auksinė akcija", suteikianti teisę vetuoti sprendimus kompanijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"The Bank of New York" valdo 9,98% akcijų, smulkiems akcininkams priklauso 62,5% akcijų.

Tuo metu „PKN Orlen“ neigia „Wprost“ keliamas versijas. Koncerno atstovas spaudai Dawidas Piekarzas Lietuvos radijui kategoriškai paneigė straipsnyje pateikiamus teiginius, praneša "Lrt.lt".
Pasak jo, „PKN Orlen“ niekada neslėpė, jog potencialus pavojus visada yra, tačiau šiuo atveju „Wprost“ teiginiai esą laužti iš piršto.
Paklaustas, ar „PKN Orlen“ nepastebėjo padidėjusio akcijų supirkinėjimo, koncerno atstovas pabrėžė, kad pagal Lenkijos biržos įstatymą, bet kokia kompanija, įsigijusi daugiau kaip 5 proc. kitos įmonės akcijų, yra įpareigota apie tai pranešti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų