REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Švietimo ir mokslo ministerija parengė ir skubos tvarka suinteresuotoms institucijoms pateikė derinti Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2004 m. nutarimo „Dėl Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšų poreikio nustatymo ir jų skyrimo mokslo ir studijų institucijoms metodikos patvirtinimo“ pakeitimo projektą, kurio tikslas - padidinant moksliniams tyrimams humanitarinių ir socialinių mokslų srityse plėtoti skiriamų lėšų dalį.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal teikiamą nutarimo projektą siūloma, perskirstant 20 procentų valstybės biudžeto asignavimų einamiesiems metams mokslui ir menui pagal mokslo ir meno rezultatus, moksliniams tyrimams humanitarinių ir socialinių mokslų srityse skiriamų lėšų dalį padidinti iki 30 procentų (dabar ši dalis sudaro 24 procentus), o moksliniams tyrimams fizinių, biomedicinos ir technologijos mokslų srityse plėtoti 70 procentų (dabar ši dalis sudaro 76 procentus), teigiama pranešime spaudai.

REKLAMA

Pasak švietimo ir mokslo viceministrės Virginijos Būdienės, tiek socialinių, humanitarinių mokslų, tiek fizinių, biomedicinos, technologijos mokslų grupės yra labai svarbios darniam valstybės vystymuisi. Vieni mokslai tiesiogiai labiau veikia technologinių inovacijų, šalies ūkio plėtrą, kiti - kultūros, meno, žmogaus dvasinės srities ir komunikacijos dalykus. Lietuvoje socialiniams ir humanitariniams mokslams tenka išskirtinis vaidmuo - jie yra nacionalinės kultūros ir darnaus visuomenės, ūkio ir aplinkos vystymosi pagrindas. Šiuo metu Lietuvos mokslo ir studijų sistemoje socialinių ir humanitarinių mokslų srityse dirba 30 proc. visų dėstytojų ir mokslo darbuotojų, studijuoja apie 50 proc. visų studentų.

REKLAMA
REKLAMA

Finansavimo proporcijos tarp humanitarinių ir socialinių mokslų bei fizinių, biomedicinos ir technologijos mokslų buvo nustatytos 2004 metais, o 2008 metų biudžetas turėtų būti orientuotas į atitinkamus mokslo ir studijų sistemos pokyčius, juo labiau, kad fizinių, biomedicinos bei technologijos mokslų plėtrai daugiau lėšų bus skirta iš Europos Sąjungos struktūrinės paramos fondų.

„Mokslo projektų finansavimas turėtų būti paremtas aiškiais kriterijais. Planuojama  pertvarkyti mokslo finansavimą – didžioji valstybės lėšų dalis mokslui būtų skirstoma programiniu-konkursiniu būdu, - sako švietimo ir mokslo viceministrė Virginija Būdienė.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų