REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Konstitucinis Teismas vakar nutarė, kad Vyriausybės patvirtintas Kuršių nerijos generalinis planas neprieštarauja Konstitucijai. Apie 30 nelegaliai UNESCO saugomame nacionaliniame parke išdygusių statinių, kuriuos reikalaujama nugriauti, likimas pakibo ant plauko, rašo „Klaipėda“.

REKLAMA
REKLAMA

Klaipėdos teismuose nagrinėjama beveik 40 bylų, kuriose prokuratūra, gindama viešąjį interesą, reikalauja nugriauti nelegalius statinius, išdygusius UNESCO saugomame Kuršių nerijos nacionaliniame parke.

REKLAMA

Tačiau jų savininkai teismuose mėgina įrodyti, kad 1994-aisiais Vyriausybės patvirtinta Kuršių nerijos generalinio plano teritorijų planavimo schema esą negaliojanti, nes nebuvo paskelbta kartu su pagrindiniu dokumentu „Valstybės žiniose“.

Konstitucinis Teismas čia neįžvelgė prieštaravimo Konstitucijai. Nors schema nebuvo paskelbta dėl techninių galimybių, su ja buvo galima laisvai susipažinti.

Todėl uostamiesčio teismai turės vadovautis galiojančiu planu ir schema.

Specialistai teigia, kad nelegalios statybos turės būti nugriautos arba įteisintos.

Premjeras Gediminas Kirkilas nemano, kad reikės griauti ginčytino teisėtumo statinius Kuršių nerijos nacionaliniame parke.

REKLAMA
REKLAMA

„Reikia pasielgti protingai ir civilizuotai. Ar čia reikės griauti? Pažiūrėsim, kokias išvadas duos teisininkai“, - sakė premjeras.

Jis priminė panašius ginčus dėl Klaipėdos universiteto pastato statybos.

„Aš, pavyzdžiui, nemanyčiau, kad ten reikia griauti. Nors yra pažeidimų, yra ir rezultatas“, - teigė G.Kirkilas. Prezidentas Valdas Adamkus prieš keletą metų, kilus skandalui dėl nelegalių statybų nacionaliniame Kuršių nerijos parke, grasino atsiųsti į Neringą buldozerius neteisėtiems statiniams griauti.

Laukia buldozerių

Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorė Aurelija Stancikienė sakė, kad net neįsivaizdavo, kad gali būti kitoks Konstitucinio Teismo sprendimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Sveikinu mūsų valstybę su pasiekta pergale prieš nelegalias statybas“, - džiaugėsi direktorė.

Ji priminė praėjusių metų Konstitucinio Teismo išaiškinimą, kad saugomose teritorijose turi būti nustatyti apribojimai.

„Teismas taip pat išaiškino, kad nusižengus apribojimams saugomose teritorijose, jokie pažeidimai negali būti įteisinti“, - sakė A.Stancikienė.

Anot jos, viskas priklausys nuo to, kaip pasibaigs teismai, ar bus pripažinta, kad statiniai nelegalūs. Neteisėtai išdygę statiniai turės būti nugriauti.

REKLAMA

„Lietuva turi ir tarptautinių įsipareigojimų. Jei nelegalius statinius bus pamėginta įteisinti, teks kreiptis į tarptautines organizacijas“, - tvirtino parko direktorė.

Nepakvietė į teismą

Neringos savivaldybės vicemerą Arūną Burkšą stebino, kad Konstitucinis Teismas neapklausė nė vieno savivaldybės atstovo.

„Juk savivaldybė kūrė nacionalinį parką ir jį puoselėjo, prašė įtraukti į UNESCO saugomus objektus. Mes nesame sau priešai, kad naikintume tai, ką patys kūrėme“, - apgailestavo vicemeras.

Jis sakė, kad dabar savivaldybė tapo iešmininke.

„Savivaldybės taryba svarstė detaliuosius planus, kurie buvo suderinti įvairiausių valstybės institucijų. Pradedant Aplinkos ministerija, baigiant apskritimi. Todėl kaltinti mus, kad laiminome neteisėtas statybas - nedera. Juk šūsnies detaliųjų planų taryba nepatvirtino“, - pasakojo A.Burkšas.

Vicemeras teigė, kad savivaldybė samdys teisininkus ir ginsis nuo kaltinimų bei užtars tuos pastatų savininkus, kuriems oficialiai buvo leista statyti.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų