REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos aukščiausios tarybos pirmininkui Vytautui Landsbergiui turi būti suteikiamos tokios pat socialinės garantijos, kaip ir Lietuvos prezidentams, mano Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarų klubas, ketvirtadienį išplatinęs pranešimą parlamentarams ir Seimo Valdybai.

REKLAMA
REKLAMA

Signatarai pareiškime remia Seimo iniciatyvą suteikti eksparlamentarams rentas ir siūlo „išspręsti ir Lietuvos Aukščiausios Tarybos-Atkuriamojo Seimo (AT-AS) pirmininko V. Landsbergio socialinių garantijų klausimą, papildant Lietuvos Respublikos prezidento valstybinės rentos įstatymą“, informuoja "Alfa.lt".

REKLAMA

Socialdemokratas Algirdas Sysas "Alfai.lt" teigė, kad šis siūlymas netinkamas, nes „V. Landsbergis niekada nebuvo prezidentas".

AT-AS pirmininką V. Landsbergį prilyginti Lietuvos prezidentui buvo ketinama ir 2000-aisiais, tačiau Konstitucinis teismas (KT) tuomet nustatė, kad Aukščiausiosios Tarybos Pirmininko statusas nėra tapatus 1992 m. Konstitucijoje įtvirtinti prezidento, kaip valstybės vadovo, statusui ir minties buvo atsisakyta. Todėl dabar, norint suteikti V. Landsbergiui prezidentines socialines garantijas, atsižvelgiant į KT nutarimą, reikėtų ne AT - AS pirmininką prilyginti prezidentui, o tiesiog suteikti jam finansiškai lygiavertes prezidentinėms sąlygas.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidento valstybinė pensija yra pusė jo atlyginimo arba 6 vidutiniai darbo užmokesčiai (VDU). VDU dabar siekia beveik 1740 litų, vadinasi, buvęs AT-AS pirmininkas, neatskaičius mokesčių, galėtų gauti maždaug 10,4 tūkst. litų.

V. Landsbergis AT-AS vadovavo 1990–1992 m. Dešimtmečio pradžioje pagal Laikinąjį pagrindinį įstatymą AT-AS pirmininkas vykdė ne tik parlamentinio darbo organizavimo funkcijas, bet ir pasirašydavo įstatymus ir iš esmės įgyvendino valstybės vadovo įgaliojimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų