REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos krašto apsaugos ministras Juozas Olekas ir Lenkijos gynybos ministras Aleksander Szczyglo (Aleksandr Ščiglo) oficialiai paskelbė apie bendro Lietuvos ir Lenkijos bataliono LITPOLBAT projekto uždarymą. Šia proga Klaipėdoje Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų mokomajame batalione vyko iškilminga LITPOLBAT uždarymo ceremonija. Ceremonijoje taip pat dalyvavo Lietuvos kariuomenės Lauko pajėgų vadas brigados generolas Arvydas Pocius ir Lenkijos Lauko pajėgų vadas generolas leitenantas Waldemar Skzypczak (Valdemar Skšipčak), LITPOLBAT kariai, kiti svečiai.  

REKLAMA
REKLAMA

„Kai Lenkija 1997 metais tapo NATO nare, ji jau buvo sukaupusi vertingos integracijos į Aljansą patirties, kuria noriai dalinosi su Lietuva. Todėl LITPOLBAT projektas tapo svarbi priemonė Lietuvai integruojantis į Aljansą ir įgyvendinant NATO standartus Lietuvos kariuomenėje,“− ceremonijoje kalbėjo Lietuvos krašto apsaugos ministras J. Olekas.

REKLAMA

„Nuo to laiko, kai įsikūrė LITPOLBAT, mūsų kariuomenės pasikeitė ir toli pažengė, keliami visiškai kiti reikalavimai ir karių rengimui. Projekto LITPOLBAT uždarymas – tai naujas etapas ir iššūkis ieškoti naujų bendradarbiavimo tarp mūsų kariuomenių formų,“ – ceremonijoje kalbėjo Lauko pajėgų vadas brg. gen. Arvydas Pocius. Generolas taip pat padėkojo LITPOLBAT kariams už jų garbingą tarnybą ir asmeninį indėlį stiprinant Lietuvos ir Lenkijos partnerystę.

REKLAMA
REKLAMA

Bendras Lietuvos ir Lenkijos batalionas LITPOLBAT buvo įsteigtas siekiant sustiprinti Lietuvos karinį bendradarbiavimą, sukuriant bendrą kovinį vienetą su NATO šalimi. Batalionas įgyvendino jam keltus tikslus, padėjo stiprinti sąveiką su NATO šalių pajėgomis, bataliono kariai dalyvavo tarptautinėse misijose. Lietuvai tapus visateise NATO ir ES nare, karinis bendradarbiavimas peraugo į naują lygmenį. Šiuo metu Lietuva ir Lenkija rengiasi dalyvavimui ES kovinėje grupėje, abi šalys vietoj LITPOLBAT planuoja galimus naujus projektus, kurie leistų aktyviau abiem šalims plėtoti gynybos politiką ir siekti veiksmingų rezultatų kariniuose mokymuose, pratybose ir operacijose.

Formaliai bataliono projektas bus uždarytas tik po to, kai tarptautinę sutartį dėl bataliono sudarymo denonsuos abiejų šalių parlamentai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų