REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

"Gazprom" ketina nutiesti dar vieną politinį dujotakį

Rusija ruošiasi pakartoti Šiaurės Europos dujotakio projekto scenarijų su italais. Didžiausia pasaulyje gamtinių dujų kompanija valstybinė Rusijos "Gazprom" ir Italijos naftos ir dujų kompanija "Eni SpA" gali nutiesti dar vieną dujotakį iš Rusijos į ES, kaip ir Šiaurės Europos dujotakio atveju, aplenkiant "nedraugiškas" šalis.

REKLAMA
REKLAMA

Planuojamas 900 km Pietų dujotakis būtų tiesiamas Juodąja jūra į Bulgariją ir tada išsišakotų į dvi šakas - Italijai ir Austrijai, Paolą Skaronį (Paolo Scaroni), "Eni" vadovą, cituoja Bloomberg naujienų agentūra.

REKLAMA

Šiuo metu rengiama galimybių studiją, o statybos gali prasidėti anksčiausiai kitąmet. Dujotakio pajėgumai sudarytų trečdalį Vokietijos gamtinių dujų poreikio - iki 30 mln. kub. m per metus.

Valstybinė "Gazprom" per pastaruosius dvylika mėnesių jau paskelbė apie tris naujus projektus. Koncernas siekia padidinti pardavimus ES ir sumažinti tiekimo riziką - nuogąstaujama, kad Baltarusija ir Ukraina gali nutraukti dujų tiekimą į ES esant ginčams su "Gazprom". Per šias šalis rusiškos dujos tiekiamos į ES.

REKLAMA
REKLAMA

Savo ruožtu analitikai pabrėžia, kad šiandien gamtinės dujos tapo politine preke, o naujasis projektas nėra ekonomiškai pagrįstas ir tik parodo šiltus Rusijos ir Italijos santykius.

Šiuo metu "Gazprom" Europai parduoda apie ketvirtadalį jos suvartojamų dujų. Be to, koncerno pelningumas priklauso nuo eksporto, nes gamtinių dujų kainos Rusijoje sudaro apie penktadalį kainų, kurias moka europiečiai.

Rusijos ir Vokietijos Baltijos jūra numatomas tiesti Šiaurės Europos dujotakis taip pat gali aplenkti aplink jūrą įsikūrusius šalis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1.200 km ilgio Rusijos Vyborgo ir Vokietijos Greifsvaldo miestus turinčio sujungti dujotakio pirmąją liniją ketinama baigti ir ja pradėti naudotis iki 2010 m., pumpuojant apie 27,5 mlrd. kub. m dujų per metus.

Antrąją liniją, kurią paleidus vamzdyno pajėgumai turėtų siekti apie 55 mlrd. kub. m dujų, ketinama baigti iki 2012 m.

Dujotakio operatoriaus "Nord Stream" 51% valdo Rusijos dujų milžinas "Gazprom", Vokietijos "E.ON Ruhrgas" bei įmonės BASF padalinys "Wintershall" turi po 24,5% akcijų.
Planuojama, kad Šiaurės Europos dujotakis patenkins 25% ES importo poreikio.

Jau buvo skelbta, kad tuo metu, kai Europos sąjunga siekia bendros energetinio saugumo politikos, Vengrijos socialistų Vyriausybė vienija jėgas su Rusijos dujų milžine "Gazprom".  Norima, kad pastaroji nutiestų dujotiekį iš Turkijos į Vengriją. Šis projektas tiesiogiai konkuruoja su ES planais nutiesti savo dujotiekį "Nabucco" ir šitaip sumažinti energetinę priklausomybę nuo Rusijos.Prognozuojama, kad importuojamos dujos 2015 m. sudarys 75% Europoje suvartojamų dujų. 2005 m. ši dalis sudarė 57%.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų