REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ordinų kavalierius supjudė sklypai

Praėjus nemažai laiko nelieka abejonių, kad sprendimas, Vyčio kryžiaus ordininkams suteikti ne tik ordinus, bet ir žemės sklypus, supjudė tarpusavyje ordininkus, pavertė juos aršiais valdininkų priešais ir skundikais, užvertusiais įvairias institucijas laiškais ir prašymais, rašo "Lietuvos žinios" (LŽ).

REKLAMA
REKLAMA

Šią savaitę apdovanotųjų Vyčio kryžiaus ordinu ir Vyčio kryžiumi pareiškimas keliaus į teismą. Žmonės, kurių nuopelnai valstybei pripažinti apdovanojimu, dabar kariauja su ta pačia valstybe teismuose.

REKLAMA

Žemės sklypai, kurių taip troško apdovanotieji, išsprūdo tiesiog iš po jų nosies. 2006 metų balandžio 26-28 dienomis laikinai apskrities viršininko pareigas ėjusio Felikso Kolosausko pasirašytais įsakymais 15 ordininkų buvo įpareigoti per 3 mėnesius įregistruoti jiems skirtus sklypus Registrų centre. Apskritis prieš tai suformavo ir įregistravo sklypus.

Kol buvo siunčiami pranešimai 15-ai sklypų savininkų, kol jie buvo derinami, sprendimą paskelbė Konstitucinis Teismas. Kelių administracinių teismų prašymai, laukę nagrinėjimo nuo 2003 metų, buvo išnagrinėti 2006 metų gegužės 12 dieną, praėjus dviem savaitėms po apskrities viršininko įsakymo, pagal kurį buvo paskirstyti sklypai. Konstitucinis Teismas priėmė sprendimą, kad žemės sklypų skyrimas ordininkams prieštarauja Konstitucijai.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal Konstituciją toks teisinis reguliavimas, kai asmeniui, kuris buvo apdovanotas kuriuo nors valstybiniu apdovanojimu, būtent dėl to, kad jis buvo juo apdovanotas, yra suteikiama dar ir tam tikra materialinė, finansinė gėrybė ar privilegija, yra negalimas. Toks apdovanojimas neatitinka nei valstybinio apdovanojimo sampratos, nei socialinės darnos imperatyvo.

Sprendimas pasirodė tuo metu, kai 63-ims eilėje stovėjusiems asmenims jau buvo suformuoti 113 sklypų Pavilnyje, Džiaugsmo gatvėje, greta signatarų sklypų, kai jie jau išsirinko patikusius sklypus ir tik laukė, kada įregistruos juos savo vardu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kas gali būti apmaudžiau? Vos kelių dienų trūko, kad jie gautų sklypus, kurie dabar kainuotų šimtus tūkstančių litų.

Kas vyko tuos metus, kodėl tie sklypai buvo pakibę ore? Ar užslėpti? Ar kam tausojami? Kodėl apdovanotieji nebuvo informuoti dėl šių įsakymų?

Įtarimų ugnis aitriai suliepsnojo netyčia Vyčio kryžiaus ordino kavalieriui Jonui Volungevičiui pavarčius savo bylą apskrityje ir suradus įsegtą viršininko įsakymą, kuriuo jam skirtas sklypas. J.Volungevičius nedelsdamas nuskubėjo į Registrų centrą ir užregistravo sklypą savo vardu. Jokių kliūčių jam nekilo - sklypas 2006 metais buvo skirtas teisėtai.

REKLAMA

"Vienas tų apdovanotųjų, pavardės neatsimenu, pavogęs dokumentus įsiregistravo, - piktinosi dabartinis Vilniaus apskrities viršininkas A.Macaitis. - Neaišku, kodėl Registrų centras registravo naudodamasis kopija, o ne originalu. Mes nusiuntėme raštą, kad anuliuotų. Jis įregistravo sklypą tada, kai buvo jau visi Nacionalinės žemės tarnybos išaiškinimai, kad mes privalome stabdyti sklypų dalijimą, kad nieko negalime daryti."

Vieni vilkino, kiti purkštavo

2003-iųjų gegužę Vyriausybė patvirtino detalią tvarką, kaip turėtų būti skirti sklypai ordininkams. Savivaldybės buvo įpareigotos per tris mėnesius patvirtinti teritorijas, kuriose pagal detaliuosius planus projektuojami žemės sklypai, numatyti individualiai statybai, nuosavybėn neatlygintinai suteikti Lietuvos piliečiams, apdovanotiems Vyčio kryžiaus ordinu, jiems žuvus (mirus) - jų sutuoktiniui, o jeigu sutuoktinio nėra, - tėvams (įtėviams) arba vaikams (įvaikiams).

REKLAMA

Tačiau tik 2004 metų gruodžio 29 dieną Vilniaus miesto taryba patvirtino 76 ha teritorijos Džiaugsmo gatvėje detalųjį planą. 2005 metų gegužę Vilniaus apskrities viršininkas Gintaras Gibas patvirtino ordininkų, kuriems neatlygintinai turi būti perduoti sklypai, sąrašą. Apdovanotiesiems duota galimybė pasirinkti sklypus. Kad juos padalytų, apskričiai prireikė beveik metų. 2006 metų sausį ordininkai pradėjo tvarkyti dokumentus.

Netrūko ir piktnaudžiavimo. 2001 metais buvo suformuoti penki sklypai Aukštagirio gatvėje. Vienas jų teko ordininkui, o kiti keturi atiduoti vienos šeimos nariams - tremtiniams, nusipirkusiems nuosavybės teises iš žemės Vilniuje turėjusio žmogaus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiek ordininkų gavo sklypus iki 2003 metų, niekas tiksliai nežino. Pagal Vilniaus apskrities viršininko pateiktus duomenis 1999 metais ordininkams suteiktas 41 žemės sklypas, 2000 metais - 20, 2001 metais - 3, 2002 metais - 2 sklypai. Administracijoje tuo metu nebuvo net apdovanotųjų sąrašo. Sklypus gaudavo tie, kam pavykdavo susitarti su valdininkais, arba tie, kurie nebuvo įnoringi.

1998 metais apskritis siūlė ordininkams sklypus Santariškėse, tačiau dauguma jų atsisakė, nes pageidavo sklypų su įrengtomis komunikacijomis. Vienas pretendentų, sklypų gavimo eilėje patekęs į pirmą dešimtuką, purkštavo reikalaudamas žemės Žvėryne. Išrankiausi ordininkai ir liko labiausiai nuskriausti Konstitucinio teismo sprendimo, kadangi jie ne kartą atsisakė nepatrauklių jiems siūlytų sklypų, kuriuose dabar mielai kuriasi vilniečiai. Tarp jų tokie žinomi žmonės kaip J.Bieliauskienė, P.Cidzikas, Z.Slušnys.

Žemės negaus

REKLAMA

"Jums taip atrodo, kad jie nebuvo informuoti, - ordininkų priekaištus atmetė A.Macaitis. - Jie buvo visi pas mane atėję. Darėme specialų pasitarimą, buvo Nacionalinės žemės tarnybos atstovai. Žiūrėjome visus dokumentus, ar buvo neinformuoti. Buvo dalis informuotų apdovanotųjų, dalies negalėta informuoti. Viskas buvo išaiškinta. Mes turėjome jau visą informaciją apie tai, kad jiems negali būti suteikta žemė, jog yra Konstitucinio Teismo sprendimas.

Čia atvažiavę plėšė man akis, draskėsi, kad vilkinome. Niekas ten nieko nevilkino. Aš tada dar čia nedirbau, bet pamaniau, gal buvo vilkinama. Nieko nebuvo - patikrinome.

REKLAMA

Negaus jie tų sklypų, neprivalėjo jų gauti. Ot ir viskas. Tiesiai šviesiai sakau. Ir niekas ten nevilkino. Čia tas atvejis, kai labai lengva įrodyti. Padėjai popierius ant stalo ir viskas aišku."

Vilniaus apskrities viršininkas tikina, kad visi 113 sklypų perduoti žemės savininkams, jie juos gaus pagal patvirtintą sąrašą - tai stebi 40 savininkų sudaryta taryba.

Tačiau ordininkai tiki, kad jiems pavyks teisme įrodyti savo tiesą - juk Konstitucinio Teismo sprendimas priimtas po to, kai jiems jau buvo skirti sklypai. O įstatymai atgaline data negalioja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų